Sultanbeyli'de yapılan tapu satışları meclis gündeminde!
İstanbul'un Sultanbeyli ilçesinde yapılan tapu satışları meclis gündemine taşındı. Saadet Parti'li Karaduman, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...
Saadet Parti Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, İstanbul'un Sultanbeyli ilçesinde yapılan tapu satışlarına ilişkin soru önergesi hazırladı. Karaduman, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.
Saadet Parti'li Karaduman, ''Her geçen gün daha da yaklaşan bir İstanbul depremi gerçeğiyle karşı karşıyayız. İstanbul'da gerçekleşmesi muhtemel 7 şiddetinde bir depremde İstanbul'un birçok ilçesinde olduğu gibi Sultanbeyli ilçesinde de mevcut yapıların depreme dayanamayacağı aşikârdır. Böyle bir felaket öncesinde hazırlıklı olmak ve mevcut yapıların onarılması veya dönüştürülmesi elzemdir. Ancak Sultanbeyli İlçesinde verilen sözler, uygulamalar ile alakalı şikâyetler ve sorular bulunmaktadır. Hisseli tapu satışlarının 2018 yılında dönemin Başbakanı Sn. Binali Yıldırım'ın emlak rayiç bedeli üzerinden vatandaşa satış yapılacağını söylemiştir. Ancak Sn. Binali Yıldırım'ın sözü dikkate alınmamış ve uygulanmamıştır. Bununla birlikte Tapu Rayiç Bedeli olarak Sultanbeyli'ye özel çıkarılan 7143 Sayılı yasada belirtilen 6299 Sayılı Kanun Maddesi kapsamında daha önce Maliye Bakanlığınca satılan taşınmazlar (2B) emsal alınmıştır. Taksitlendirme imkânına gelince taksit vadeleri Belediye tarafından 60 ay olarak belirtilmiştir. Ancak ödeme imkânı 7143 sayılı kanunla sınırlandırılmamıştır. Düzenleme Ortaklık Payı olarak vatandaştan kesilen yüzde 40 oranındaki kesinti payının kanunda olmasına rağmen yüksek gelmektedir. Sultanbeyli İlçe sakinlerinin ifadelerine göre arsa imar uygulaması için belediye 5000 TL istemektedir. 2004 yılında belediye tarafından ilan edilerek vatandaştan 2000 TL müracaat parası alınmıştır. 22.06.2019 tarihindeki Sultanbeyli ziyaretinizde sosyal donatı alanlarında arsası kalanların mağduriyetinin çözüleceğine dair söz vermiştiniz'' diye konuştu.
Saadet Parti Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman'ın soruları:
1. Sultanbeyli İlçesinde tapu olmayan şahıs ve firmalar hangi tarihte tapu toplamaya başlamıştır? Toplam ne kadarlık tapu mevcuttur?
2. Elinde tapu bulunduran firmalardan veya şahıslardan alınan tapular kaç liraya devralınmıştır? Belediyenin kasasından ayrıca bir ödeme yapılacak mıdır?
3. Tapu devri yapılan firmalardan, yasada yer alan %40 DOP payı kesilmiş midir?
4. Arazi tespit çalışması sonucunda, kullanıcısı olmayan kaç parsel bulunmaktadır ve toplam kaç metre karedir?
5. Donatı alanlarından kalan arsa sahipleri için nasıl bir çözüm sağlanacaktır?
6. Hisseli tapu satışlarının 2018 yılı emlak rayiç bedeli üzerimden vatandaşa satış yapılacağını söyleyen, dönemin başbakanı Sn. Binali Yıldırımın sözü neden dikkate alınmamıştır ve uygulanmamıştır?
7. Sarıyer Belediyesi, Ayazağa Mahallesinde gökdelen imarlı arsayı, metrekaresini 250 TL'den, Beykoz Belediyesi ise (2B) Metrekaresinin 40 ile 200 TL'den satmaktadır. Adı geçen bölgelerle kıyaslama yapıldığında Sultanbeyli İlçesinde fiyatlar neden bu kadar yüksektir?
8. Yapılan tapu satışları niçin 60 ay vade ile sınırlandırılmıştır? Bugün herhangi bir daire dahi 120 ay vade ile satın alınabilmektedir. 7143 Sayılı Kanun bu yetkiyi belediye meclisine vermiş olmasına rağmen, neden vatandaş lehine kullanılmamaktadır?
9. Ada bazında dönüşümü teşvik etmek için alınan harçlarda indirim yapılacak mıdır?
10. Deprem riski ve kentsel dönüşüm için yapılan deprem eğitim parkı dışında, belediyemiz başka hangi tür çalışmalar planlamaktadır?
11. Arsa imar uygulaması için belediyenin istediği 5000 TL hangi yasa ve kanuna göre alınmaktadır?
12. 2004 yılında belediye tarafından ilan edilerek vatandaştan 2000 TL müracaat parası alınmıştır. Belediye vatandaşa bu müracaat parasını nasıl geri ödeyecektir?