04 / 11 / 2024

Şile imar planı askıya çıkarıldı!

Şile imar planı askıya çıkarıldı!

Şile İlçesi Merkez Etkilenme Bölgesi 1/5000 Nazım İmar Planı askıya çıkarıldı. Şile'de kişi başı inşaat alanı ne kadar? Şile ve köylerinde butik otel, pansiyon açma şartları neler? İşte Şile'nin imar planı...




Şile imar planı askıya çıkarıldı!


Şile İlçesi, Merkez Etkilenme Bölgesi Nazım İmar Planı itiraza ilişkin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Planlama Müdürlüğü tarafından hazırlanan 1/5000 ölçekli plan tadilatı, ilanen askıya çıkarıldı. 


İBB, 28647 dosya numaralı plan tadilatını 21 Temmuz 2014'te onayladı ve 8 Ocak 2015 Perşembe günü askıya çıkardı. Şile İlçesi, Merkez Etkilenme Bölgesi Nazım İmar Planı itiraza ilişkin 1/5000 ölçekli tadilat planı, bir aylık itiraz süresinin sonunda 6 Şubat 2015 tarihinde askıdan indirilecek. Detaylar şöyle;


Plan notları! 


Şile imar planı askıya çıkarıldı!


Genel Hükümler


1- 1/5000 Ölçekli Şile İlçesi Merkez Etkilenme Bölgesi Nazım İmar Planı; plan paftaları, plan hükümleri ve plan raporu ile bir bütündür.


2- 1/5000 Ölçekli Şile İlçesi Merkez Etkilenme Bölgesi Nazım İmar Planı'nda çizilen çeşikli arazi kullanım kararları ve yerleşme alanlarına ait sınırlar şematik olarak gösterildiğinden bu plan üzerinden ölçü alınamaz, yer tespiti ve uygulama yapılamaz. Fonksiyonel sınırlar ve uygulamaya yönelik detaylar alana ilişkin yapılacak 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planları'nda belirlenecektir.


3- 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planları etaplar halinde yapılabilir. 


4- Bu Nazım İmar Planı kararları ve uygulama hükümleri doğrultusunda hazırlanan 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı onanmadan uygulama yapılamaz. Ancak kamu yararı olması nedeniyle yönetim, eğitim, kültür, sağlık, dini tesisler, rekreatif amaçlı günübirlik piknik ve park gibi sosyal ve teknik donatı alanlarında uygulama imar planları yapılıp yürürlüğe girinceye kadar avan projeye göre uygulama hükümlerinde belirtilen şartlar çerçevesinde uygulama yapılabilir. 

Avan proje teklifleri; hem yapılacak tesisin özellik ve kapasitesine göre gerekli otopark, açık alan ve fiziksel mekan bütünlüğünü sağlayacak nitelikte hem de bölgenin tarihi, mimari kimliğine ve doğal yapısına uygun olarak hazırlanacak olup, tip projelere göre uygulama yapılamaz. Avan proje aşamasında ilgili belediyesinn uygun görüşü ve onayı alınacaktır.


5- Bu plan kapsamında orman alanlarında 6831 sayılı Orman Kanunu ve ilgili yönetmelik hükümleri geçerlidir.


6- Bu plan kapsamında tarım alanlarında 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ve ilgili yönetmelik hükümleri geçerlidir. 


7- 1/5000 Ölçekli Şile İlçesi Merkez Etkilenme Bölgesi Nazım İmar Planı'na uygun olarak hazırlanacak, 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı'nda belirlenen tüm Kentsel, Sosyal ve teknik Altyapı Alanları ile Kentsel Yeşil Alanlar (Yollar, Yeşil Alanlar, Parklar, Çocuk Oyun Alanları, Eğitim ve Sağlık Tesisleri, İdari Tesisler, Sosyal ve Kültürel Tesisler, Teknik Hizmet Alanları vb.) kamu eline geçmeden uygulama yapılamaz. 


