03 / 01 / 2025

Serhat Şengül: Elektrik ve buhar üretim tesisi Avrupa'dan bile ileri seviyede!

Serhat Şengül: Elektrik ve buhar üretim tesisi Avrupa'dan bile ileri seviyede!

Elektrik Ve Buhar Üretim Tesisi projesi tüm yönleriyle AS TV'de masaya yatırıldı. DOSAB Bölge Müdürü Serhat Şengül, projenin Avrupa'daki örnek tesislerden bile ileri seviyede olduğunu söyledi.



Şehir içine girilmeyecek Satırbaşı Özel yayınına katılan DOSAB Bölge Müdürü Serhat Şengül, AS TV Haber Müdürü Erdal Çatalkaya, Bursa Hakimiyet Gazetesi köşe yazarları Serkan İnceoğlu ile Ersel Peker'in sorularını içtenlikle yanıtladı. Kamuoyunda oluşturulmaya çalışılan tepkinin aksine Paris'te Eyfel Kulesi'nin 1 kilometre yakınında, şehrin tamamen içinde, benzer enerji tesisinin olduğunu söyleyen Şengül Bursalılara çağrıda bulunarak, "Bu mahallelerden önce 45 bin kişinin çalıştığı Demirtaş Oganize sanayimiz var. Biz de günümüzü burada geçiriyoruz. Vatandaşımız bu konuda rahat olsun. Biz projenin zararsız olduğunu ve ne kadar çevreci olduğunu onlara da anlatacağız." ifadelerini kullandı. 


BURSA İÇİN İHTİYAÇ


 Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Bölge Müdürü Serhat Şengül, kamuoyunda oluşan yanlış algıların ortadan kalkması için Elektrik ve Buhar Üretim Tesisi'ne neden ihtiyaç duyulduğunu yanıtladı. Proje için uzun yıllardır çalışıldığını belirten Şengül,"2011 yılından beri bu proje gündemde. DOSAB'ın ihtiyaçlarına yönelik özel bir proje aslında. Çok düşündük ve en uygununun buhar ve elektrik üretim santrali olduğuna karar verdik. Bölgede elektrikle ilgili sıkıntılar da başladı. Doğalgazda da aynı sıkıntılar var. Artık elektrik kesintileri başladı. Bunu hayata geçirmek zorundayız" dedi. 


BİLMEDEN TEPKİ GÖSTERİYORLAR 


Avrupa'daki tesislerle ilgili örnekler de veren Şengül, "Fransa Paris'te Eyfel Kulesi'nin 1 kilometre yakınında, şehrin tamamen içinde, 1040 megavat gücünde bir tesis var. Bunun gibi örnekler Kopenhag, Stutgard, Berlin'de de var. Avrupa'da bu iş 1920-30-50 yılından beri yapılıyor. 


Bizim kurmak istediğimiz santral Avrupa'dan daha iyi olacak. Bu konudan uzak olan insanlar, bu projelere tamamen hakim olmada tepki koyuyorlar" dedi. 


ASLA GİZLİ YAPILMADI 


Akademik odaların kendilerini eleştirmesine de açıklık getiren Şengül, "Santral hakkında yorumlar yapılıyor. Ben odalardan, il koordinasyon kurulundan ne zaman randevu aldım söylesinler. Bu iş gizlenmedi, biliyorlardı. 15 Ağustos için sözleşmiştik. Beni tekrar arayarak randevuyu öne çekmek istediler. Biz de tamam dedik. Gizli yapıldığını iddia edemezler" dedi. 


Yönetmelik dışı çalışamaz Tesisin 7 gün 24 saat boyunca online olarak internetten denetlenebileceğini de belirten Şengül, "Bu tesis yönetmelik dışında çalışamaz. Çalışırsa ceza yer. Hatta kapatılmaya kadar gider" dedi. Tesisin zararlı olacağını düşünenlere de seslenen Şengül, akredite olmuş bir uluslararası firmanın, yerel yönetimler, akademik odalar, muhtarlar ve vatandaşlarla birlikte tesisi denetleyebileceğini de belirtti. 


1 milyar dolarlık katkı Tesisin Türkiye'nin cari açığını kapatmada önemli rol oynayacağını belirten Şengül, "DOSAB doğalgaz için yılda 120 milyon lira ödüyor. Biz bu tesisle birlikte doğalgaz tüketimini azaltacağız. Bu da 10 yılda 1 milyar dolarlık bir milli ekonomiye katkı sağlayacak. Dış ticaret açığına önemli bir katkımız olacak" dedi. 


Tesise kömür taşıması için 300'ün üzerindeki kamyonun kent trafiğine gireceği iddialarını yanıtlayan Şengül, "60 kamyon Balıkesir'den kömür alacak ve otoyoldan gelecek. Kireç taşı ve diğer şeyler için de 30 kamyon daha gelecek. 


Yani toplamda 90 araç gelecek ve bu kamyonlar günlük 90 bin araç kapasitesi olan otoyoldan geçecekler. Şehir içine gelme gibi bir durumu yoktur. Taşınan kömürler 20 günlük ihtiyacımızı karşılayacak. Tamamen kapalı bir stok sahası içinde depolanacak. Kömür tozu olmayacak "dedi. 


Kendi su ihtiyacını karşılayacak Tesisin su ihtiyacı için özel bir sistem kurulacağını kaydeden Şengül, "10 bin metreküp güce ihtiyacımız var. Söylendiği gibi 127 bin metreküp saat gibi rakamlar değil. Biz Demirtaş Barajından da, yer altı suyundan da kullanmayacağız. Santralimiz, suyunu arıtma tesisimizin alanına 25 bin metreküplük river ozmoz dediğimiz bir sistem kuruyoruz. 15 bin metreküp günlük suyu buradan elde edeceğiz. Yani santralin ihtiyacından çok daha fazla suyu arıtmadan geri kazanım elde edeceğiz." dedi. 


Bursa Hakimiyet 


Geri Dön