30 / 04 / 2024

Çevre izin belgesi iptal edilebilir mi?

Çevre izin belgesi iptal edilebilir mi?

İşletmenin çevre izin veya çevre izin ve lisans koşullarına aykırı iş ve işlemlerinin tespit edilmesi durumunda ne yapılabilir? Çevre izin belgesi iptal edilebilir mi?



Çevre izin belgesi iptal edilebilir mi?

Çevre Kanunu uyarınca; emisyon, deşarj, gürültü kontrol, derin deniz deşarjı ve tehlikeli madde deşarjı konularından en az birini içeren bir çevre izin belgesi alınması gerekiyor. İşletmelere verilen çevre izni belgesi beş yıl süreyle geçerli sayılıyor. 


Çevre izin belgesi yetkili Bakanlık, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinden alınabiliyor. Çevre izni veya çevre izin ve lisans başvurusu, Ek-1 listesinde yer alan işletmeler için çevre danışmanlık firmaları ya da çevre yönetim birimi tarafından, Ek-2 listesinde yer alan işletmeler için çevre danışmanlık firmaları, çevre yönetim birimi veya tesiste istihdam edilen çevre görevlisi tarafından yapılıyor.


Bu Yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2 listelerinde yer alan işletmeler için geçici faaliyet belgesi, çevre izni veya çevre izin ve lisansı başvurusu elektronik veya mobil imza ile elektronik ortamda yetkili merciye yapılıyor. 


Aynı adreste bulunan ancak işletmecisi veya tüzel kişiliği farklı olan işletmeler ayrı ayrı çevre izni veya çevre izin ve lisans belgesi almakla yükümlü oluyor. 


İşletme tarafından iş termin planı ve taahhütname verilmemesi,  çevre ve insan sağlığı yönünden tehlike yaratan faaliyetler var ise Çevre izin belgesi iptal edilebiliyor.


Çevre izin belgesinin iptali!

İşletmenin çevre izin veya çevre izin ve lisans koşullarına aykırı iş ve işlemlerinin tespit edilmesi durumunda yetkili merci tarafından Çevre Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca idari yaptırım uygulanıyor. 


Uygunsuzluğunun düzeltilmesi için; işletme tarafından iş termin planı ve taahhütname verilmesi halinde, işletmeye yetkili merci tarafından en fazla bir yıla kadar süre verilebiliyor. 


İşletme tarafından iş termin planı ve taahhütname verilmemesi,  çevre ve insan sağlığı yönünden tehlike yaratan faaliyetler nedeniyle işletmeye süre verilmemesi veya işletmeye verilen sürenin bitiminde uygunsuzluğun giderilmemesi halinde, yetkili merci tarafından çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesi iptal ediliyor. İşletmenin faaliyeti, kısmen veya tamamen, süreli veya süresiz durdurulabiliyor.



Çevre izin belgesi geçerlilik süresi!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 


Geri Dön