Serdar İnan: Yabancılar ev almak için İstanbul'a akın ediyor!
İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, " Türkiye'nin enerjisi yok, Teknolojisi yok petrolü yok, markaları yok, patentleri yok. Ama güçlü gayrimenkul sektörü var" dedi.
İnanlar İnşaat'ın patronu Serdar İnan, konutta yabancı ilgisinin artarak sürdüğünü söyledi ve ekledi: Son dönemde Japonya, Çin, Hindistan ve Pakistan'dan da gelenler oluyor. İnanlar olarak 100 konuttan 35'ini yabancıya satıyoruz. Hedefimiz yüzde 50.
Bu yılki hedefleriniz nasıl?
İnşaatta ciro bir yıl fazla olur bir yıl az olur. Geçen yıl 180 milyon TL ciro yapmıştık. Bu yıl ciromuz 500 milyon TL olacak. Yılda 2 bin ünite yapıyoruz, hepsini de satıyoruz.
Yeni projeler var mı?
Bu yıl 6 projeye başlayacağız. Halkalı, Esenyurt, Basın Ekspres, Kartal, Sanayi Mahallesi'nde. Toplam satış yekünü 950 milyon TL. İki yılda bu projeleri tamamlayacağız.
YILDA 2 bin konut üretip satan İnanlar İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, olumsuz haberlerden etkilenseler de yabancıların Türkiye konut pazarından vazgeçmediğini belirterek, "Ortadoğulu ve Arap yatırımcılardan sonra Türkiye şimdi de Uzakdoğulu yatırımcıların radarına girdi. Bir süredir Japonya'dan, Çin'den , Hindistan'dan yatırımcılarla karşılaşmaya haşladık" diyor. İnanlar olarak her 100 konuttan 35'ini yabancıya sattıklarını söyleyen Serdar İnan, "Hedefimiz hu oranı yüzde 50'ye çıkarmak" diye devam ediyor.
FARKLI YANSITILIYOR
Türkiye bir süredir tüketici motivasyonunu kırıcı olaylarla karşı karşıya kalıyor. İnşaat sektörü bu olumsuzluklardan etkileniyor mu?
Geçen yıl mayıs ayında biz tüm zamanların İnanlar rekorunu kırdık.
Bu yıl ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 fazla satış yaptık. Nisan'da da yine kendi rekorumuzu kırdık. Bu olaylar inşaatı oldukça fazla etkiyor. Yurtdışına ise olaylar birken 5 yansıtılıyor. Ama dışarıdan o kadar talep var ki... Rakam, mütekabiliyetin ilk zamanlarının altına düşmüyor. Son 3 yılda Türkiye inşaat sektöründe yabancıya ortalama 3 milyar dolarlık mal satıldı.
Tabi bu gibi olaylar olmasaydı 3 yerine 13 olacaktı.
FAİZ ETKİSİ Yerli yatırımcının tepkisi nasıl?
Türkiye'de bu gibi olaylar olur. Ama her zaman aklı salim sağduyu kazanır. Yurtiçi aslında olaylardan değil de faiz artışından etkileniyor. Bu olaylar olsa, ama faiz yükselmese yine bizim insanımız konut alır. Faiz 0.50'nin altına düşmesi lazım ki mortgage sistemi tam çalışsın.
'YABANCI KOMŞU'
İnanlar'ın yabancı satışı hangi seviyede?
Yabancı payı bizde yüzde 35. Şu an her 100 daireden 35'ini yabancıya yapıyoruz.
Pakistan, Hintli, Japon ve Çinliler gelmeye haşladı. Hedefimiz yüzde 50. Bundan önce Araplar aynı durumdaydı. Şimdi her yer Arap. Sizin olduğunuz apartmanda 100 kişiden 10-20'sinin yabancı olacak, buna kendinizi alıştırın diyorum.
5 MİLYON YABANCI
Türkiye diğer ülkelerle karşılaştırıldığında parlayan yıldız mı?
Türkiye daha önce üzerinde soru işareti olmayan bir ülkeydi. Bunıın düzelmesi için kötü haberlerin olmaması lazım. İstanbul markasını parlatmamız gerekiyor. 5 yıl sonra İstanbul'un ne olacağını insanlara anlatmamız gerekiyor. Sermayenin korkacağı riskleri ortadan kaldırmak gerekiyor.
Fiyatları yükseltmek gerekiyor. İstanbul'daki en pahalı yerin fiyatı 20 bin dolar, bunun 200 bin dolar olması gerekiyor. Londra'da bu böyle. Mesela havalimanı çevreye zarar verecek diyorlar. Amerika'da neredeyse köyde bile havalimanı var. Betona herkes düşman. Evi beton olmayan biri var mı acaba. Ben hep diyorum ki İstanbul'u 30 milyona göre planlamak lazım. İstanbul nüfusu 30 milyon olacak bunun 5 milyonu da yabancı olacak.
Bunu çok rahat görüyorum.
FIRTINALI HAVA AVANTAJ OLUR
Yeni proje hedeflerine göre 2014 beklentileriniz olumlu...
Türkiye'de işlerin biraz sıkıntılı olması bizim için avantaj. Fırtınada iyi kaptan teknesini hızlı kullanır. İşler çok iyiyken herkes sektöre giriyor.
Arsa sahibi burnundan kıl aldırmıyor. Taşeron ben bu fiyata yaparım diye rest çekiyor. Türkiye'nin konuta ihtiyacı var. Eğer biz verim elde edemiyorsak kabahat bizdedir.
Güneş