İmar durum belgesinin geçerlilik süresi!
Bir parselin üstüne ne tür bir bina yapılabileceğini gösteren belgeye imar durum belgesi deniyor. İmar durum belgesi belediyelerden alınabiliyor. Peki, imar durum belgesinin geçerlilik süresi ne kadardır?
İmar durum belgesinin geçerlilik süresi!
Belediyeler bölgenin nüfus yoğunluğu, gelişmesi, ihtiyaçlarını ön planda tutarak bölge planları hazırlıyor. Bu planlamalar sonunda her parselin tek tek imar durumu şekilleniyor. İmar durumu belgesinde arsa üzerinde ne tür yapılaşma olabileceği (konut, ticaret, sağlık, okul, vs), arsanın net alanı üzerinden ne kadar inşaata izin verileceği (emsal veya kullanım alanı kat sayısı (K.A.K.S)), yapılacak yapıların arsanın en fazla ne kadarlık bölümüne oturabileceği (taban alanı kat sayısı (T.A.K.S)), yapıların en fazla ne kadar yükselebileceği (hmax), eğer varsa kamuya yapılması gereken terkler, tevhid veya ifraz şartları ile beraber bölgeye ait plan dip notları yer alıyor.
Plan dip notları ise Büyükşehir Belediyesi imar yönetmeliğide belirtilen yapılaşma şartlarına paralel veya bölgenin ihtiyaçları göz önüne alınarak ve Büyükşehir Belediyesinin onayı alınarak yerel belediyelerce hazırlanıyor.
Kısacası,söz konusu parselin üstüne ne tür bir bina yapılabileceğini gösteren belge olarak tanımlanabiliyor. Bir bölgenin eksikleri ve ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan planları ifade ediyor. Bu plan doğrultusunda söz konusu bölgeler konut, yeşil alan, okul, yol olarak yapılandırılıyor.
İmar mevzuatına göre yapılaşma hakkını gösteren resmi belge olan imar durum belgesi, taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeden bir dilekçe ile alınabiliyor. Peki, İmar durum belgesinin geçerlilik süresi ne kadardır?
İmar durum belgesinin geçerlilik süresi, her hangi bir plan tadilatı olmaması halinde 1 yıl olarak belirleniyor. Son 1 yıl içinde imar durum belgesine binaen yapı ruhsatı verilmemesi halinde, yeniden imar durum belgesi düzenlenmesi gerekiyor.
İmar durumunun belge olarak alınmak istenmesi halinde belediye tarafından belli miktarlarda harç talep ediliyor.
İmar durum belgesi nasıl düzenlenir?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com