29 / 04 / 2024

Vekaleten yapılan tapu devri iptal edilebilir mi?

Vekaleten yapılan tapu devri iptal edilebilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde vekaleten yapılan tapu devrinin iptal edilip edilemeyeceğini kaleme aldı.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde vekaleten yapılan tapu devrinin iptal edilip edilemeyeceğini yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu, "Babam 92 yaşındaydı ve vefatından üç ay önce torununa tarlasının tapusunu vermiş. Tapu babamın raporunu kabul etmemiş ve işlemi yapmamış, sonra vekaleten yapmışlar. Biz bu tapuyu iptal ettirebilir miyiz?" sorusunu yöneltti. 

Vekaleten yapılan tapu devri iptal edilebilir mi?

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

*****

Her zaman yaptığım gibi önce genel kuralı hatırlatayım. Herkes akıl sağlığı yerinde olduğu müddetçe her türlü hukuki işlemi yapabilir. ‘Bir kimse belli bir yaştan sonra hukuki işlem yapamaz’ diye bir kural yoktur. Hatırlanacağı gibi ben her zaman belli yaştan daha büyük olanlarda her zaman sağlık raporu istenilmesine karşı çıkmışımdır. Bir insan yaş olarak büyümekle hukuki varlığını kaybetmez. Bu görüş yaşlılara hakarettir.

Dolayısı ile okuyucumun sorusuna babalarının 92 yaşında olması nedeniyle yanıt vermeyeceğim, sağlığı ve hukuki işlemler konusunda yanıt vereceğim. Babaları tapuda işlem yaparken akıl sağlığı konusunda problemliyse, açacakları bir dava ile satışın iptalini isteyebilirler. Böyle bir dava açtıklarında, satış tarihi itibarıyla sağlığı konusunda doktorlardan alınmış raporları veya kullandıkları ilaç reçetelerini delil olarak mahkemeye sunarak, akıl sağlığının bu satışı yapmaya elverişli olmadığını ispat etmeye çalışacaklardır. Bilirkişi incelemesinde bu tarihte akıl sağlığının hukuki işlem yapmaya elverişli olmadığı kanıtlanırsa satış iptal olunur.

Vekaleten yapılan tapu devri iptal edilebilir mi?

*****

Bir başka husus da tapuda yapılan işlemin türü açısından önem taşır. Okuyucum ‘satış’ demiyor, ‘torununa tarlasını vermiş’ diyor. Şayet akıl sağlığı yerindeyse bile bağış yapıp da saklı pay kuralını ihlal ettiyse, okuyucum saklı pay bölümünün kendisine verilmesini talep edebileceği gibi şayet gerçekte bağış yapıp da tapuda satış gösterildiyse, bu halde de miras payının tamamını açacağı bir dava ile talep edebilecektir.

Bu son açıklamalarım biraz geniş incelemeyi ve hukuki bilgiyi gerektirdiğinden boşuna masraf yapılmaması ve sonuçta davayı kaybetme ihtimali bulunmaması için bir meslektaşımın yardımının alınmasında yarar vardır.

Ortak gayrimenkul nasıl satılır?


Geri Dön