01 / 05 / 2024

Şemikler alt geçidinin rampası engelliler için sıkıntı yaratıyor!

Şemikler alt geçidinin rampası engelliler için sıkıntı yaratıyor!

"Engelsiz İzmir" söylemleriyle yola çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi, engelli vatandaşları üzecek bir projeye imza attı. Şemikler'de İZBAN hattı nedeniyle ikiye bölünen semti birleştirmek için alt geçit yapan Büyükşehir, engelli vatandaşları şoke etti...




"Engelsiz İzmir" söylemleriyle yola çıkan  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, engelli vatandaşları üzecek bir projeye imza attı. Şemikler'de İZBAN hattı nedeniyle ikiye bölünen semti birleştirmek için alt geçit yapan Büyükşehir, engelli vatandaşları şoke etti. Tren yolunun diğer tarafına geçmek için yapılan alt geçitteki engelli rampası hem aşırı dik hem de tekerlekli sandalyenin giremeyeceği kadar dar olunca hirbir işe yaramadı. 


Çifte imalat hatası

Şemikler'deki İZBAN hattının altından geçen yaya alt geçiti, engelli vatandaşları çileden çıkardı. Alt geçitteki engelli rampasının aşırı eğimli oluşu kullanıma imkan vermezken, çok dar oluşu ise yine başka bir imalat hatası olarak göze çarptı. Alt geçitin giriş ve çıkışlarındaki yürüyen merpenlerinde yine sadece yukarıya doğru kullanılabilmesi engelliler ve yaşlılar için eziyete dönüştü. Alt geçitte engelliler için yapılan rampanın genişliği demir tutamaktan itibaren 50 santim iken tekerlekli sandalyenin genişliğinin 60 santim olduğunu gösteren vatandaşlar, "Bu hesabı yapmak bu kadar zor mu? Ama sadece dar değil aynı zamanda çok dik yaptıkları için buraya hiçbir engelli, tekerlekli sandalyesiyle çıkamaz. Sağlıklı bir insan bile yürürken ayağı kayıp düşebilir. Bu engelli rampası yeniden düzenlenerek kullanılabilir hale getirilmesi gerekiyor. Kullanılamadıktan sonra bunun yapılmasının bir anlamı yok" dedi. 

Alt geçiti kullanamayan engelli vatandaşlar 100 metre ileride yapılan 52 basamaklı üst geçitin asansörünün sürekli arızalandığını bu nedenle kendilerine çıkış yolu bulamadıklarını dile getirdi. Şemikler'de oturan CHP eski kurultay delegelerinden Hasan Akkaya ise, "Büyükşehir Belediyesi'nin engelli vatandaşlara yönelik bu uygulamasını protesto ediyorum. İnsanlar burayı nasıl kullansın" dedi. 


İnsanlık suçu

Engelli olmayan insanların yukarı çıkması için yürüyen merpen bile yapılırken engelli vatandaşların kendi kaderine terk edildiğini ve ayrımcılık yapıldığını belirten AK Parti Engelliler Koordinasyon Merkezi İl Başkanı Ahmet Uğur Baran, "Hizmette ayrımcılık bir insanlık suçudur. Buraya engelli vatandaşlar geldiği zaman aşağı nasıl ineceklerini kara kara düşündükleri her dakika için engellinin hakkını yiyorlar. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun İzmir'i kucakladıklarını söylemesi bu koskoca bir yalan. İzmir bu şekilde kucaklanmaz. İzmir'de 490 bin tane engelli var. Bu yarım milyon demektir. Bunun 50 bin tanesi bedensel engelli. Bedensel engelli insanlar zaten sokağa her zaman çıkamıyor. Ayda yılda bir çıktıkları zaman da böyle manzarayla karşılaşıyorlar. Yani Kocaoğlu, engellilere evden çıkmayın demek istiyor" dedi. 


"Bir engelli kullansın istifa ederim"

Engelli rampasının kullanılamayacağını anlatmak için iddiaya giren AK Parti Engelliler Koordinasyon Merkezi İl Başkanı Ahmet Uğur Baran, "Eğer buradan bir tane engelli vatandaş inip çıksın. Hatta 4 kişinin yardımıyla inip çıksın ben hem AK Parti'deki görevimden istifa edeceğim hem İzmir'i terk edeceğim" diye konuştu. 



Yeni Asır




Geri Dön