8- 1/5000 Ölçekli Şile İlçesi Merkez Etkilenme Bölgesi Nazım İmar Planı ölçeğinde gösterilemeyen, ancak planlama alanında yer alması öngörülen mahalle ölçeğindeki çocuk bahçeleri, ticaret ve köy pazarları, park ve yeşil alanlar, anaokulu, kreşler, sosyal ve kültür tesisleri vb. 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı'nda gösterilecektir.


9- Planda gösterilen yolların en kesitleri, yolun köy yerleşim alanlarında kalan kısımlarında, köyün mevcut dokusunu bozmayacak şekilde daraltmak ve genişletmek suretiyle 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı'nda düzenlenecektir.


10- Planda kavşaklar şematik olarak gösterilmiş olup, 1/1000 ölçekli uygulama imar planı yapımı aşamasında ilgili kurumların ve birimlerin kesinlik kazanacak ve çözümlenecektir. 


11- Planda belirtilmeyen hususlarda yürürlükteki İmar Kanunu, İstanbul İmar Yönetmeliği ile diğer ilgili (Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği ve İSKİ Atık Suların Kanalizasyona Deşarj Yönetmeliği, Otopark Yönetmeliği, Deprem Yönetmeliği, Sığınak Yönetmeliği, Enerji Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği, İSKİ İçmesuyu Havzaları Yönetmeliği) yasa ve yönetmelik hükümleri geçerlidir.


12- Planlama alanlarında, proje ve uygulama aşamasında İstanbul İmar Yönetmeliği Hükümleri doğrultusunda engelliler için gerekli düzenlemeler yapılacaktır.


13- Planlama alanında yapılacak tüm yapı ve binalara yeni inşaat ruhsatı almak için yapı veya bina bahibi, ya da kanuni vekilleri söz konusu inşaat alanı için "Zemin İnceleme Raporu" yaptırmak mecburiyetindedir.


14- Planlama alanının içme suyu havzasında kalan kısımlarında Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği'nin izin verdiği koruma kuşaklarında maden mevzuatı doğrultusunda madencilik yapılabilir. Planlama alanındaki maden alanlarında, ilgili bakanlıkça verilmiş olan maden işletme ruhsatları geçerli olup bu alanlarda yapılacak yeni tesislere ilişkin, ilgili belediyeden yapı ruhsatı alınması zorunludur. İşletme ruhsatı süresi bitiminde alanın doğal ve ekolojik değerlerin sürdürülebilirlik çerçevesinde korunması amacıyla; 3213 sayılı Maden Kanunu ve ilgili yönetmeliklerde belirtilen hususlara göre eski doğal yapısına dönüştürülerek ilgili idareye teslim sağlanacaktır.


15- Plan bütününde, yapılaşma önerilen alanlarda 1/1000 ölçekli uygulama imar planına esas ayrıntılı jeolojik etütler hazırlanacaktır. Hazırlanan jeolojik etütler doğrultusunda olması muhtemel fay hatları, alanın topoğrafik yapısı, zemin özellikleri ve depremsellik durumlarına uygun olarak yapılaşma nizamı 1/1000 ölçekli uygulama imar planında belirlenecektir. 


16- Mutlak koruma alanları, kısa mesafeli koruma alanları, mutlak tarım alanları, askeri alanlar ve orman alanları yoğunluk hesaplarına dahil edilemez. 


17- Planlama alanının büyüklüğü sebebiyle sehven gösterilen ve/veya gösterilemeyen fonksiyon alanları için plan notları hükümleri geçerlidir. 


Uygulama Hükümleri


1. Sınırlar


1.1. Plan Onama Sınırı


1/5000 Ölçekli Şile İlçesi Merkez Etkilenme Bölgesi Nazım İmar Planı Onama Sınırı, Şile İlçe sınırı içerisinde bulunan Çayırbaşı, Erenler, Karmandere, Korucuköy, İmrendere, Satmazlı, Ovacık ve Yeniköy köylerini kapsamaktadır.


