Sıcaksu Tabakhaneler bölgesi termal turizm ile ayağa kalkacak!
Bursa Büyükşehir Belediyesi, çöküntü bölgesi konumundaki ‘Sıcaksu Tabakhaneler, bölgesini kentin vitrini haline getirecek. Bölgeye kent turizmine katkı sağlayacak Alman modeli açık ve kapalı termal tesis ile içmeler yapılacak
Bursa Büyükşehir Belediyesi, çöküntü bölgesi konumundaki ‘Sıcaksu Tabakhaneler, bölgesini kentin vitrini haline getirecek. Bölgeye kent turizmine katkı sağlayacak Alman modeli açık ve kapalı termal tesis ile içmeler yapılacak
Bursa’da 2007 yılında kentsel dönüşüm alanı ilan edilen Sıcaksu Tabakhaneler bölgesinde hak sahipleri ile yatırımcı kuruluşları bir araya getiren Bursa Büyükşehir Belediyesi, çalışmalardan bir sonuç alınamaması üzerine, bölgenin termal turizme açılması için kolları sıvadı.
Büyükşehir Belediyesi, başta Sıcaksu bölgesi olmak üzere kentin uygun bölgelerinde açık ve kapalı termal tesis ile içmeler yaparak, kenti yaşlı ve sporcu dostu termal merkezi haline getirmek için çalışmaları başlattı. Belediye Başkanı Recep Altepe, 200 bin metrekarelik alana yayılan Sıcaksu ve Tabakhaneler bölgesinin yer altı su kaynaklarını değerlendireceklerini belirterek, “Kentin en değerli bölgesinde olmasına rağmen 7 yıldır çöküntü bölgesi olarak kalan Sıcaksu ve Tabakhaneler bölgesinde dönüşümün sağlanması için artık zaman kaybetmek istemiyoruz. Ancak 400’e yakın hak sahibinin olduğu bir bölgeye yatırımcı girmek istemiyor. Biz hak sahipleri için de yılın 12 ayı gelir getirecek bir sistem istiyoruz. Bölgeye yapılacak bir termal sağlık kompleksi hem oraya hem Bursa’ya prestij katacak. Bunun için artık yer sahipleri bir karar vermeli. Bu proje içinde mi yer alacaklar yoksa arazilerini Büyükşehir Belediyesi’ne mi satacaklar. Biz kamulaştırmaya hazırız. Yerini satmak isteyenlerle anlaşıp, bir an önce projenin önünü açmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
‘Küçük işletmelerle sağlık turizminden pay almak zor’
Bursa’nın 4 milyon turiste yetecek termal suyu olduğunu vurgulayan Altepe, “Bu kapsamda Almanya’nın Bad Füssing ve Avusturya’nın Therme Geinberg tesislerinde inceleme yaptık. Bursa 7 bin yatak kapasitesiyle yılda 500 bin yabancı turist ağırlıyor. 23 bin yatak kapasiteli Bad Füssing ise yılda 6 milyon. Yapacağımız tesisler hem Arap hem Avrupalı turiste hitap edecek. Bursa’da ‘içmeler’ olacak, bunun iyi örnekleri de Fransa Nice’de. Yakın zamanda Bursa termalde eski unvanına kavuşacak. Termalde önce Bursa vardı, şimdi yine olacak. Böyle bir tesis için en uygun kentlerdeniz. Artık küçük işletmelerle sağlık turizminden pay almak mümkün değil. Çünkü açık ve kapalı havuzları, havuz makine sistemleri, tıbbi imkanlar ve açık alanlarda oluşturulan suda hareket içeren aktivasyonlar büyük yatırımlar gerektiriyor” diye konuştu. Belediye tarafından Sıcaksu’da planlanan kentsel dönüşümün çevresindeki Alemdar, Soğanlı ve Sırameşeler gibi semtlerin dönüşümüne de öncülük etmesi bekleniyor. Belediye bölgedeki hak sahipleriyle görüşmeleri de sürdürüyor.
Hedef 5 milyon turist ve 17 bin yatak
Bursa’da 38 jeotermal kaynak arama, 12 doğal mineralli su arama, 29 adet jeotermal kaynak işletme ve 10 adet de doğal mineralli su işletme ruhsatı bulunuyor. Bursa’da halihazırda 500 litre/saniye termal su kapasitesi mevcutken, 27 kaplıca, 100’den fazla termal hamam ile 7 bin yatak kapasitesi bulunuyor. Bursa’nın bu alandaki 2023 hedefi 5 milyon turist ve 17 bin yatak kapasitesine ulaşmak. Sondajlarla 40 ile 90 derece arasındaki sıcaklıklarla çıkan su 14 bin yatak kapasitesine yetecek kapasitede.
Dünya