11 / 01 / 2025

Seydiler Şerife Bacı Kültür Evi açıldı!

Seydiler Şerife Bacı Kültür Evi açıldı!

Seydiler Belediyesi tarafından ilçe merkezine Şehit Şerife Bacı’nın adını yaşatabilmek ve hatıralarını gelecek nesle aktarabilmek amacıyla Şerife Bacı Kültür Evi oluşturuldu.



Türk milletinin Milli Mücadele yıllarındaki kadın kahramanlarından Seydilerli Şehide Şerife Bacı’nın hatıraları, ilçede yaşatılmaya çalışılıyor.

 

Türk milletinin kurtuluş mücadelesinde, İnebolu’dan kağnılara yüklenen cephaneleri Kastamonu’ya götürmek için harekete geçen Şehide Şerife Bacı, çetin geçen kış şartlarında Kastamonu Kışlası'na yaklaştığı esnada top mermileri ıslanmasın diye kazağını mermilerin üzerine örtmüş, yavrusu ölmesin diye de üzerine abanmış ve soğuktan donarak şehit olmuştu. Çocuğu ölmesin diye ölene kadar vücut sıcaklığını yavrusuna veren Milli Mücadele'nin kahraman Türk kadını Şehide Şerife Bacı adına, Kastamonu Cumhuriyet Meydanı'nda, İnebolu ilçesinin girişinde ve Seydiler’de ilçe merkezinde anıt yapıldı.

 

Bunun yanı sıra Seydiler Belediyesi tarafından ilçe merkezine Şehit Şerife Bacı’nın adını yaşatabilmek ve hatıralarını gelecek nesle aktarabilmek amacıyla Şerife Bacı Kültür Evi oluşturuldu. Şerife Bacı Kültür Evi’nde, Seydiler’e ait yöresel kıyafet ve ürünlerle, Seydilerli kadınların giydiği yöresel kıyafetler sergileniyor.

 

Seydiler’e büyük uğraşlar sonunda Şehide Şerife Bacı Kültür Evi oluşturduklarını belirten Seydiler Belediye Başkanı Mehmet Şahin,

“Şerife Bacı, Kurtuluş Savaşı'nın eşsiz kahramanlarından, bütün kahramanlarımız gibi artık sembol haline gelmiştir. Kurtuluş Savaşı yıllarında çetin kış şartlarının hüküm sürdüğü Kastamonu'da, 1921 yılının 21 Şubat günü İnebolu'dan aldığı mermileri Kastamonu'ya getirirken Kastamonu

Kışlası önünde donarak şehit olmuştur. Bu kahramanlığıyla Türk milletinin kalbinde yerini almıştır” dedi.

 

Şahin, şöyle konuştu: “1921’li yıllarda İnebolu’dan Kastamonu’ya cephane taşıyan bütün kahraman Türk kadını ve erkekleriyle beraber, çoluk çocuk cephe yollarında çalışırken Şerife Bacımız da, çocuğu küçük olmasına rağmen İnebolu'da kağnısına mermileri, cephaneleri ve cephanelerinin arasına da küçük kız çocuğunu sarmıştır. Ama maalesef çetin geçen kış şartlarında Kastamonu Kışlası önünde donarak şehit olmuştur.

 

Aradan geçen 94 yıllık zamana rağmen Seydilerli Şerife Bacı'nın torunları olarak, kendisine bir minnet duygusu ifadesi olarak Şerife Bacı Kültür Evimizi ve Şerife Bacımızın heykelini ilçemize kazandırdık. İnşallah bundan sonraki süreçte de ilçemize hakim bir yerde de Şehitler ve Şehide Şerife Bacı Anıt Mezarlığı projesini hayata geçireceğiz. Bu sayede gelecek kuşaklara da yapılan bu eserlerle Şehit Şerife Bacı'nın kahramanlığını ve Kurtuluş Savaşı'nın anılarını aktarmaya çalışacağız. Bundan sonra da aynı kararlılıkla çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

 

Şerife Bacı denildiğinde akıllara Türk milletinin kahramanlıklarının geldiğini ifade eden Mehmet Şahin, şöyle devam etti:

“Türk milletinin ulusal bağımsızlığına karşı canını seve seve verenler aklımıza geliyor. Şerife Bacı'nın gösterdiği kahramanlık, Türk milletinin kalbinde yer edinmiştir. Gerçekten de şu anki 77 milyon insanımızın kalbinde olduğu gibi, o yıllarda canını seve seve veren kahraman kadınlarımızdan bir tanesidir. Günümüzde de hala Şerife Bacı ve Şerife Bacı gibi olan bir sürü, belki de binlerce bacımız vardır. Olmaya da devam edecektir. Şerife Bacı, Türkiye Cumhuriyeti’nin oluşumunda da, bağımsızlığının kazanılmasında da rol alan kişilerdendir. Biz, Şerife Bacı’yı minnetle anıyoruz.”


Milli Gazete



Geri Dön