2. Kırsal Alan Kullanımı


2.1. K1 Konut Alanları


K1 Rumuzlu Konut Alanlarında yoğunluk 300 ki/ha olup bu alanlarda kişi başı inşaat alanı 25 metrekaredir. Eğimden dolayı açığa çıkan 1. ve 2. bodrum kat iskan edilebilir. İskan edilen 2. bodrum kat emsale dahildir.


2.2. K2 Rumuzlu Konut Alanları


Bu alanlarda brüt yoğunluk 80 kişi/ha olup, kişi başına düşen inşaat alanı 35 metrekare olarak uygulanacaktır.


Söz konusu alanlar, geleneksel köy dokusunun doğal, kültürel, tarihi sürekliliğinin sağlanacağı, köylerin mevcut konut alanları olarak belirlenen alanlar olup, yöreye özgü tarihi, doğal, kültürel değerlerin korunması ve düzenlenmesi esastır. Bu alanlarda mevcut kırsal karakterin sürekliliği sağlanarak yapı yasağı getirilmemiş alanlardaki mevcut yapıların yıkılıp yeniden yapılması halinde köy dokusu bozulmadan, doğal ve kültürel çevreyi tahrip etmeden yapılaşmaya gidilecektir. 


1/1000 ölçekli uygulama imar planında parsellerdeki inşaat alanları kütle etüdü yapılarak dağıtılacaktır. Bu dağıtımda köyün özgün dokusu ve yapı-parsel ilişkileri gözetilerek yapılacağından her parselde eşitlik aranmaz. 


Bu alanlarda; 


- Binaların zemin katlarında ihtiyaca göre günübirlik ticari faaliyetler yer alabilir. 


- Parsellerde organik tarım faaliyetleri, çiçek ve sebze yetiştiriciliği amacıyla seracılık faaliyetleri yapılabilir.


Parsellerde ahır, kümes, ağıl, samanlık, su ve yem depoları, hububat depoları vb. müştemilatlar yapılabilir. Bu yapılar konut emsalinden ayrı olarak Emsal:0.10'u geçemez.


- Ekolojik tarım alanlarında ler alması öngörülen ekolojik turizmi destekleyici konaklama, (pansiyonculuk, butik otel gibi) yeme-içme vb. aktiviteler, köy yerleşik alan içerisinde, yöre mimarisiyle uyumlu ve öncelikle mevcut yapılar kullanılarak gerçekleştirilecektir.


2.3. K3 Rumuzlu Konut Alanları


Bu alanlarda brüt yoğunluk 60 kişi/ha olup, kişi başına düşen inşaat alanı 35 metrekare olarak uygulanacaktır. 


Söz konusu alanlar, geleneksel köy dokusunun doğal, kültürel, tarihi sürekliliğinin sağlanacağı, köylerin gelişim alanları olarak belirlenen alanlar olup yöreye özgü tarihi, doğal, kültürel değerlerin korunması ve düzenlenmesi esastır. Bu alanlarda tarımsal üretim için ihtiyaç duyulan saklama ve depolama işlevleri ile bu faaliyetlere yönelik barınma ve diğer ihtiyaçların karşılandığı tarımsal amaçlı yapılar yer alabilir, hiçbir şekilde sanayi, küçük sanayi, depo, akaryakıt istasyonu gibi kirletici unsurlar içeren fonksiyonlar yer alamaz. 


- Binaların zemin katlarında ihtiyaca göre günübirlik ticari faaliyetler yer alabilir.


- Parsellerde organik tarım faaliyetleri, çiçek ve sebze yetiştiriciliği amacıyla seracılık faaliyetleri yapılabilir. Bu faaliyetlerin yapılması halinde minimum parsel büyüklüğü 1000 metrekaredir.


Parsellerde ahır, kümes, ağıl, samanlık, su ve yem depoları, hububat depoları vb. müştemilatlar yapılabilir. Bu yapılar konut emsalinden ayrı olarak Emsal:0.10'u geçemez. 


3. Kırsal Çalışma Alanları


3.1. Kentsel Hizmet Alanları


Bu alanlarda enerji, iletişim, ulaşım, içme ve atık su vb. yerleşmenin teknik altyapısına hizmet eden kurum ve kuruluşların (İSKİ, TEİAŞ, DSİ, BOTAŞ, İETT vb.) tesis ve sistemleri yer alabilir. Bu alanlarda uygulama avan projeye göre yapılacaktır. 


