09 / 05 / 2024

Şerefiyede 3 yöntem!

Şerefiyede 3 yöntem!

KİPTAŞ Planlama Departmanı'ndan Muhammet Coşkun, Türkiye'de hangi konutların daha çok prim yaptığını www.emlakkulisi.com `a açıkladı!



KİPTAŞ Planlama Departmanı'ndan Muhammet Coşkun konutların tercih edilmelerinde en önemli üç kriteri açıkladı: Manzara, yön ve kat!

1- İlk tercih manzaraya göre yapılıyor!

Binanın durumuna göre tüm faktörlerin etkili olabileceğini söyleyen Coşkun, "Site denize ya da göle bakıyorsa manzarası değerlidir. Manzara kötüyse; konutun yönüne göre tercih yapılır" dedi. KİPTAŞ'ın Başakşehir 4. ve 5. etaptaki konutlardan örnek veren Muhammet Coşkun, "Bu projede vadiye bakan konutlar güney cepheli olmasa bile daha değerli." diye konuştu.

Sitenin etrafında çarpık yapılaşma varsa, site içine bakan konutlar tercih ediliyor. Ancak evlerin birbirine yakın olmamasına ve aralarındaki mesafenin fazla olmasına dikkat ediliyor. Site etrafında planlı bir yapılaşma hakimse ve kapanmayacak geniş bir açıklık varsa dışarı bakan konutlar daha çok kıymet kazanıyor.

2- En avantajlı konut güney doğu cepheli

Sırasıyla güney doğu, güney batı, güney ve doğu cepheli konutların kıymetli olduğunu söyleyen Muhammet Coşkun tercih edilmeyen yönleri ise şöyle sıraladı: "Kuzey, kuzey doğu ve kuzey batı yönleri manzaralı değilse ilgi görmüyor."

3- Önü kapanmayacaksa en değerli konut orta katta!

Konut seçerken üçüncü kriterin konutun bulunduğu kat olduğunu ifade eden Coşkun, "Alıcılar en çok orta katları tercih ediyor. Zemin katlar ve üst katlar tercih edilmediğinden fiyatları da ortalama yüzde 10 daha düşük oluyor." diye konuştu. Üst katların ilgi görmeme sebebinin psikolojik olduğunu belirten Coşkun açıklamalarına şu sözlerle devam etti: "Eskiden üst katlarda soğuk ve sıcak hava dengesizliği yüzünden rutubet olurdu, tavanlar akardı. Şimdi gelişen teknoloji ile birlikte evler ısı yalıtımlı olarak inşa ediliyor ve üst katlarda bu tür olumsuzluklarla karşılaşılmıyor. Ancak vatandaş yine de üst katlarda ev almaktan çekiniyor. Ancak alt ve orta katların önü kapalıysa yine üst katlar tercih ediliyor. Zemin katlar ise manzara görmüyor, dışarıdan fazla gürültü alıyor, bu sebeple zemin kattaki daireler ayrıca fiyatlandırılıyor"

"En iyi konut yüzde 7 daha pahalı"

Kuzeye bakan, birbirine yakın bloklarda bulunan ve manzara görmeyen konutların yüzde 10 eksi şerefiyesinin olduğunu belirten Coşkun, manzaralı, güney cepheli ve ara katlarda bulunan konutların yüzde 7-8 daha pahalı olduğunu ve ileride en çok bu konutların prim kazanacağını sözlerine ekledi.

Nagihan ARAT /Emlakkulisi.com


Geri Dön