29 / 04 / 2024

Çeşme'de RES için yapılan imar planları iptal!

Çeşme'de RES için yapılan imar planları iptal!

Çeşme'de, 1'inci derecede doğal sit alanına kurulan Rüzgar Enerji Santralleri (RES) için yapılan koruma amaçlı imar planları, Danıştay 6'ncı Dairesi tarafından bozuldu. 



Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Dosyanın, kararın uygulanması için gönderildiği  İzmir  5'inci İdare Mahkemesi'nce planların iptaline hükmedildi. Çeşme'de yaşayanlar, aktif olan RES'lerin durdurulmasını istiyor.


Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nca (EPDK) 2010 yılında Çeşme'nin Sarnıç  bölgesinde, bir şirkete RES projesi için 49 yıllığına üretim lisansı verildi. İçinde özel 28 mülkiyet parselinin de bulunduğu alan üzerinde kurulan, her biri 2 megawatt (MW) olmak üzere toplam 8 türbinden oluşan 16 megawatt kapasiteli RES'ler için koruma amaçlı imar planı yapıldı. EPDK tarafından RES'lerin kurulacağı 1'inci derece doğal sit alanı için kamulaştırma kararı alındı. Mülk sahipleri, şirkete verilen tüm idari izin ve belgeler için 2013 yılında, çok sayıda dava açtı. Ayrıca 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planlarına da şehircilik ve planlama esasları ile kamu yararına aykırı olduğu ve koruma amaçlı olmadığı gerekçesiyle İzmir idare mahkemelerinde davalar açıldı. İzmir 5'inci İdare Mahkemesi'nde görülen dava, reddedildi. Davacı mülk sahipleri ise kararı temyiz ettirdi. Danıştay 6'ncı Dairesi'nce imar planı ve kamulaştırmanın iptali istemi ile açılan davada kamulaştırma işlemlerinin imar planı olmaksızın yapılamayacağına hükmedildi.
 


Geri Dön