22 / 11 / 2024
fuzul

Seydikemer'de emlak fiyatları tavan yaptı!

Seydikemer'de emlak fiyatları tavan yaptı!

İlçe statüsü kazanan Seydikemer' de emlak fiyatları tavan yaptı. Büyükşehir Yasası ile ilçe yapılan Seydikemer' de emlak fiyatlarının yüzde 50' ya varan oranda arttığı bildirildi...




İlçe statüsü kazanan Seydikemer'de emlak fiyatları tavan yaptı. Büyükşehir Yasası ile ilçe yapılan Seydikemer'de emlak fiyatlarının yüzde 50'ya varan oranda arttığı bildirildi.


1946 yılına kadar Seydiler köyüne bağlı bir mahalleyken, 1991'de belde olan Seydikemer, geçen yıl çıkartılan Büyükşehir Yasası ile ilçe yapıldı. Seydikemer'de konut ve iş yeri sayısının az olmasının da etkisiyle emlak fiyatları tavan yaptı. İlçeye yeni kurulan kamu kurumlarında görevli memurlar, yeteri kadar ev olmaması ve fiyatlarının yüksekliği nedeniyle ilçeye 25 kilometre uzaklıkta bulunan Fethiye'de barınmayı tercih ediyor.


Seydikemer Belediye Başkanı Cafer Arıkan, Fethiye'nin coğrafyası büyük olduğu için geçen yıl ilçeye bağlı Kemer beldesinin adının Seydikemer olarak değiştirildiğini ve ilçe statüsü kazandırıldığını söyledi.


Seydikemer'in kendisine yetebilecek potansiyeli bulunduğu için ilçe yapıldığını dile getiren Arıkan, Kemer'e bu statüyü kazandıran başta AK Parti Muğla Milletvekili Yüksel Özden ve emeği geçenlere teşekkür etti.


Arıkan, merkezdeki insanların ticaretle, kırsal kesimdekilerin ise tarımla uğraştığını ilçenin nüfusunun 5 bin 600 olduğunu belirterek, imar planlarını 2025 yılında 32 bin nüfusa ulaşabilecek şekilde planladıklarını anlattı.


Yaklaşık 5 milyon lira yatırım yaparak içme suyu sorununu çözdüklerini kaydeden Arıkan, "İmar planlarını düzenledikten sonra imar fiyatları kısmen arttı. Burada yerleşik yaşayan yaklaşık 100 İngiliz aile var. Bunlar da fiyatları biraz artırdı. Emlak fiyatları, ilçe olduktan sonra yüzde 30 ile yüzde 50 arasında arttı. Burası artık cazibe merkezi oldu, bundan sonra fiyatların düşeceğini sanmıyorum" dedi.


"Çok yüksek kira bedelleri isteniyor"


İlçede inşaat ve emlakçılık yapan Baki Değirmenci ise vatandaşların Seydikemer'in ilçe olmasından sonra emlak fiyatlarına yüzde 50 ile yüzde 100'e varan oranlarda artış yaptığını kaydetti.


İlçeye ticaretle uğraşacak insanların gelmesinin sağlanması gerektiğini vurgulayan Değirmenci, şöyle konuştu:


"Belediye olarak bunların önünü açmalıyız. Seydikemer'de ticari faaliyetler az, bu nedenle belli kişilerin eline geçmiş durumda. Bu alanlarda iş yeri yapılmadığı için ticaret yapmak için gelen insanlar iş yeri bulamıyor. Mevcut iş yerlerinin de çoğu dört dörtlük olmamasına rağmen çok yüksek kira bedelleri isteniyor. Alternatif iş yeri olmadığı için insanlar mecburen yüksek bedelle kiralıyor ama bir süre sonra kapatmak zorunda kalıyor. Bu, ilçeye insan girdisinin tam sağlanamamasından kaynaklanıyor. İnsanlara yardımcı olmak amacıyla kira bedellerini düşük tutmamız gerekirken, tam tersi yapılıyor."


"Fethiye'de barınıyorlar"


Değirmenci, ilçe yapıldıktan sonra Seydikemer'de kamu kurumlarının kurulmaya başlandığını, görevlendirilen amir ve memurların da yavaş yavaş gelmeye başladığını söyledi.


İlçeye gelen insanların düzgün ev bulamadığı, bulunan evler de çok pahalı olduğu için Fethiye'ye yerleştiklerini ifade eden Değirmenci, "Bu da ilçemizin ticaretini, ekonomik girdisini küçültmektedir. Seydikemer ilçe olduysa gelen memurları burada yaşatmalıyız. Onlara yardımcı olmak için yeni oturulabilir binalar, evler yapmalıyız. Çalışan insanların burada barınması, ilçe esnafına da katkı sağlar. Yatırımcılara da önemli görevler düşüyor" diye konuştu.


İlçede konut yapılabilecek arsa fiyatlarında yüzde 50 ile 100 arasında artış olduğunu, binalarda izin verilen kat sayısından dolayı kar marjının düşük olmasının yatırımcıları düşündürdüğünü dile getiren Değirmenci, bu nedenle yeni bir imar çalışması yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.


Sabah Gazetesi 


Geri Dön