29 / 07 / 2024

SGK, arsa ve gayrimenkulleri borç karşılığı nasıl alıyor? 

SGK, arsa ve gayrimenkulleri borç karşılığı nasıl alıyor? 

Belediyelerin SGK borçlarının tahsil edileceği açıklandı. Bu gelişmenin ardından SGK’nın bu borçlar karşılığında arsa aldığı konuşuluyor. Peki bu nasıl oluyor? İşte detaylar...


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamasında belediyelerin SGK borçlarının tahsil edileceğini belirtti. Bu açıklamaların ardından SGK’nın bu borçlar karşılığında arsa aldığı gündeme geldi. 

Belediyelerin siyasetin devreye girmesiyle borcuna karşılık SGK’ya imarı olmayan arsalardan gayrimenkule farklı teklifler götürdüğü ileri sürülüyor. 

Sözcü yazarı Saygı Öztürk, bu konuyu köşesinde yazdı. 

SGK, arsa ve gayrimenkulleri borç karşılığı nasıl alıyor? 

Saygı Öztürk, söz konusu yazısında, "Vergi gelirlerinden belediyelere nüfusuna göre İller Bankası’ndan payları yollanıyor. SGK isterse, belediye payından yüzde 40’a kadar kesinti uygulayıp alacağını tahsil edebiliyor. Buna rağmen borçlar bitmiyorsa belediyelerin, “Size menkul ya da gayrimenkul verelim” önerisi yapılıyor. Milli Emlak, yerel emlak müşavirine bu yerlerin değerlendirmesi gerçekleştiriliyor. Uygun bulunması durumunda SGK Yönetim Kurulu kararıyla borca mahsuben alınıyor. Ardından bunların satılabilirse ihaleyle satışı yapılıyor" ifadelerini kullandı. 

Alınan fiyattan, daha ucuza satışların yapıldığının da bilindiğine dikkat çeken Öztürk, SGK'nın, prim alacağına karşılık aldığı yerleri satışa sunduğunu, fakat bazılarının satışının mümkün olmadığının altını çizdi. 

Öztürk, söz konusu yazısında, "Belediyenin “İmarlı” diyerek dağ başındaki arsaları da verdiği oluyor. Bugün, Türkiye’nin menkul ve gayrimenkul yönünden en zengin kuruluşlarının başında SGK yer alıyor. SGK, eskiden bu konuda son derece seçici davranırdı. Fakat, bugün aynı şey pek söylenmiyor" bilgilerini verdi. 

SGK, arsa ve gayrimenkulleri borç karşılığı nasıl alıyor? 

Saygı Öztürk’e konuşan bir SGK Yönetim Kurulu üyesi de, “Bugün SGK arsa ve gayrimenkul zenginidir. Belediye ya da şirketler SGK’ya olan borçlarına karşılık arsa ya da gayrimenkul veriyor. Bazılarının satışı bile mümkün değil. Bunlar siyasetin de devreye girmesiyle borca karşılık alınıyor, sonra bunlardan kıymetli olanlar yandaşlara satılıyor. Örneğin, AKP iktidarında bakanlık yapan kişinin şirketine de satış yapıldı” diye konuştu.

SGK yetkilisi kendilerine çok ilginç önerilerde de bulunulduğunu ilginç pazarlıklar olduğunu şu örnekle anlattı:

“Özellikle iktidar partisine mensup bir milletvekili, belediye başkanının borçlar için geleceğini bildiriyor ve yardımcı olunması ricasında bulunuyor. Bazen, başkanla birlikte milletvekilleri de geliyor. Yaşanan bir olaydan örnek verelim: Belediyenin 11 milyon lira SGK’ya prim borcu var. Belediye başkanı, bir milyon lira verip kalan borcunun da silinmesini istedi. Kendisine, ‘Sen bize 11 milyon lira ver, biz sizin bir milyon lira olan borcunuzu silelim’ dedim.”

İnşaat sektörü ‘üretimi ve satışları’ canlandıracak önlemler adına umutsuz!

2 yıldır devletin harç ve vergileri yüzde 529, kiralar yüzde 56,25 arttı! Avukattan kira sorunlarına çözüm önerisi!

Konut sahibi olmak için fırsat dönemi başladı!


 


Geri Dön