29 / 04 / 2024

Şile'de yapılacak barajın etkileri meclis gündeminde!

Şile'de yapılacak barajın etkileri meclis gündeminde!

MHP İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter, Şile'de yapılması öngörülen baraj projesinden etkilenecek köylere ilişkin 9 sorudan oluşan önerge hazırladı..



Şile de yapılacak barajın etkileri meclis gündeminde!


MHP İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter, Şile'de yapılması öngörülen baraj projesinden etkilenecek köylere ilişkin soru önergesi hazırladı. Yönter sorularının Başbakan Yıldırım tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.


Yönter önergesinde "1960’lı yıllann sonundan itibaren Şile’nin pek çok köyünü kapsayan bir barajın yapılması planlanmıştır. 1987 yılında ilçede yapılan ölçüm ve teknik analizler neticesinde köylerde yaşayan vatandaşlarımızın tapu kayıtlarının üzerine su havzası şerhi İSKİ lehine konulmuştur. O günden bu yana baraj inşaatı için müspet hiçbir girişimde bulunulmamıştır." dedi.


Şile’de 1960’larda yapımı planlanan ama yılan hikayesine dönen Osmangazi ve Sungurlu Barajlarının yapımına bu yıl içerisinde başlanacağının açıklandığını dile getiren Yönter "Yapımına bu yıl içerisinde başlanacağı açıklanan baraj projesi ile Şile’nin pek çok köyü ve tarım arazisi sular altında kalacaktır. 600 yılı aşkın süredir ata topraklarında yaşayan Şileli köylülerimiz topraklarının bu şekilde yok olmasını istememektedir.


Ayrıca Şile’de yapılan Darlık barajı nedeniyle yerinden yurdundan toprağından olan Darlık Köylüleri, yeni yerleşim yerlerindeki orman vasfım kaybetmiş, mahkemece müsadere karan verilmiş arazilerin orman arazisi vasfından çıkartılıp kendilerine verilmesini talep etmektedir." diyere bu kapsamda 9 soru sordu.


Yönter'in soruları

1- Mevcut baraj projesine göre Şile’nin Çataklı, Gökmaslı, Göksu, Hacılh, Soğullu, Kalemköy ve Geredeli köyleri haricinde toprakları sular altmda kalacak köy var mıdır?


2- Mevcut proje neticesinde sular altmda kalacak tarım arazisi miktarı ne kadardır?


3- Mevcut proje neticesinde Şileli köylülerimizden kaç hane ve vatandaşımız evinden köyünden taşınmak zorunda kalacaktır?


4- 600 yıllık kadim Türkmen köylerinin yok olmaması, verimli tarım arazilerinin sular altmda kalmaması adına mevcut baraj projesinin dünyanın pek çok ülkesinde uygulanan su havzasının geniş ve alçak yataklarına yapılacak paket ve küçük paket baraj projeleri ile revize edilmesi düşünülmekte midir?


5- Mevcut projenin revize edilmemesi halinde baraj sulan altmda kalacak köylerimizin yeni yerleşim yerleri belirlenmiş midir?


6- Mevcut projenin revize edilmemesi halinde Şile köylülerine, baraj sulan altoda kalacak olan tarım arazilerine karşılık olarak tarım arazisi tahsis edilecek midir?


7- Mevcut projenin revize edilmeden uygulanması halinde projenin başlangıç ve tahmini bitiş tarihi nedir?


8- Mevcut projenin uygulanması halinde Şileli köylülerimizin /mağdur olmamalan açısından alınan önlemler nelerdir? Arazileri barajın altoda veya baraj koruma havzası içerisinde kalacak olan vatandaşlarımıza kamulaştırma ve diğer hususlarla ilgili tebligatlar yapılmış mıdır? Yapılmadıysa bu süreç ne zaman başlayacaktır?


9- Şile’de yapılan Darlık barajı nedeniyle yeni yerleşim yerlerinde orman vasfım kaybetmiş, mahkemece müsadere karan verilmiş arazilerin Darlık Köylüleri lehine orman arazisi vasfından çıkartılıp kendilerine verilmesi düşünülmekte midir?




Geri Dön