3.2. İdari Tesis Alanları 


İdari Tesis Alanları içinde, Valilikle ilgili birimler, Kaymakamlık, Bakanlık İl Müdürlükleri, Adliye, Vergi Daireleri, Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri ve ilgili idari birimleri, Karakol vb. kamu kurum ve kuruluşlarına ait yönetimsel idari birimler yer alabilecektir. Bu alanlarda yer alacak idari kurum ayrımı 1/1000 ölçekli planlarda belirlenecektir. Bu alanlarda çevre yapılaşma şartlarını geçmemesi kaydıyla avan projeye göre uygulama yapılacaktır. 


3.3. Belediye Hizmet Alanı


Bölgesel ve kentsel ölçekte Belediye Hizmet Alanlarıdır. Bu alanlarda yerel yönetimlerce Belediye Hizmet Binası, belediye hizmet birimlerinin yer aldığı yapılar, itfaiye alanı, semt pazarı, otopark, spor tesisi, sosyal ve kültürel tesis, aile sağlığı merkezi, halk eğitim merkezi, gençlik merkezi, meslek edindirme kursları vb. fonksiyonlar yer alabilir. Bu alanlarda çevre yapılaşma şartlarını geçmemesi kaydıyla avan projeye göre uygulama yapılacaktır.


3.4. Ticaret Alanları


Ticaret ve hizmet amaçlı yapılar, semt pazarları, konut, bürolar, lokanta, pansiyon, sinema, tiyatro gibi kültürel ve sosyal tesisler yapılabilir. Bu alanlarda Emsal:0.35 ve üç katı geçemez. Zemin katlarda konut yer alamaz.


3.5. Konut + Ticaret Alanları


Konut+Ticaret Alanları yola cephesi olan ilk parseller olup, sınır şematiktir. Sınırı 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı'nda netleşecektir. Bu alanlarda yapıların zemin katları ticaret olarak kullanılacaktır. Normal katlar ticaret veya konut olarak kullanılabilir. Yola cepheli ilk parsellerin tek başına yapılaşamaması durumunda arka ya da yan parsel ile tevhit halinde Konut+Ticaret olarak kullanılabilir. Bu alanlarda perakende ticaret, büro, muayenehane, dernek, çeşitli kurum şubeleri vb. hizmet kullanışları, özel sağlık tesisleri, özel sosyal tesis, tesisler, özel eğitim tesisleri (yüksek öğrenim hariç) ve küçük esnaf faaliyetleri vb. yer alabilir. Ticaret+Konut fonksiyonu verilen aksa cepheli yapılar dışında kalan binalar konut olarak kullanılacaktır.


3.6. Küçük Sanayi Alanı


Küçük sanayi alanında, bölgenin ihtiyaçlarına yönelik çevreye artık ve gürültü yaymayan, küçük sanatlar, (atölyeler, imalat birimleri, bakım onarım birimleri, oto yedek parça satışı, tamir servisleri, depolama alanları vb. fonksiyonlar) ve bölge kapsamında büyük ölçekli sanayi kolları yer alacaktır. Bu alanlarda Emsal:1.00'ı, Hmaks:11.50 metreyi geçemez. 


3.7. Konut Dışı Kırsal Çalışma Alanları


Konut dışı kırsal çalışma alanlarında; yöreye özgü tarım, hayvancılık ve orman ürünlerinin işlendiği, kurutulduğu, paketlendiği, depolandığı ve bunun gibi işlemlerin yapılabildiği tesis alanlarıdır. Bu alanlarda Emsal:0.25'i ve yükseklik iki katı geçemez.


