27 / 04 / 2024

Mirastan mal kaçırmak için yapılan tapu satışı iptal edilir mi?

Mirastan mal kaçırmak için yapılan tapu satışı iptal edilir mi?

Mirastan mal kaçırmak gündemde sık sık karşılaşılan sorunlar arasında bulunuyor. Buna göre mirastan mal kaçırmak için yapılan tapu satışı için ne yapılabilir? İşte ayrıntılar...



Mirastan mal kaçırmak ile ilgili olarak nette sürekli sorgulamalar yapılıyor. Bu yola başvuranlar çocuklarının arasında olumsuz ilişkiler yaşatırken kardeşlerin tüm ilişkilerin kopmasına ve ayrı düşmelerine neden oluyorlar. Miras olayından mal kaçırmanın değişik yöntemleri bulunurken en çok yapılan yöntem tapudan satış yapılması oluyor. Bu satış yolu ile yasal mirasçılar mirasın tamamından veya bir kısmından mahrum kalarak mağdur duruma düşüyorlar.

MİRASTAN MAL KAÇIRMA NASIL OLUYOR?

Usakgundem'de yer alan habere göre; Miras bırakacak olan kişi sahibi olduğu gayrimenkulleri satış yoluyla bir başkasına devir işlemi yapabiliyor. Bu yöntem ile tapu tescil işlemi yapılmış olacağından ötürü garantili bir yol olarak görülmekte. Bu yolun her ne kadar sağlam olduğu düşünülse de oldukça tehlikelidir. Bu süreçte Yasal işlemlerin takibi ile satış işlemini iptal etmek mümkün olabiliyor.

Gayrimenkullerini çocuklarından birisine ve daha fazlasına satış işlemi ile devredenler aslında sadece mirasçılarını mahkeme kapılarına düşürüyorlar. Konusu geçen satışlar esasında bağış şeklinde tapu devri oluyorlar. Miras bırakanın vefat etmesi durumunda ise haksızlığa uğradıklarını belirtenler mahkemeye başvurup haklarının iadesi talep edebilirler.

Mahkemede alınan başvuruyu değerlendirirken ilk olarak yapılan tapu devri işlemini inceler. Bu tapu devrinin gerçek mi sahte mi bir satış olup olmadığı tespit edilmeye çalışılır. Tapu devrinin hangi şartlarda yapıldığı ve satış karşılığında bir para alınıp alınmadığı da araştırılır. Paranın takibi yapılarak gerçekleşen satışın içeriğini ortaya çıkarmak çok daha kolaydır.

Tapu satışlarında bağış yoluyla yapılıyor ise bu tapu devrinin sözleşmesine bakılır. Öte yandan yapılan bağışın mantıklı ölçülerde olup olmadığı konusunda mahkeme hakkaniyetli bir durum ortaya koyar. Eğer tapu devri kusurlu görülürse tapu işlemi iptal edilir. Ardından mirasçılar arasında miras paylaşımı miras hukuku çerçevesinde paylaştırılır.

Mirastan mal kaçırmak için yapılan tapu satışı iptal edilir mi?

MİRASTAN MAL KAÇIRMA NASIL İSPATLANIR?

Mirastan mal kaçırma davasının kazanılması için öncelikle miras bırakanın mirasçılarını mirastan yoksun bırakmak amacıyla hareket ettiğinin ispatlanması gerekir. Bu durum tapu kaydı, tanık, noter kaydı, yazılı belge, görsel veya sesli belge gibi her türlü delille ispatlanabilir.

Miras sahiplerine tapuda yeni düzenleme geliyor

Hisseli tapusu olan herkesi kapsıyor: Miras kalan gayrimenkulün devri için yeni düzenleme


Geri Dön