Genel

Şeniz Yarcan: Her türlü ürüne yatırım yapılabilir

TSKB Genel Müdür Yardımcısı Şeniz Yarcan, "Yatırımcılara anapara garantisi verilmesi, fonlar aracılığıyla farklı ve çeşitli ürünlere yatırım yapma konusunda güven veriyor. Bu ürünlere ilgi daha da artac

TÜRKİYE Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), çevreye duyarlı ürünlerinin yanı sıra anapara garantili-korumalı fonlarda da yüzde 14 pazar payına sahip. Bu oranda onu söz konusu pazarda üçüncü sıraya oturtuyor.

TSKB, aynı zamanda kurumlara özel fon çalışmaları yaparak önemli işbirfikle-rine de imza atıyor. TSKB Genel Müdür Yardımcısı Şeniz Yarcan, son çalışmalardan birinin Eurobank Tekfen'le birlikte mart ayının son haftasında halka arz edilen "Yeryüzü Kaynakları Fonu" olduğunu belirtiyor.

TSKB, bu fonun hemen ardından 12-16 Nisan tarihlerinde "TSKB Altın Fonu"nu halka arz etmeye hazırlanıyor. Yarcan, TSKB'nin "temiz enerji", tarım ürünleri, emtia piyasaları, uluslararası gelişen ülke borsaları, dolar gibi ürün ve piyasalara risksiz ve kolay bir şekilde yatırım yapma fırsatı sunduğunu vurguluyor.

Malum, ekonomik krizle birlikte yatırımcıların anaparası önemli ölçüde kayba uğradı. Bu da tüm dünyada anaparayı koruyan fonlara ilgiyi artırdı. Türkiye'deki yatırımcıların korumalı/garantili fonlarla tanışması ise 2007'nin aralık ayma rastlıyor. Bu fonların toplam fon piyasasındaki ağrıhğı iki yıl gibi kısa bir sürede A tipi fonları geçerek yüzde 3 seviyelerine yaklaştı. Şeniz Yarcan, "Bu fonların piyasa toplamı yaklaşık 1.5 milyar TL seviyelerine ulaştı. Yaşayan fon büyüklüğü ise şu anda 800 milyon civarlarında" diyor.

TSKB, Dolar Sepeti Fonu'nu 15-26 Şubat tarihleri arasında halka arz etti ve fonun 1 yıllık yatırım dönemi başladı. Bu fon, doların euro, Japon Yeni, İngiliz Sterlini (pound), Kanada Doları, İsveç Kronu ve İsviçre Frangı'ndan oluşan sepete karşı değer kazanacağını düşünen; faizlerin kalıcı olarak düşmesiyle birlikte alternatif ürün ve getiri arayışında bulunan yatırımcılar için yeni bir yatırım fırsatı sunuyor. Şeniz Yarcan, riskin dağıtılması ve portföy çeşitliliği açısından sepet oluşturmanın daha avantajlı olabileceğini düşünüyor: "Doların sadece euro karşısında değer kazanmasına yatırım yapmak yerine, gelişmiş ülkelerin para birimlerine de yer vermek, getiri optimizasyonu ve çeşitlilik açısından önemli. Para birimlerinin dönem dönem farklı trend hareketlerine uyum sağlayarak çok daha fazla alternatif değerlendirilebiliyor."

Doların 6 para birimine karşı değer kazanması durumunda, hedeflenen katılım oranı  ölçüsünde bir getiri oluşuyor. Yüzde 120 olarak gerçekleşen getiriye katılım oranıyla çok daha avantajlı bir getiri sağlanabiliyor. Getiriye katılım oranı, yatırımcının fon portföyüne dahil edilen opsi-yon sözleşmesinden kaynaklanabilecek dayanak varlık getirişinden faydalandığı oranı ifade ediyor. Örneğin, dolar sepeti yüzde 10 değer kazandığında, yüzde 120 olan getiriye katılım oram doğrultusunda fonun tahmini yaklaşık getirişi yüzde 12 oluyor. Yarcan, düşük faiz ortamında alternatif getiri arayışlarının artmasının ve yatırımcıların çok daha farklı ürünlere ilgi duymasının yatırım fonlarının avantaj-larıyla birleştiğini vurguluyor.
Para / Risksiz Kazancın Yeni Formülleri