17 / 05 / 2024

Siirt'e arkeoloji müzesi kuruluyor!

Siirt'e arkeoloji müzesi kuruluyor!

Arkeolojik kazılarda Siirt'in 12 bin 500 yıla dayanan eski yerleşim birimi olduğunu söyleyen Siirt Valisi Ahmet Aydın, Siirt'te yapılacak müzeyle il dışındaki müzelere gönderilen tarihi eserlerin geri alınacağını belirtti...



Vali Ahmet Aydın yaptığı açıklamada, "2. Uluslararası Arkeoloji Sempozyumu Siirt'te yapıldı. Çok sayıda yerli ve yabancı bilim adamlarının da katıldığı sempozyumda Siirt'in tarihi dokusu ve arkeolojik kazılarda 12 bin 500 yıl öncesine dayanan bulgulara dikkat çekildi. Bu bizim için çok önemlidir. Siirt tarihsel bir dönüşümü yakalıyor. En eski yerleşim alanı olan Siirt'teki kazılarda elde edilen eserler maalesef müze olmadığı için başka illerin müzelerine gitmesi bizi üzüyor, bu amaçla Sancaklar Vakfı Başkanı Ethem Sancak'ın sponsorlarıyla ilimize yaraşır bir müzeyi yaparak, müze 2014 yılında faaliyete girecek" dedi. 


Türbe Höyük, Çatal Höyük ve Başur Höyük kazılarıyla Siirt'te bir çok medeniyete ait tarihi varlıkların elde edildiğini ifade eden AK Parti Siirt Milletvekili Afif Demirkıran ise Siirt'te kurulacak arkeoloji müzesi ile bunları tanıtacaklarını belirterek, "Siirt'te mevcut arsamız var. Özel idareye ait arsa üzerinde bunu yaparak hayata geçireceğiz. 


Bunun yanı sıra Siirt'te bir kentsel dönüşümü gerçekleştirerek, 12 bin yıl öncesine dayanan eserlerimiz maalesef Mardin, Diyarbakır'da sergileniyordu. 2014 yılının sonuna doğru inşaatı biterse uluslararası bir mimar tarafından çizdirilecek proje ile hayata geçecek olan müzemizi insanlığın hizmetine sunacağız" diye konuştu. 


Vali Aydın ve beraberindekiler daha sonra Kezer'de bulunan kazı evini ziyaret ederek buradaki tarihi eserler hakkında bilgi aldı. 



Güneydoğu Güncel Gazetesi


Geri Dön