27 / 04 / 2024

Sıfır otomobilde yeni düzenleme: Elektronik sistemle denetim geliyor!

Sıfır otomobilde yeni düzenleme: Elektronik sistemle denetim geliyor!

Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründe yaşanan stokçuluk ve fahiş fiyat uygulamalarıyla mücadele etmek için yeni bir uygulama başlatıyor. Yeni düzenlemeye göre sahadaki denetim elemanları dışında elektronik sistemlerden de denetleme yapılacak.



Otomotiv sektöründe yukarı yönlü tırmanan fiyatların geri çekilmesi için yeni formüller üreten Ticaret Bakanlığı, sıfır araçların stok durumunu takip etmek için yeni bir sistem kuracak.

Hürriyet'in haberine göre, sıfır araç almak isteyen ancak bayide bulamayan vatandaşların mağduriyetini önlemek için araçların stok durumu takibe alınacak. Bu kapsamda yeni bir elektronik sistem hizmete girecek. İlaçların takibi için sağlık alanında uygulanan sistem gibi bir uygulama geliştirilecek. Yeni düzenlemeyle birlikte sahadaki denetim elemanları dışında elektronik sistemlerden de sıkı bir kontrol yapılacak.

İLAN SİTELERİNE YENİ DENETİM

Bir otomobilin ithalatı yapıldığında veya fabrikada üretim bandından indikten sonra müşteriye teslim edilene kadar sistem tarafından takibi yapılacak. Aracın ne kadar zamanda bayiye geldiği, ne kadar sürede müşteriye ulaştığı, hepsi elektronik sistemden takip edilecek. Bakanlık bu uygulama ile birlikte bayilerin stokçuluk yapmasını önlemeyi hedefliyor. İkinci el piyasasında fiyatları daha da makul düzeye indirmek için piyasa aktörlerine de sorumluluk yüklenecek. Araç satışı yapan ilan sitelerine de yeni denetim mekanizması kurulacak.

Sıfır otomobilde yeni düzenleme: Elektronik sistemle denetim geliyor!

ARACI SATAN GERÇEK KİŞİ OLACAK!

Yeni sistemde otomobil ilanlarında Ahmet Bey’den, Mehmet Bey’den, bayandan, memurdan satılık gibi ifadeler artık olmayacak. İlanda satışı yapan kişi gerçek ad ve soyadını, telefonunu da yazmak zorunda olacak. Kişinin gerçek ya da tüzel kişi olduğunu ilan siteleri doğrulayacak. İlanlarda yanlış bilgi verenlere ve ilan sitesine ayrı ayrı ceza kesilecek ya da ilana erişim yasağı getirilecek. Vekalet alarak bir yakınının üzerine kayıt yaptırıp, al-sat yapan kişilere de sıkı bir denetim mekanizması geliyor. 3 araçtan fazla satış yapma sınırını aşanlara caydırıcı cezalar uygulanacak. İlan siteleri için getirilecek olan bu uygulama sadece araç satışlarında değil, konut satışları için de geçerli olacak. Satıcılar sıkı şekilde takip edilerek konutta fahiş fiyat uygulayanlara da cezai yaptırım gelecek.

 

 


 


Geri Dön