04 / 05 / 2024

Selzedelerin konut ve işyeri faturaları erteleniyor!

Selzedelerin konut ve işyeri faturaları erteleniyor!

İBB Meclisi, selden zarar gören konut ve işyerlerinin su faturalarının ertelenmesi ya da taksitlendirilmesini karara bağladı



İBB'den alınan bilgiye göre İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Eylül ayı toplantılarının ilk birleşimini Saraçhane Belediye Sarayı'ndaki Meclis Salonu'nda gerçekleştirdi. Meclis 1. Başkanvekili Ahmet Selamet'in yönettiği toplantıda Meclis Üyeleri Derya Yanık, Metin Karakaş ve Yalçın Yönet'in sel felaketinden zarar gören konut ve işyerlerinin su faturalarının gözden geçirilmesi yönündeki yazılı önergeleri ele alındı.

`Teklif Karar' olarak görüşülerek oybirliğiyle kabul edilen önergeye göre; kamu kurumlarınca selden zarar gördüğü tespit edilen konut ve işyerlerinin su faturaları mümkünse tahsil edilmeyecek ya da ertelenecek veya taksitlendirilecek. Önergeyle mağdur vatandaşlara bu konuda kolaylık sağlanması için İSKİ Genel Kurulu'na yetki verildi.

Öte yandan, yine selden zarar gören konut ve işyerlerindeki doğalgaz faturalarının da benzer bir şekilde yapılandırılması yönünde verilen bir başka yazılı önerge de Başkanlık Makamına havale edildi. İGDAŞ faturalarıyla ilgili son kararı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş verecek. Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında selde hayatını kaybeden vatandaşlar için saygı duruşu da yapıldı.

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Selden zarar görenlerin faturaları ertelenebilir

Sanayi Bakanı Ergün, selden zarar gören işadamlarının vergi ve sigorta borçlarının ertelenebileceği sinyalini verdi

Bakan Ergün, ertelemenin yanı sıra yeni kredi imkanlarının da olabileceğini söyledi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, İstanbul'da meydana gelen selden doğan zararların telafisine ilişkin olarak "Eğer afet kapsamında bir değerlendirme yapacaksak; buradaki sanayicimizin ve tüccarımızın mevcut vergi borçlarının, sigorta primlerinin ertelenmesi, yeni kredi imkanlarının ortaya çıkması gibi bazı tabloları değerlendirme imkanımız olacaktır" dedi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş ve yönetim kurulu üyeleri, Ergün'ü ziyaret ederek, selden doğan zarara ilişkin bir rapor sundu. Bakanlar Kurulu toplantısında selden doğan zararın ele alınacağını ifade eden Ergün "Vergi ertelemesinden kredi ertelemesine, yeni kredi imkanlarından, kayıpların imkanlar ölçüsünde karşılanmasına kadar bütün başlıkları değerlendirmek ve hangisini hızlı şekilde harekete geçirebilirize bakmamız lazım" dedi.

SELZEDELER YALNIZ BIRAKILMAYACAK
Gerekli önlemlerin alınması için hasar tespit raporlarını beklediklerini söyleyen Ergün "Valilikte yapılan çalışmaları da birlikte değerlendirmek lazım. Eğer afet kapsamında bir değerlendirme yapacaksak; buradaki sanayicimizin ve tüccarımızın mevcut vergi borçlarının ertelenmesi, yeni kredi imkanlarının ortaya çıkması, sigorta primlerinin ertelenmesi gibi bazı tabloları değerlendirme imkanımız olacaktır. Ama bunu hasarın boyutuna göre değerlendirmek lazım. Hasar tespit raporlarını görerek somut adımların boyutunu ortaya koyma imkanı vardır. Ama şunu rahatça ifade edebiliriz ki İstanbul'da bu zararı gören arkadaşlarımız yalnız bırakılmayacaktır. Eminim tedbirlerle bir nebze de olsa arkadaşlarımızın işlerinin toparlanmasına katkı sağlanacaktır" dedi.

Sanayi İstanbul dışına çıkarılıyor
Sanayi Bakanı Ergün, İstanbul'da sanayinin il dışına çıkarılmasıyla ilgili soruya karşılık olarak da İstanbul Belediyesi'nin bu konuda bir çalışması olduğunu ifade etti. Ergün "İstanbul'dan Trakya'ya, Çanakkale-Balıkesir, Bursa-Bilecik istikametine, Kocaeli-Sakarya-Düzce-Kastamonu istikametine yeni bir planlamayla bir değerlendirme içinde olunacak" dedi. Bakan Ergün, çalışmanın henüz netleşmediğini ancak genel kanaatin İstanbul'a taşıyamayacağı kadar yük yüklendiği yönünde olduğunu belirtti.

Konut ve işyerlerinin su faturaları erteleniyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi, sel felaketinden zarar gören konut ve iş yerlerinin su faturalarının ertelenmesi ya da taksitlendirilmesini karara bağladı. Belediye Meclisi'nin eylül ayı toplantısının dün yapılan toplantısında meclis üyeleri Derya Yanık, Metin Karakaş ve Yalçın Yönet'in sel felaketinden zarar gören konut ve iş yerlerinin su faturalarının gözden geçirilmesi yönündeki yazılı önergeleri ele alındı. `Teklif karar' olarak görüşülerek oy birliğiyle kabul edilen önergeye göre; kamu kurumlarınca selden zarar gördüğü tespit edilen konut ve iş yerlerinin su faturaları mümkünse tahsil edilmeyecek ya da ertelenecek veya taksitlendirilecek. Önergeyle mağdur vatandaşlara bu konuda kolaylık sağlanması için İSKİ Genel Kurulu'na yetki verildi. Bu arada, yine selden zarar görenlerin doğalgaz faturalarının da yapılandırılması yönünde verilen bir başka önerge de Başkanlık makamına havale edildi. İGDAŞ faturalarıyla ilgili son kararı Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş verecek.
Star


Geri Dön