24 / 12 / 2024

Selim İnan: Gevşek zemin ve çok katlı bina öldürür!

Selim İnan: Gevşek zemin ve çok katlı bina öldürür!

Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim İnan, geçtiğimiz pazar günü yaşanan 3.6'lık depremin, küçük olmasına rağmen şiddetli hissedilmesinin nedenini "zemin ve bina kalitesinin zayıflığı' olarak açıklad




Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim İnan, geçtiğimiz pazar günü yaşanan 3.6'lık depremin, küçük olmasına rağmen şiddetli hissedilmesinin nedenini "zemin ve bina kalitesinin zayıflığı' olarak açıkladı. Mersin ve yakın çevresinin 6'dan büyük bir deprem potansiyeli olmadığını kaydeden inan, gevşek zeminli Erdemli-Mersin-Tarsus kıyı şeridinde çok katlı yapılanma nedeniyle büyük hasarlar olabileceğini söyledi. 

Mezitli llçesi'nin deniz tarafında yaklaşık 5 km derinlikle ve 3.6 büyüklüğünde gerçekleşen depremi yorumlayan Iııan. Mersin ve yakın yöresi için en önemli tehlikeyi, bölgedeki aktif faylar ile bu faylara olan uzaklıkların oluşturduğunu belirtti. 

Bölgede son yüzyıl içerisinde, 3-3.9 büyüklüğünde 36 adet, 4-4.9 büyüklüğünde 16 adet ve 5-5.9 büyüklüğünde 3 adet olmak üzere 55 deprem kaydının olduğuna dikkat çeken Iııan. şu değerlendirmeyi yaptı: "Deprem sırasında gevşek zeminler, sağlam zemin ve kayalara oranla çok daha fazla etkileniyor ve en büyük hasarlar burada oluşuyor. Bu nedenle gevşek zeminler üzerine mümkün olduğu kadar az katlı, maksimum 4 katlı ve sağlam binalar yapılmalıdır. Bununla ilgili çok kötü örnekler hem Kocaeli hem de Düzce depremlerinde yaşanmış, onbinlerce bina sırf bu nedenle yıkılmış ve binlerce insan yaşamını yitirmiştir. Tüm bunlar acı bir gerçek olarak karşımızda dururken, Erdemli-Mersin-Tarsus kıyı şeridinde 14-20 katlı binalar kondurulmuş, daha sağlam olan kuzey kesimlerde ise tam tersine tek veya iki katlı evler yapılmıştır. Burada çok görülmemesine karşın özellikle 6 ve 6'ya yakın bir büyüklükte meydana gelebilecek bir deprem, Erdemli-Mersin-Tarsus sahil bandı ve yerleşim alanlarında çok büyük hasarlara, çok sayıda insanın ölümüne ve binlerce binanın yıkılmasına neden olabilir. 

Ayrıca,  Adana  ve yakın yöresinde meydana gelebilecek 7 veya daha büyük ölçekli bir deprem ile Kıbrıs yayı üzerinde gelişebilecek bir deprem, bu sahil şeridinde oldukça yıkıcı hasarlar oluşturabilir. Bu nedenle bu bölgelerde bir an önce yeni bir imar planı hazırlanmalı, çok katlı bina yapımından biran önce vazgeçilmeli ve eski yapılmış binaların depreme dayanıklı hale getirilmesi gerekmektedir." 



Gazette


Geri Dön