4. Turizm Yerleşme Alanları


4.1. TT-1 Rumuzlu Turizm Tesis Alanları


TT-1 Rumuzlu Turizm Tesis Alanı ile tanımlanan alanlarda Emsal:0.50'yi ve yükseklik iki katı geçemez. Net imar parsel büyüklüğü 10.000 metrekareden küçük olamaz. Bu alanlarda, Şile bölgesinin tarihsel özellikleri ve yöreye özgü geleneksel mimari sürekliliklerini dikkate alan, ahşap, taş ve bunun gibi çevresi ile her boyutta uyumlu yapıların olduğu, monoblok yapı kütlesine dayalı olmayan, parçalı ve gerekirse kademeli mimari düzenlemelerin yapıldığı, doğal çevreyle uyumlu tasarımlara gidilecektir. Bu alanlarda Turizm Tesis Alanı (otel) dışında iskan edilemez olup bağımsız bölüm olarak konut ve ticaret birimleri yer alamaz. Otopark ihtiyacının parsel bünyesinde karşılanması kaydıyla iskan edilen 1. bodrum kat emsale dahil değildir. Doğal zemin kotu üzerine çıkan kısımlarda ve iskan edilen bodrum katta TAKS değeri aşılamaz. 1/1000 ölçekli plan yapılmadan ve kamu eline geçmesi gereken alanlar kamu eline geçmeden uygulama yapılamaz.


4.2. TT-2 Rumuzlu Turizm Tesis Alanları


TT-2 Rumuzlu Turizm Tesis alanı ile tanımlanan alanlarda Emsal:0.35'i ve yükseklik iki katı geçemez. Net imar parsel büyüklüğü 10.000 metrekareden küçük olamaz. Bu alanlarda Turizm Tesis Alanı (otel) dışında iskan edilemez olup bağımsız bölüm olarak konut ve ticaret birimleri yer alamaz. Otopark ihtiyacının parsel bünyesinde karşılanması kaydıyla iskan edilen 1. bodrum kat emsale dahil değildir. Doğal zemin kotu üzerine çıkan kısımlarda ve iskan edilen bodrum katta TAKS değeri aşılamaz. 1/1000 ölçekli plan yapılmadan ve kamu eline geçmesi gereken alanlar kamu eline geçmeden uygulama yapılamaz. 


4.3. Konaklama+Konut Alanları


Bu alanlarda mülkiyet sahibinin tercihine göre "Konut Alanı" veya "Turizm Tesisi" kullanımlarından biri yer alabilir. Bu alanlardaki konut kullanımlarında plan hükümlerinin "2.3. K3 Rumuzlu Konut Alanları", turizm tesisi kullanımları yapılması halinde ise plan hükümlerinin "4.1. TT-1 Rumuzlu Turizm Tesis Alanları" maddelerinin yapılaşma şartları geçerlidir.


4.4. Günübirlik Turizm Alanları


Günübirlik Turizm Tesis alanı ile tanımlanan alanlarda Emsal:0.05'i ve yükseklik iki katı geçemez. Bu alanlarda yalnız günübirlik kullanıma dönük lokanta, çay bahçesi, eğlence, spor, mini golf tesisleri vb. rekreatif tesisler, açık gösteri ve eğlence alanları, lunapark, fuar ve sergi üniteleri vb. kullanımlar yer alabilir. Bu alanlarda konaklama tesisleri yapılamaz. 


5. Koruma Alanları / Yapı Yasağı ya da Sınırlaması Getirilen Alanlar


5.1. Yapı Yasağı Getirilen Alanlar


5.1.1. Orman Alanları


6831 sayılı Orman Kanunu hükümlerine tabi alanlardır. Orman alanlarındaki sosyal ve teknik alt yapı tesislerinin 6831 sayılı Orman Kanunu'nun ilgili hükümlerince tahsisi yapılmadan uygulama yapılamaz.


5.1.2. Ağaçlandırılarak Korunacak Alanlar


Mevcut ağaçların korunması kaydıyla alanın doğal yapısı, bölgenin toprak ve iklim karakteristiğine uygun olarak ağaçlandırma, bağcılık ve fidan yetiştiriciliği yapılabilir.


Şile İlçesi, Merkez Etkilenme Bölgesi 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı'nı indirmek için tıklayın!


Geri Dön