29 / 04 / 2024

Çevre izin belgesi geçerlilik süresi!

Çevre izin belgesi geçerlilik süresi!

İşletmelerde Emisyon, deşarj, gürültü kontrol, derin deniz deşarjı ve tehlikeli madde deşarjı konularından en az birini içeren bir belgenin alınması gerekiyor. Peki, Çevre izin belgesi geçerlilik süresi ne kadardır?



Çevre izin  belgesi geçerlilik süresi!


Emisyon, deşarj, gürültü kontrol, derin deniz deşarjı ve tehlikeli madde deşarjı konularından en az birini içeren ve Çevre Kanunu uyarınca alınması gereken bir izin olarak karşımıza çıkıyor. 


Çevre izin belgesi yetkili Bakanlık, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinden alıınabiliyor. 10 Eylül 2014 tarihinde 29115 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Çevre izin ve lisans yönetmeliğinde Çevre izin  belgesi başvuru sürecine yer veriliyor. İlgili Kanun maddeleri aşağıda yer alıyor;


Çevre izni veya çevre izin ve lisansına başvuru

MADDE 7 


(1) Çevre izni veya çevre izin ve lisans başvurusu, Ek-1 listesinde yer alan işletmeler için çevre danışmanlık firmaları ya da çevre yönetim birimi tarafından, Ek-2 listesinde yer alan işletmeler için çevre danışmanlık firmaları, çevre yönetim birimi veya tesiste istihdam edilen çevre görevlisi tarafından yapılır.


(2) Bu Yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2 listelerinde yer alan işletmeler için geçici faaliyet belgesi, çevre izni veya çevre izin ve lisansı başvurusu elektronik veya mobil imza ile elektronik ortamda yetkili merciye yapılır.


(3) Bu Yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2’sinde yer alan işletmelerin başvurularında, Ek-3A,    Ek-3B ve Ek-3C’de belirtilen bilgi, belge ve raporların sunulması zorunludur.


(4) Başvurunun yetkili mercilere yapılmasından sonuçlanmasına kadar olan süreç içerisinde sunulan bilgi, belge ve raporların doğruluğu, mevzuata uygunluğu ve doğacak hukuki sonuçlar konusunda işletmeci ve işlemlerin hizmet satın alımı yoluyla gerçekleştirilmesi durumunda yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firması sorumludur.


(5) Yetkili merci tarafından elektronik ortamda yapılan bildirimler işletmeye tebliğ edilmiş kabul edilir.


(6) Aynı adreste bulunan ancak işletmecisi veya tüzel kişiliği farklı olan işletmeler ayrı ayrı çevre izni veya çevre izin ve lisans belgesi almakla yükümlüdürler.



Çevre izin  belgesi geçerliliği!

İşletmelere verilen çevre izin veya çevre izin ve lisansı, beş yıl süre ile geçerli sayılıyor. İşletmede çevre izin veya çevre izin ve lisans şartlarında değişiklik olmaması durumunda, beş yıllık süre dolmadan üç ay önce yetkili mercie yönetmelik 6 ncı maddenin birinci fıkrasında belirtilen kurum kuruluşlar tarafından hazırlanan durum raporu ile belgenin yenilenmesi için başvuruda bulunulması gerekiyor.  


Yetkili merci, başvuruyu uygun bulması halinde yeni çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesi düzenliyor.  Aşağıdaki durumlarda çevre izin ve/veya lisans alma süreci yeniden başlatılıyor;


* İşletmenin faaliyet yerinin değişmesi,

* İşletmenin faaliyet konusunun değişmesi,

* İşletmenin yakıtının ve/veya yakma sisteminin değişmesi,

* İşletmenin toplam üretim kapasitesinin en az 1/3 oranında artması,

* İşletmenin yakma/anma ısıl gücünün en az 1/3 oranında artması gibi değişikliler olduğunda, işletme için  yeniden bir çevre izin belgesi düzenlenmesi gerekiyor. 


Çevre izin ve/veya lisans alma süreci yeniden başlatılan ve yapılan değerlendirilme sonucunda durumu uygun bulunan işletmelere yeni çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesi veriliyor.



Çevre izni başvurusunda bulunacak işletmenin sağlaması gereken esaslar!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 


Geri Dön