Seramikçiler kil almak için Şile'yi kazıp, çukurları doldurmadı
İstanbul'un Anadolu yakasında, Karadeniz'e kıyı Şile'de yaşanan yeşil katliamı, isyan ettiren türden
Seramik fabrikalarının 'kil' aldığı bölge, çukurlar kapatılmadığı için adeta Ay yüzeyi gibi. Kentin oksijen deposu, sessizce devam eden çevre katliamı nedeniyle şantiyeye dönmüş. AKŞAM, karadan fark edilemeyen durumu havadan görüntüledi.
HAMMADDEYE KURBAN
Ülkemizin önde gelen büyük seramik şirketleri, hammaddelerinin yüzde 50'sini oluşturan kili, Şile Ormanları'ndaki madenlerden temin ediyor. Madencilik faaliyetlerinin yürütüldüğü alan güneyde Ömerli Barajı, kuzeyde Sahilköy, doğuda Kervansaray, batıda ise Hüseyinli ve Cumhuriyet köylerine kadar uzanıyor. Türkiye'nin keşfedilen bakir tek kil havzası ve burada yer alan ocakların yüzde 70-80'i halen çalışıyor.
ASİT DE ÜRETİYOR ÇUKURLAR DOLMALI
Çevre Mühendisleri Odası ve çevreciler duruma tepkili. Jeoloji Mühendisi Tahir Öngür, 'Dehşet verici bir görüntü. Bir de çukurları dolduran sular oradaki madenlerle etkileşime giriyor ve asit üretiyor. O bölgeler yaşama da elverişli değil' dedi.
Öngür, Şile'de seramik hammaddesi olarak kullanılan kil ocaklarının bulunduğunu anlatarak, 'Ağva ve batısında ise tek tük taş ocakları var. Bu tür çalışmalarda alt yapıyı Maden İşleri Genel Müdürlüğü, üst yapıyı ise Çevre ve Orman Bakanlığı ile ona bağlı il müdürlükleri denetlemekle görevli. İşletmeler iş bittikten sonra da çukurları doldurmalı' diye konuştu.
REHABİLİTE EDİLMELİ
İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Kadir Alp ise 'Bu işi yapan firmalar yönetmeliklere uymak durumunda. Bunların çoğu taş ocakları. Bu taş ocaklarının ekonomik ömürlerini tamamladıktan sonra bir program dahilinde rehabilite edilmesi lazım.
En büyük zararı ve sakıncası ise bulundukları bölgelerde, yerleşim alanlarında toz yayması. Bu alanlar rehabilite edilerek iade edilmeli' diye konuştu.
Süleyman Şen/Akşam