10 / 10 / 2024

Sheraton çeşme, İstanbul'da 5 kent oteli açacak!

Sheraton çeşme, İstanbul'da 5 kent oteli açacak!

Türkiye, turizm sektöründe özellikle kıyı turizmiyle ön plana çıkan bir ülke. Ege'den başlayarak Antalya'ya kadar uzanan kıyı şeridinde yüzlerce lüks otel yapılırken, sektörde kabul gören konsept kıyı otelciliği oldu




Fakat görüldü ki turizmin gerçek potansiyeli artık büyük kentlerde ortaya çıkmış bulunuyor.

Bu açık, belki de ilk kez Formula 1 yarışlarının Türkiye'de ilk yapıldığı yıl olan 2005 tarihinde kendini gösterdi. İstanbul'da bırakın binlerce yarış severi, Formula 1 takımlarının bile şöyle adam akıllı yerleşebilecekleri otel sayısının olmadığı görüldü. Büyük kongrelerin organizasyonları devreye girince 'Kent Otelciliğe' yatırımlar daha fazla ilgi çekti. O tarihten itibaren de başta İstanbul olmak üzere büyük kentlere yönelik otel yatırımlarında belirgin bir ivme yakalandı. Bugün bunun artarak sürdüğünü görüyoruz.

Kıyıdan kente akın

Özellikle kıyı otellerinin sahiplerinin de bu yarışa katılması ile birlikte ardı ardına yatırımların realize olduğu görülüyor. şžehir oteli yatırımı konusunda İstanbul en çok tercih edilen kent olurken,  Ankara  da önümüzdeki yılların yatırımda cazibe yaratan kenti olmaya aday.

Ayrıca Eskişehir, Gaziantep, Bursa gibi kentler de iş hacimlerinin artmasıyla birlikte yatırımcıların izlemeye aldıkları şehirler arasına girdi.

Aralarında Rixos'tan Calista'ya, Limak Otelleri'nden Martı Otelleri'ne kadar yatırımcıların bulunduğu 20 büyük turizm grubu İstanbul, Ankara gibi büyük kentlerde 4 ve 5 yıldızlı otel yatırımı için düğmeye bastı. Bu grupların bir kısmı yer arayışına girerken, bir kısmı da bir ya da birkaç kent otelini hayata geçirmiş durumda.

Calista Markası ile kıyı turizminde var olan Özdoğan Grubu, Ankara'da Avrupa'nın en lüks kent otelini tamamlamak üzere. JW Marriot tarafından işletilmesi planlanan otel Ankara'nın en büyük ve en lüks oteli olacak.

Kıyı turizminde öne çıkan markalardan biri olan Rixos da kent oteli yatırımı yapan bir diğer grup. Grup, Ankara ve Konya'dan sonra İstanbul'daki ilk şehir otelini bu yılın sonunda İstanbul Pera'da açacak. Elysium Suites Taksim ve Residences Bomonty projeleriyle İstanbul'a adım atan şirket, mülkiyeti Orjin Grup'a ait eski adıyla Royal Otel olarak bilinen üç tarihi binanın işletmesi için 20 yıllık anlaşma imzaladı. Pera'daki otel, Rixos'un İstanbul'daki ilk şehir oteli olacak. Grubun İstanbul'da başka oteller de açabileceği belirtiliyor.

Yeni projeler

Kıyı turizminden kent turizmine yönelen bir diğer marka ise Sheraton çeşme. Sheraton çeşme Yönetim Kurulu Üyesi İskender Dilek, resort turizminde başka yatırım yapmayacaklarını bundan sonraki süreçte kent otellerine odaklanacaklarını söylüyor.
şžişli'de 322 odalı otelin yapımına başladıklarını, otelin 2012 yılında tamamlanacağını, Pera'daki arazilerine yapacakları otelin de 2013 yılı ortasında tamamlanacağını belirten Dilek, '2015 yılına kadar İstanbul'da farklı markalar altında beş kent oteli açacağız' diyor.

Otelcilikte Merit markası ile tanınan Net Holding de otel yatırımlarını artırırken kent oteli yatırımına yönelen bir grup. İstanbul Büyükada'da Merit Halki Palas, Van'da Merit şžahmeran ve KKTC'de üç tane olmak üzere toplam beş otellerinin bulunduğunu belirten Merit Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Reha Arar, İstanbul ve Antalya'da iddialı otel yatırımı planladıklarını ve hedeflerinin 2 bin 700 yatak kapasitesine ulaşmak olduğunu söylüyor.

Antalya'da dört kıyı oteli ile Ankara'da bir kent oteli bulunan Limak Grubu da 2009 yılı sonunda Beykoz'da bir kent oteli açmıştı.

Yine Silence Beach markası ile Antalya'da faaliyet gösteren Erko Grubu, İstanbul Kadıköy'de Silence İstanbul Otel Kadıköy adıyla bir kent oteli yapıyor, Turizmin her alanında var Kıyı turizminden şehir otelciliğine kadar turizmin her alanında olan Kaya Holding, bünyesinde yer alan Kaya Hotels, şu anda sekiz olan otel sayısını 2012'de 10 otele çıkaracak.

Kaya Holding Yönetim Kurulu Üyesi Doruk Kaya, Antalya Belek ve Kartalkaya'daki yatırımlarını 2012'de devreye sokmaya hazırlandıklarını, arazi tahsisi aldıkları Girne'deki otel planlarının 2012'de netleşeceğini ayrıca İstanbul'da da yeni bir otel yatırımı planladıklarını söylüyor.

Ela Quality markası ile Antalya'da faaliyet gösteren ÖzAk Grubu da gözünü İstanbul'a diken bir diğer grup. ÖzAk Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, İstanbul'da Avrupa yakasında kent oteli açmak üzere 2-3 yer baktıklarını, tarihi yarımadada da 120-130 odalı bir butik otel planlarının olduğunu söylüyor.

Gardens of Babylon markası ile Bodrum'da kıyı turizmine yönelik yatırımı olan çakırlar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Recai çakır, İstanbul'da havalimanı bölgesinde bir kent oteli açmayı planladıklarını söylüyor.

Türkiye'nin en büyük tur operatörlerinden biri olan ve Voyage markası ile kıyı turizminde otelleri olan ETS, kent turizmine adım atma hazırlıkları yapıyor.

ETS Group Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy, İstanbul'da otel yapmak için Avrupa yakasında Maslak ve Levent civarlarında arsa aradıklarını söylüyor.
Ekonomist/Levent GÖKMEN


Geri Dön