04 / 05 / 2024

 Sigorta girişiniz 2000-2002-2008 ise bu haber sizin için! Erken emekli olma hakkını kaçırmayın

 Sigorta girişiniz 2000-2002-2008 ise bu haber sizin için! Erken emekli olma hakkını kaçırmayın

Uzun zamandır heyecanla sonuçlanması beklenen EYT düzenlemesi Meclis Kurulundan geçerek Resmi Gazete’de yayınlandı. 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olan vatandaşlar emekli olma hakkı elde ederken akıllara takılan suallerin yanıtı araştırılmaya devam ediyor.



Ölen vatandaşların yakınları da primlerin parasını alabilir mi?

Vefat eden vatandaşın sigortalı hak sahiplerine ölüm maaşının bağlanabilmesi için en az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarının ödenmesi gerekir. 4/1-(a) sigortalıları için, her türlü borçlanma zamanlarından hariç en az 5 sene sigortalı olması toplamda 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarının verilmiş olması gerekir.

Bu koşulların sağlanması halinde ise ölüm maaşı alamayan vatandaşlar başvuru yapıp prim bedellerini toplu olarak iade veriliyor. Misalen; Bağ-Kur'lu biri öldüğünde 1500 prim günü bulunuyorsa bu vatandaşın hak sahibi ölüm maaşı alamıyor. Fakat bahsi geçen 1500 gün için verilen primleri topluca alabiliyor.

 Sigorta girişiniz 2000-2002-2008 ise bu haber sizin için! Erken emekli olma hakkını kaçırmayın

Toptan ödemeyi alanlar, akabinde ihtiyaç halinde bu primleri tekrardan ihya edebilir mi?

5510 sayılı Kanun bağlamında toplam ödeme hizmetleri tasfiye edilmiş bulunan vatandaşlar aynı yasaya tabi olarak malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerini bildirmesi halinde yazılı olarak müracaat etmesi lazım. Bununla beraber aldıkları toptan ödeme tarihi ile yazılı istek tarihi arasında geçen senelerde güncelleme katsayısı ile çarpılarak tespit edilen  meblağda ödeme olur. Tebliğ tarihini takip eden ayın bitimine kadar ödeme yapılması halinde bu hizmetler ihya edilmektedir.

Uzman isim asgari ücrete ara zammı yorumladı! 'Zam gelse dahi...'

TOKİ İstanbul Tuzla projesinde son dakika! 20 bin 920 konut sahibini buldu!

Altını olanlar dikkat! Merkez Bankası'ndan son dakika kararı geldi


Geri Dön