30 / 04 / 2024

Sembol İnşaat, Kazakistan'a 5 bin kişilik cami yapıyor!

Sembol İnşaat, Kazakistan'a 5 bin kişilik cami yapıyor!

Kazakistan devleti, kentin, yeni yerleşim bölgesi Yenişehirde 5 bin kişinin namaz kılacağı görkemli bir cami yaptırıyor. 2009da temelini Nazarbeyin attığı caminin inşaatını Fettah Tamince ve Gültekin Aytekin ortaklığındaki Sembol İnşaat yürütüyor



Kazakistanın bağımsızlığa kavuşmasının 20nci yılı ile birlikte başkent Astananın doğum günü ve Nazarbayevin yaş günü için 6 Temmuzda, ülke çapında büyük kutlama törenleri yapılacak. Dün de Nazarbayev memur maaşlarına % 30 zam yaptığını açıkladı...
Ekmeleddin İhsanoğlunun, sağ kolu olarak dört yıldan beri Ciddede görev yapan ve Astanada etkin çalışmasıyla dikkat çeken, emekli Büyükelçi Şükrü Tufan önümüzdeki ay Artık torunlarımla bir arada olmak istiyorum diyerek görevinden ayrılacağını açıkladı. Yerine muhtemelen Bosna Büyükelçisi Vefahan Ocakın getirileceği belirtildi.

Astananın daha kuruluş yıllarında Kuveytlilerin yaptığı altın kubbeli ünlü Nur Astana Camisinden sonra Kazakistan devleti, kentin, yeni yerleşim bölgesi Yenişehirde 5 bin kişinin namaz kılacağı görkemli bir cami yaptırıyor. 2009da temelini Nazarbeyin attığı caminin inşaatını Fettah Tamince ve Gültekin Aytekin ortaklığındaki Sembol İnşaat yürütüyor. Caminin tasarımını Sanar şirketi yapmış; mimar ise Kazak Sagindik Tanbolok... Bağımsızlık Sarayına yakın bir bölgede 70 milyon dolara mal olacak caminin 26 dönümlük alan üzerinde 17.7 bin m inşaat alanı var. Dört minareli caminin kubbesi 51 metre yüksekliğinde. Ayrıca cami bünyesinde restoran ve kafe ile dini nikâh kıyılması için salon bulunuyor. Şimdilik Merkez Camisi diye anılan camiye Hoca Ahmet Yesevinin sembol ismi olan Hz. Sultan adının verileceği söylendi bize.

Astanada Arena Stadyumundan konuta, anıtsal yapılardan otele kadar birçok projeye imza atan Fettah Tamincenin Han Çadırı, Astananın Akmerkezi olmuş sanki... Dolulukta da Sarıyer Park gibi... Üst katta kurulan deniz havuzunda Astananın soğuğunda tropikal bir hava hissettiriyor.

Kazakistan laik bir devlet olmasına rağmen halkın büyük çoğunluğu Müslüman. Mütedeyyin insanların; aynı şekilde Türkçe konuşanların sayısına göre artması dikkat çekiyor. Bunda F. Gülen okullarının ciddi katkısı olduğu söyleniyor.

Yalçın BAYER/Hürriyet


Geri Dön