22 / 12 / 2024

Şemsi Bayraktar: Tarımsal arazilerin amaç dışı kullanımı tehlike yaratıyor!

Şemsi Bayraktar: Tarımsal arazilerin amaç dışı kullanımı tehlike yaratıyor!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği ( TZOB ) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, doğal kaynakların bilinçsizce kullanımı ve bunun sonucunda meydana gelen kayıpların ürkütücü boyutlara ulaştığını söyledi



Araziler uygun kullanılmıyor' 


Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye topraklarının en önemli somnunun. tanmsal arazilerin amaç dışı ve yanlış arazi kullanımından kaynaklanan erozyon, tuzluluk ve çoraklaşma olduğunu belirtti. Bayraktar. 5 Aralık Dünya Toprak Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, başta toprak olmak üzere doğal kaynakların bilinçsizce kullanımı ve bunun sonucunda meydana gelen kayıpların ürkütücü boyutlara ulaştığını ilkle etti. Bu olumsuzlukların görüldüğü Türkiye'de toprak ve su varlığındaki kullanma durumu ve buna bağlı olarak çıkan olumsuzlukların, yıllar itibariyle artma trendine girdiğini dile getiren Bayraktar, toprak kaynaklanndaki kayıplara karşı zamanında önlem alınmamasının Türkiye'ye pahalıya mal olacağına işaret etti. Türkiye topraklanılın en önemli sorunlarının, tannısal arazilerinin amaç dışı ve yanlış arazi kullanımından kaynaklanan erozyon, tuzluluk ve çoraklaşma olduğunu vurgulayan Bayraktar, şunlan kaydetti: 'Uzun yıllar boyunca milyonlarca dekar birinci ve ikinci sınıf tanm arazisi, konut sanayi ve turizm yapılaşmalan yüzünden elden çıktı. Araziler kabiliyetlerine uygun kullanılmıyor. Tanm topraklarının lıaksız işgalinde karayollan. hem bizzat kapladığı geniş alanlar hem de çevresinde geliştirdiği endüstriyel ve kentsel yerleşim nedeniyle çok olumsuz etkide bulunabiliyor. Karayolu bunun yanısıra eneıji ve iletişim ağlanın yakınında toplayarak bu olumsuz etkiyi hızlandınyor. Alternatif olarak kullanılabilecek geniş verimsiz alanlar varken, verimli. hatla yatının yapılarak sulamaya açılmış tanm arazilerinin tanın dışı amaçla kullanımı israftan başka bir şey değil. Alınan tüm yasal önlemlere rağmen bu dimini engellenemedi. 

Tanm arazileri azalıyor. Amaç dışı arazi kullanımlan özellikle Trakya, Bursa. Kocaeli. Adapazan. Gediz Menemen. Salihli. Kemalpaşa. Büyük Menderes. Küçük Menderes. Antalya Tarsus, Çukurova ve Düzce gibi verimli tanm alanlarının bulunduğu bölgelerde yoğunlaşıyor." 


'EROZYON TEHDİDİ ALTINDAYIZ


9 Her yıl 1.4 milyar ton toprağın kaybolup gitmesine neden olan erozyonun tilke topraklanılın en önemli sorunu olduğunu belirten Bayraklar, Türkiye topraklarının yüzde 90'ının erozyon tehdidi altında bulunduğunu. akarsularının birim metreküpte ABD" den 6. Avrupa'dan 17. Afrika'dan 22 kat daha fazla toprak taşıdığını vurguladı. 



'KANUN TAVİZSİZ UYGULANMALI' 


Bayraktar, toprak ve su kaynaklanılın konulması için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: "Öncelikle ayrıntılı toprak etütlerinin tamamlanması, ülkesel arazi kullanım planının yapılması ve bu kapsamda tanm. turizm, sanayi ve yerleşim alanlannın belirlenmesi gerekiyor. Sonra toj> rak ve su teşkilatlan oluşturulmalı. Toprak Kanununun, tavizsiz ve kararlı biçimde uygulanması ve tüzüğün uygulanır hale getirilmesi gerekiyor. Kanunun etkin bir biçimde uygulanabilmesi için toprak konuna kunülannda üye sayılarının tekrar düzenlenerek, çiftçi kuruluşlaruıın ve diğer sivil toplum öıgütleriniıı ağırlığı arttırılmalı.

6537 sayılı Toprak Konuna ve .Arazi Kullanım Kanunu'nda değişiklik yapan kanunun yönetmeliği bir an evvel çıkanlınalı. Sıkı kontrol ve denetimle tanm arazileri üzerinde kaçak yapılaşma önlenmeli. Özellikle çölleşme tehlikesi ile karşı karşıya olan KonyaOvasfnı sulayacak olan KOP ile GAP. 

DAP gibi bölgesel projeler bir an önce tamamlanıııalı. Tuzluluk ve çoraklaşmaya neden olan bilinçsiz sulamanın önlenmesi için yöre üreticisi eğitilmeli." 


Antalya Yeni Alanya


Geri Dön