28 / 04 / 2024

SGK denetimlerinde inşaat, turizm ve tarıma odaklanılacak

SGK denetimlerinde inşaat, turizm ve tarıma odaklanılacak

SGK müfettişleri, denetimlerde inşaat, turizm ve tarım gibi sektörlere odaklanacak



Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müfettişleri, denetimlerde inşaat, turizm ve tarım gibi sektörlere odaklanacak, alt işveren (taşeron) uygulamalarına öncelik verecek, ilaç ve harcamalarının kontrol edilmesine özen gösterecek.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, bakanlığın üst düzey bürokratları ve Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlerinin ardından, modern kamu yönetim sisteminin temelini oluşturan vatandaş odaklı hizmet için yapılması gerekenler konusunda biraraya geldiği SGK müfettişlerine de talimatlar verdi.

Türkiye'deki teftiş sisteminin geçmişe dönük, şikayet ve ihbarlara dayandığını ya da geçmişte yapılan faaliyetlerin hukuka uygunluğunun denetlendiğini belirten Dinçer, modern kamu yönetim sistemlerinde bu uygulamanın çoktan terk edildiğini söyledi.

Modern kamu yönetimlerinde erken uyarı sistemleri oluşturulduğunu, böylece şikayet ve ihbarı beklemeden sorunları öngören bir yaklaşım sergilendiğini dile getiren Dinçer, "Hataları önleyecek stratejilerin belirlenmesiyle sonradan ortaya çıkacak olan maddi ve manevi zararların önüne kolaylıkla geçilebilir. Aksi takdirde ihbar ve şikayet temelli denetimlerde yapılacak tek şey ceza uygulamasıdır. Ceza ise çoğu kez sorunları çözmez sadece
bir süre ertelenmesini sağlar" dedi.

Dinçer, Türkiye'de denetim denildiğinde akla tüm işletmelerin ayrı ayrı teftiş edilmesi anlayışının geldiğini vurgulayarak, bu şekilde istenen etkinlik ve verimliliğin sağlanamayacağını ifade etti.

Bakan Dinçer, "Türkiye'de yüzbinlerce işletme var. Mevcut imkanlarla bu işletmeleri teker teker denetlemek mümkün değil. Buna ne personel yeter ne de imkanlar. Bu şekilde denetim yapmaya çalışmak doğruda değildir. Bazen kayıt dışlığın önüne sanki tek tek denetimlerle geçilecek gibi izlenimler doğuyor. Bu şekilde kayıt dışılığın önüne geçilmesi imkansız."

ÖNCELİKLER
Tek tek denetim yerine risk grupları belirlenerek, denetimlerin bu gruplara yönelik gerçekleştirilmesi gerektiğine değinen Dinçer, müfettişlere turizm, tarım ve inşaat sektörlerine odaklanılması, alt işveren (taşeron) uygulamalarına öncelik verilmesi, ilaç ve sağlık harcamalarının kontrol edilmesine özen gösterilmesi talimatı verdi.

Denetimlerde müfettişlerin takınacağı tutumun da son derece önemli olduğunu vurgulayan Dinçer, denetimden korkan işverenlerin gerçekleri saklamaya çalıştığını, bunun da işbirliğiyle kolaylıkla çözülebilecek sorunların
kronikleşmesine ve maddi, manevi telafisi mümkün olmayan zararlara yol açtığına dikkati çekti.

Bakan Dinçer, müfettişlerden denetimlerde beklediği tavrı, "Muhataplarınızı korkutmayınız, kendinizi sevdiriniz. Onları yıldırmayınız yol gösteriniz. İşverenler müfettişlerin tavsiye ettiği tedbirlerin uygulanmasıyla uzun vadede kendi lehine sonuçlar doğuracağını ve maliyetlerinin azalacağını düşünmeli" ' cümleleriyle özetledi.

ADALET VE EŞİTLİĞE VURGU
Denetimlerde "adalete" ve "eşitliğe" önem verilmesi gerektiğini belirten Bakan Dinçer, adil bir yaklaşımda cezanın bile insanlara ağır gelmeyeceğini söyledi.

Müfettişlere bakanlığın yönetim tarzıyla ilgili temel ilkeleri anımsatan Dinçer, "vatandaş odaklılık", "geleceğe yönelik bakış açısı", "sorun değil, çözüm üretme", "performans kriterlerine göre denetim yapılması" ilkelerine
titizlikle uyulmasını istedi.

Ömer Dinçer, ayrıca müfettişlere gidilen her il için düzenlenecek normal denetim raporları dışında, kendisine "il yöneticileri, yönetim uygulamaları ve çalışma yerleriyle ilgili özel rapor" vermeleri talimatını verdi.
A.A


Geri Dön