18 / 05 / 2024

Selimiye, Bozburun ve Kilitbahir'e kıyı istisnası!

Selimiye, Bozburun ve Kilitbahir'e kıyı istisnası!

Kültürel önemi bulunan ve yapıların neredeyse yarıdan fazlası denize sıfır olan gözde tatil beldeleri Marmaris Selimiye ve Bozburun ile Çanakkale Kilitbahir' e kıyı istisnası getiriliyor...



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bölgelerdeki denize sıfır yapılara, yeni bina yapılmaması şartıyla ruhsat hakkı tanıyacak.


Kilitbahir KİMLİK Selimiye Bozburun KIYILARA yönelik ciddi bir takip başlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, büyük bölümü otel olan kaçak yapıların yıkımına başlarken, tarihi beldelerde yaşanan ciddi bir soruna da el attı. Bakanlık, Marmaris'in gözde tatil yerleri Selimiye ve Bozburun ile Çanakkale'nin Kilitbahir Köyü'nün Kıyı Kanunu'na göre kaçak olduğunu saptarken, bu bölgelerin ciddi tarihi ve kültürel niteliği bulunduğunu da gördü. 

Söz konusu yerleşim yerlerindeki yapıların neredeyse yarıdan fazlası denize sıfır. Kanuna göre buraların yıkılması gerekiyor. Ancak bakanlık, tarihi dokusu bulunan bölgelere ayrıcalık tanıma kararı aldı. Buna göre, buralardaki denize sıfır yapılara, hiçbir yeni bina yapılmaması şartıyla ruhsat hakkı tanınacak. 

'EVİNE ÇİVİ ÇAKAMIYOR' HABERTÜRK'e bilgi veren bakanlık yetkilileri, Kıyı Kanunu'nda bazı düzenlemeler yapacaklarını belirterek, "Türkiye'de ciddi değeri bulunan çok sayıda tarihi beldemiz var. Buradaki binaların çoğu tescilli. Ancak Kıyı Kanunu çıkınca buralara imar planı yapılmamış. 

Vatandaş evine çivi çakamıyor. Ruhsat alamıyor, yenileme dahi yapamıyor. 

Bunların sorunlarını giderecek düzenleme yapıyoruz" ifadesini kullandı. 

Yetkililer, Kıyı Kanunu'na uyması halinde bu ilçelerin yarısının yıkılması gerektiğini belirtirken, mevcut yapıların korunması ve yeni yapı yapılmaması koşuluyla bu beldelerin ruhsatlandırılacağını aktardı. 

Yetkililer, bu yerlerde, kadimden gelen çok eski yapılar bulunduğunu ve bu yapıların Kıyı Kanunu'ndan önce yapıldığını anlattı. Düzenlemenin kısa süre içinde TBMM'ye sevk edilmesi gündemde. 


Habertürk


Geri Dön