22 / 12 / 2024

Sıfır oranlı emlak vergisi şartları!

Sıfır oranlı emlak vergisi şartları!

Sıfır oranlı emlak vergisi nedir? sıfır oranlı emlak vergisi şartları nelerdir? Kimler sıfır oranlı emlak vergisi avantajından yararlanabilir? İşte sıfır oranlı emlak vergisi şartları bu haberde...



Sıfır oranlı emlak vergisi şartları!

Sıfır oranlı emlak vergisi, emlak vergisinden muaf olunması anlamına geliyor. Emlak vergisine tabi tutulan meskenler için geçerli olan bu avantajdan yararlanılabilmesi için bazı şartlar gerekiyor:


Sıfır oranlı emlak vergisi şartları nelerdir?

* Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskenin olması gerekiyor. Bu esas doğrultusunda hisse ile bile olsa, birden fazla meskene sahip olanlar emlak vergisi muafiyetinden faydalanamıyor.


Taşıyan kişilerin ilgili Belediye’ye gidip durumlarını bildirmeleri yeterli. Ayrıca, kendilerinden bilgi ve belge istenemeyecek.


* Sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanılabilmesi için; hiçbir bir gelirin olmaması gerekiyor. Emekli maaşı bu noktada istisnai durum oluyor. Ancak, Bu imkandan faydalanabilmek için Türkiye’de kurulmuş sosyal güvenlik kurumlarından (Emekli Sandığı, Bağkur, SSK -bugünkü adıyla SGK) emekli olmuş olmak gerekiyor.


* Gaziler ile şehitlerin dul ve yetimler, emlak vergisi muafiyetinden faydalanabiliypr. Emlak vergisi indiriminden yararlanabilmesi için herhangi bir faaliyet veya gelir şartı aranılmıyor. 


* İndirimli vergi oranının uygulanması için meskende bizzat oturma şartı aranmıyor.


*  Sıfır oranlı emlak vergisi için, binaya ait iskân belgesinin alınması şartı bulunmuyor. Böylelikle kat irtifaklı tapu sahipleri de emlak vergisi muafiyetinden faydalanabiliyor.


* Evin tapusuna sahip olmayıp, intifa hakkına sahip olanlar sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanabiliyor.


* Yılın sadece belirli zamanlarında oturulan yazlık, dağ evi, yayla evi gibi evler emlak vergisi muafiyeti kapsamına girmiyor.



Emlak vergisi nasıl hesaplanır 2014?



Geri Dön