14 / 05 / 2024

Sembol İnşaat'ın Hazret Sultan Camisi Osmanlı izleri taşıyor!

Sembol İnşaat'ın Hazret Sultan Camisi Osmanlı izleri taşıyor!

Kazakistanın en büyük camisi olan ve Türk müteahhitler tarafından inşa edilen Hazret Sultan Camisi, Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin izlerini taşıyor



Başkent Astanada bulunan ve geçtiğimiz günlerde Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından da ziyaret edilen Hazret Sultan Camisi, Osmanlı ve Selçuklu mimarisinden taşıdığı izlerle dikkati çekiyor.

14 kubbe ve 4 minareden oluşan ve 10 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği camideki kubbeler, mihrap, minare ve giriş kapıları Osmanlı ve Selçuklu mimarisinden izler taşırken, caminin içerisinde bulunan büyük şadırvan ile "son cemaat" bölümleri de sizi adeta Selimiye ya da Süleymaniyeye götürüyor.

Sembol İnşaat tarafından yapımı sürdürülen caminin mimari çalışmaların bittiğini ancak süslemelerle ilgili çalışmaların biraz daha zaman alacağını ifade eden Proje Müdürü Şefik İskenderoğlu, "İnşa edilen bu cami, Kazakistanın en büyük camisi olma özelliği taşıyor. 18 bin metrekarelik alana sahip olan cami daha önce 5 bin kişilik olarak planlanmışken, yapılan eklemelerle 10 bin kişilik
 hale geldi" dedi.

Caminin büyük bir sosyal tesis gibi düşünüldüğünü, buraya gelenlerin her türlü ihtiyaçlarını giderebilmelerini istediklerini anlatan İskenderoğlu, cami bünyesinde iki taziye salonu, iki nikah salonu, iki kütüphane, arşiv, imam lojmanları ve ofisleri ile restoran bulunduğunu söyledi.

Erkek ve kadınların ayrı ayrı ibadet edebilmeleri için bölümlerin ayrıldığını ifade eden İskenderoğlu, 8 bin metrekarelik alanın ise abdesthane olarak tasarlandığını kaydetti.
AA


Geri Dön