06 / 10 / 2024

Serdar Urfalılar: TOKİ estetik istiyorsa biz kalıbına uydururuz

Serdar Urfalılar: TOKİ estetik istiyorsa biz kalıbına uydururuz

500 bin konut hedefine ulaşmak üzere olan TOKİ'den beklentiler de her geçen gün artıyor. Halkın önemli bir kısmı uygun fiyatla ev sahibi olma hayali kurarken, büyük bir kesim de TOKİ'den daha estetik görünüme sahip projeler bekliyor




Bunun yolu ise mevcut projelerde uygulanan tünel kalıp sisteminde esneklikten geçiyor. Üç kuşak önce şžanlıurfa'dan Kayseri'ye göçen Urfalılar ailesinin kurduğu Urfalılar Ticaret İmalat Mühendislik (URTİM) ikinci kuşak Serdar Urfalılar'ın yönetiminde kalıp ve iskele sektöründe ilk 5 firma arasına girdi. İhracat ağırlıklı yoğunlaşan şirket, Türk müteahhitlerin gittiği hemen her ülkede faaliyet gösteriyor. Yüzlerce önemli projeye imza atan Urtim'in Genel Müdürü Serdar Urfalılar, daha estetik ve sağlıklı bir yapılaşma için tünel kalıp sisteminden vazgeçilmesi gerektiğini söylüyor.


HİTLER'İN KULLANDIĞI SİSTEM

İnsanlar TOKİ'nin ya da diğer firmaların yaptığı binaların birbirine çok benzemesinden estetik olmayışından yakınıyor. Daha güzel binalar yapılamaz mı

Kötü mimari tünel kalıp kullanıldığı için oluyor. Tünel kalıp sistemi Hitler'in çıkardığı bir kalıp sistemi. Nazi Almanyası'nın kullandığı sistem. Savaş sonrasında yıkılan şehirlerin hızlı bir şekilde imarı için bu sistem uygulanmış. O binalar çok hızlı yapılıyor ama bir mimari yok. Bir estetik yok. Hele İstanbul'a hiç yakışmıyor. Anadolu'da acil konut ihtiyacı var deyip hızlı hızlı yaparsınız ama İstanbul'da biraz güzel yapmamız lazım. çok sağlam modern, binalar yapılıyor ama şehir kimliği yok.

ROMANYA'DA YASAK

Batılı ülkelerde hangi sistem kullanılıyor

Gelişmiş ülkelerin hiçbirinde tünel kalıp yok. Bizim endüstriyel kalıplarımız kullanılıyor. Dünyanın kalıp devi PERI, tünel kalıp yapmaz. Romanya'da bile uygulanmıyor. çavuşesku yasaklamış.

Bu sistemi sadece  TOKİ  değil diğer firmalar da yapıyor. çünkü hızlı gidiyor. Sağlık açısından da iyi değil. Tuğlada duvar nefes alabiliyor çünkü içerisindeki boşluklarda hava var. Bu tamamen beton olduğu için hiç hava alma diye bir şey yok.

350 MİLYAR DOLARLIK PAZAR

Sektörünüzün büyüklüğü ne kadar

Türkiye'de irili ufaklı 50-60 kalıp firması vardır. Türkiye'deki pazar büyüklüğü de 350 milyon lira olarak tahmin ediliyor. Biz sektörde ilk 5 içindeyiz. 2010'da yüzde 30 büyüdük. çok küçük rakamlar bunlar. Sektörde dünya lideri olan Alman PERI'nin senelik cirosu 1.1 milyar avro. İkinci Avusturyalı Doka'nın cirosu 1 milyar avro.

Haberin devamı için tıklayın
Yenişafak/YILMAZ YILDIZ


Geri Dön