29 / 04 / 2024

Sezonluk işyeri açanlar vergiden kaçıyor

Sezonluk işyeri açanlar vergiden kaçıyor

Muğla Vergi Dairesi Başkanı Cüneyd Aruntaş, turistik ilçelerde işyeri açanların sezon sonu ortadan kaybolarak vergi ödemediğini söyledi.



Bodrum Esnaf ve Sanayici İşadamları Derneği (BESİAD) tarafından Denizhan Restoran'da düzenlenen seminere Muğla Vergi Dairesi Başkanı Cüneyd Aruntaş, Muğla Vergi Denetim Grup Müdürü Zafer Evci, BESİAD Başkanı Cenk Sezgin ve 40'a yakın işadamı katıldı. Toplantıda Bodrum ve benzeri tatil yörelerinde vergi toplanması, kaçak mükellefler ve büyük şirketlerin vergi ödemeleri ile ilgili sorunlar masaya yatırıldı. Muğla Vergi Dairesi Başkanı Cüneyd Aruntaş, turistik merkezlerde nisan ayında açılan sezonun ekim ayı sonlarında kapandığını hatırlatarak, "Bodrum'da turizm sezonunun başında, nisan- mayıs aylarında iş yeri açan mükellefler, yılın sonuna doğru eylül-ekim aylarında işyerlerini aniden kapatarak ortadan kayboluyor, adeta buharlaşıyor. Bu da bu kişilerden vergi alınması konusunda büyük sorun yaratıyor" dedi.

“Peşlerini bırakmayız”

Sezon boyunca parasını kazanan kişilerin, devlete olan vergi borcunu ödemeden ortadan kaybolduğunu belirten Aruntaş şunları söyledi:

"Bu sorunu çözmek için yeni projeler hazırlıyoruz. Bu kişilerin peşini bırakmayacağız. Proje uygulandığında mükellef profili ortaya çıkacak. Gelecek yıl tekrar işyeri açmak istediğinde bu kişiyi tespit edeceğiz. Eski vergilerini mutlaka tahsil edeceğiz. Bodrum'da işletmesi bulunan büyük şirketlerin vergisini İstanbul,  İzmir  ya da Ankara'da ödemeleri de Bodrumlular'a zarar veriyor. Bu vergilerin Bodrum'a geri dönmesi sağlanmalı ve Bodrum'dan kazanılan paranın vergisi de Bodrum'un kasasına girmeli" dedi.

Geri Dön