29 / 04 / 2024

Şeyh Süleyman Mescidi'ni İtalyanlar restore edecek!

Şeyh Süleyman Mescidi'ni İtalyanlar restore edecek!

Bizanslılardan kalan Şeyh Süleyman Mescidi, 1491 yılında Şeyh Süleyman tarafından mescide dönüştürüldü. Tarihi eser restorasyonu konusunda dünyanın en önde gelen ülkelerinden İtalya, Türkiye’ye bu konuda eğitim verecek.




Son on yıldan bu yana yaklaşık 4 bin eseri restore eden Vakıflar Genel Müdürlüğü, bundan sonraki restorasyonların daha modern yöntemlerle ve teknolojiyle yapılması için İtalyan bilim insanlarından destek alacak. Genel müdürlük, İtalyanlarla yapılacak işbirliği için “Med-Art” isimli proje geliştirdi. Bu kapsamda, İstanbul Zeyrek’teki Şeyh Süleyman Mescidi uygulamalı eğitim için İtalyanlar tarafından restore edilecek. Vakıflar Genel Müdürlüğü, başta İstanbul’daki önemli eserler olmak üzere Türkiye’nin dört bir tarafında artık yıkılmış olan eserleri yeniden ayağa kaldırdı. Ancak zaman zaman bazı eserlerin restorasyonu ile ilgili eleştiriler de oldu. Genel müdürlük bir yandan yanlış malzeme kullanılan eserleri yeniden onarma kararı alırken bir yandan da dünyada eski eser onarımı konusunda söz sahibi olan İtalya ile ortak çalışmak için proje başlattı. Bir yıl sürecek olan Med-Art eğitim projesi çerçevesinde, restorasyon konusunda çalışma yapan VGM personeli mimar ve mühendisler arasından seçilecek 30 kişi, 5 grup halinde İtalya’da teorik ve uygulamalı restorasyon eğitimine katılacak. Bir başka grup ise İtalyan uzmanlar tarafından verilecek teorik eğitimlere ve Şeyh Süleyman Mescidi Restorasyonu projesinde uygulamalı eğitime katılacak.


Bizanslılardan kalan Şeyh Süleyman Mescidi, 1491 yılında Şeyh Süleyman tarafından mescide dönüştürüldü. Esere 1756 yılındaki yangından sonra Kazgan Hasan Ağa tarafından minber eklendi. Alt kısmı kare, üst kısmı sekizgen planlı binanın, Pantokrator Kilisesi’nin şapeli veya vaftizhanesi olduğu tahmin ediliyor. Bu eski ve farklı yapının restorasyonu İtalya-Türkiye ortaklığında gerçekleştirilecek. Yapının onarımında İtalya’da günümüzde kullanılmakta olan modern restorasyon yöntemleri, malzeme ve teknolojisi kullanılacak. Restorasyon sırasında VGM teknik personelinin yanı sıra Türkiye’de eski eser onarımı alanında çalışan kurum ve kuruluşlar, belediyeler, firmalar, koruma kurulları ve üniversitelerden davet edilecek teknik personel de eğitim alacak.  


Zaman


Geri Dön