22 / 12 / 2024

SGK gayrimenkul satışıyla zarar ediyor iddiası! 

SGK gayrimenkul satışıyla zarar ediyor iddiası! 

SGK ile Milli Emlak Genel Müdürlüğü arasında yapılan taşınmaz değiş tokuşunun kurum hanesine zarar yaratıyor. Milli Emlak Müdürlüğü, SGK’nin 527,7 milyon TL'lik kıymetli dört taşınmazına karşı 471,2 milyon TL değerinde 159 taşınmaz devretti. Sayıştay, 56 milyon TL’lik fark oluştuğunu belirtti. 



Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ait kıymetli taşınmazlar el değiştiriyor. SGK, Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile yaptığı değiş tokuş sonucu dört kıymetli taşınmaza karşılık 159 taşınmaz devraldı; fakat bundan 56 milyon TL alacak oluştu. BirGün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre; Milli Emlak, kıymetli taşınmazlara karşı SGK’ya park, yol gibi başka hiçbir amaçla kullanılamayacak alanların devreni gerçekleştirdi.

SGK’nin 2019 yılı Denetim Raporu’nda, “Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile SGK arasında 2013 yılından beri devam eden trampa işlemleri sonucunda kurum ihtiyaçlarında kullanılamayacak, satış kabiliyeti olmayan taşınmazların alındığı, yapılan trampa işlemlerinde 2013 yılından beri ortaya çıkan fark için herhangi bir girişimde bulunulmadığı” tespitine yer verildi. 

FARK DAHA DA ARTABİLİR

Kurum kayıtları üzerinde yapılan incelemede, 2013-2019 yılları arasında 21 adet taşınmazın Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile yapılan trampa işlemlerinin bittiği, 4 adet taşınmaza ilişkin işlemlere ise devam edildiği belirlendi. Kurum tarafından trampa işlemine konu edilen 21 adet taşınmazın toplam değerinin 527.7 milyon TL olduğunun aktarıldığı raporda, “Karşılığında ise toplam değeri 471.2 milyon TL olan 159 adet taşınmaz devir işlemleri tamamlanmıştır. Dolayısıyla trampa işlemleri neticesinde kurum lehine 56.4 TL’lik fark olduğu anlaşılmaktadır. Devam eden trampa işlemlerinin neticelenmesi sonucunda bu farkın daha da artacağı görünmektedir” ifadeleri kullanıldı 

SGK MAHSUPLAŞMA DA İSTEMEDİ

Kurum ile Milli Emlak Genel Müdürlüğü arasında yapılan yazışmalardan bu farkın da taşınmaz trampası ile kapatılmasının öngörüldüğü belirtildi. Raporda bugüne kadar yapılan ve devam eden trampa işlemlerinde sürekli olarak alacak bakiyesinin artarak devam ettiği vurgulandı. Sayıştay denetçileri, kurumun farkın mahsuplaşması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan herhangi bir talepte bulunmadığına da dikkat çekti. 


Geri Dön