26 / 11 / 2024

Server Holding'in eğitim kurumları kapanacak mı?

Server Holding'in eğitim kurumları kapanacak mı?

Nakşibendi Tarikatı'ndan İskenderpaşa Dergahı ilişkisiyle bilinen Server Holding'in eğitim kurumları hızlı yükselişi ile dikkat çekiyor. Peki Server Holding'in eğitim kurumları kapatılacak mı?




Tarihi Tekel Binası ve Kavacık'ta 220 bin metrekarelik arazi tahsis edilen Medipol Üniversitesi, sağlık alanından sonra şimdi de 'gençlik harekatı' sloganıyla eğitimde ‘çıta’ yükseltti. Nakşibendilerin arkasında olduğu bilinen Medipol hızlı yükselişi ile dikkat çekiyor.


 

Nakşibendi Tarikatı'ndan İskenderpaşa Dergahı ilişkisiyle bilinen Server Holding şirketleri son yıllarda 'kıyaklar' ile kamuoyunda gündeme geldi.



Server Holding bünyesindeki Medipol hastanelerinin ardından şimdi Medipol Üniversitesi ile 'Gençlik Hareketi' başlatan grubun hızlı yükselişi arkasında devlet tarafından sağlanan 'kolaylık' var.


Esma Hatun'dan Medipol'e


Nakşibendi tarikatına ait bir trilyon sermayeli Server Holding, İstanbul Ticaret Odası'na 1995'te kaydoldu. O dönem İstanbul Koşuyolu'nda bulunan Esma Hatun Hastanesi, bugün Medipol'ün kökünü oluşturuyor. Medi Zinde Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi'ne bağlı Esma Sultan Hastanesi'nin yanında Haksağ Sağlık Hizmetleri A.Ş. bünyesinde İstanbul Bahçelievler'de faaliyet gösteren Özel Nisa Hastanesi ile Ümraniye Sağlık Tesisleri ve Ticaret Anonim Şirketi'ne bağlı Özel Afiyet Hastanesi yer alıyordu.


Kurumsal değişim


İskenderpaşa Dergahı'nın lideri Mahmud Esad Coşan'ın 2001'de Avustralya'da trafik kazasında ölmesiyle yerine oğlu Nureddin Coşan hem tarikatın hem holdingin başına geçti. Modern giyimi, yurtdışında aldığı eğitim tarikat içinde tartışmalara yol açtı. Tarikat içinde ayrılanlar oldu. Veliaht Coşan, kısa süre içinde kurumsallaşma çalışmaları kapsamında Esma Hatun Hastanesi'nin ismini Medipol olarak değiştirdi ve büyümeye odaklandı.


Üniversite kuruluyor


2009'a gelindiğinde Haksağ Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi'nin yönetim kurulunda Nureddin Coşan ile birlite olan Dr. Fahrettin Koca başkanlığında , bugünkü adı Türkiye Sağlık, Eğitim ve Araştırma Vakfı kuruldu. Medipol Üniversitesi'nin kurulma girişimi de başladı.



YÖK tarafından 2009 Haziran'da yapılan duyuruda, "İstanbul’da Medipolitan Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun vakıf yükseköğretim kurumlarına ilişkin hükümlerine tabi olmak üzere, kamu tüzel kişiliğine sahip İstanbul Medipol Üniversitesi adıyla bir vakıf üniversitesi kurulmuştur" ifadeleri kullanıldı.


TEKEL'in binası


Mayıs 2009'da Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 'kamu yararına dönük' eğitim hizmetlerinde kullanılması koşuluyla Maliye Bakanlığı'na devredilen TEKEL'in Unkapanı'nda bulunan binası üniversiteye 49 yıllığına tahsis edilen ilk yer olmuştu. Mayıs 2009'da 'eğitim hizmeti için kullanılacak' denilen alan, Temmuz 2009'da jet hızıyla kurulumu tamamlanan Medipol Üniversitesi'ne verildi.



İstanbul'un dört bir yanında açtığı hastaneler ile dikkatleri çeken Medipol bu defa üniversite girişimi ile dikkat çekmeye başlamıştı. 2010'da TEKEL arazisinin ardından Beykoz Kavacık'ta bulunan yaklaşık 220 bin metrekarelik arazinin imar planlarının değiştirilmesi ve tahsisi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne başvurdu.


Yeşil alan gözüküyordu


İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2005 yılında yapılan, Beykoz Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'nda söz konusu 3 parselden oluşan arazi 'Park ve çocuk bahçeleri oyun alanları, Karayolları yol kenar koruma kuşağı ve oto terminali' alanında kalıyordu. Söz konusu imar planı değişikliği teklifi, CHP'lilerin hayır oyuna karşın Belediye Meclisi'nde değiştirilerek kabul edildi.


CHP'li Yıldız: Şehir böyle bitirildi


2010'da İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde imar değişikliği oylanırken hayır oyu verenlerden CHP'li Belediye Meclis Üyesi Mimar Mühendis Mehmet Yıldız, o dönem akıl almaz şekilde imar değişikliği yapılarak arazinin peşkeş çekildiğini anlatıyor. Emsal artışıyla birlikte öngörülenin 10 katı yapılaşma izni verildiğini belirten Yıldız, İstanbul'un yoğun nüfus ve şehirleşme baskısının bu tip kıyaklardan geçtiğini belirtti.


Mahkemelik oldu


Mahkemeye de imar değişikliğini taşıdıklarını anlatan 2009-2014 arasında CHP'li Belediye Meclis Üyesi olan Serdar Bayraktar, "Taşınmazdaki donatı alanları azaltılarak yüksek yoğunluk getirilmesi nedeniyle İstanbul 7. İdare Mahkemesi'nde dava açılmıştır. Dava ehliyet yokluğundan rededilmiş olup, tarafımızdan temyiz edilmişse de karar Danıştay 6. Dairesi tarafından 27 Mayıs 2012 tarihinde onanmıştır" dedi.


Danıştay'dan karar


Medipol Üniversitesi mülkiyetindeki Kadıköy'de bulunan 2.883 m2 alanlı arazi için 2012'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından taşınmazda yapılan plan tadilatı ile inşaat hakkı 3 katına çıkarıldı. CHP'li Belediye Meclis Üyeleri, İstanbul 10. İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Dava yine ehliyet yokluğundan rededildi. Ancak bu defa temyiz aşamasında Danıştay imar değişikliğine 'dur' dedi.


Şirketin ismi değişti


Medipol kaynaklarından edinilen bilgiye göre Medi Zinde Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi isim değiştirerek Medipolitan Sağlık ve Eğitim Anonim Şirketi oldu.




Serbay MANSUROĞLU/Birgün


Geri Dön