23 / 11 / 2024
fuzul

Tapu tahsis belgesinin geçerlilik süresi!

Tapu tahsis belgesinin geçerlilik süresi!

Tapu tahsis belgesi, imar mevzuatına aykırı olarak inşa edilmiş yapılarla gecekondulara 2981 sayılı yasa gereğince bazı yükümlülüklerin yerine getirilmesi şartıyla verilen kullanma izni sayılıyor. İşte, tapu tahsis belgesinin geçerlilik süresi!




Tapu tahsis belgesinin geçerlilik süresi!

İmar Ve Gecekondu Mevzuatına Aykırı Yapılara Uygulanacak Bazı İşlemler Ve 6785 Sayılı İmar Kanununun Bir Maddesinin Değiştirilmemesi Hk.Kanunun 10. maddesinde göre; hazine, belediye, il özel idaresine ait veya Vakıflar Genel Müdürlüğünün idare ettiği arsa veya araziler üzerinde, gecekondu sahiplerince yapılmış yapılara, yine aynı kanunun 12 nci madde hükümlerine göre tespit ettirildikten sonra, kayıt maliki kamu kuruluşlarınca bu yer hak sahibine tahsis edilen ve bu tahsisin yapıldığı tapu sicilinin beyanlar hanesinde gösterilerek ilgiline verilen, hak sahibi olduğunu gösterir belgeye tapu tahsis belgesi deniyor.


Tapu tahsis belgesinin, mülkiyet hakkı sağlaması için bazı şartlar bulunuyor. İlk olarak tapu tahsis belgesinin usulüne uygun olması gerekiyor. Bunun yanı sıra tahsis yapılan kişilere verilen yerlerin imar planlarında bağımsız parsel haline gelmiş ve bağımsız tapuların oluşturulmuş olması gerekiyor. Ayrıca,  belgenin konusu olan arsa-arazi ile ilgili mali yükümlülüklerin hak sahibi kişi tarafından yerine getirilmesi gerekiyor.


Tapu tahsis belgesi ile elde edilen şahsi hak; tapu senedi ile elde edilen aynı nitelikteki mülkiyet hakkı gibi mirasçılara intikal ediyor. Ayrıca, hak sahibi bu hakkını başka kişilere devredilebiliyor.


Tapu tahsis belgesi düzenlemesi, 1984 tarihli 2981 sayılı "İmar ve Gecekondu Mevzuatına Aykırı Yapılara Uygulanacak Bazı işlemler ve 6785 sayılı imar Kanunu'nun Bir Maddesinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun" ve alt düzenlemeleri ile karşımıza çıkıyor. 


Çok sayıda kişiyi ilgilendirdiği halde bu çalışmaya kadar tapu tahsis belgeleri konusunda bir özel çalışma yapılmamıştır. İmar affı" şeklinde tanımlanan yasal düzenlemeler uyarınca ilgili kamu kurumlarınca kişilere "tapu tahsis belgesi" verilmesi sureti ile mülkiyet hak tesisi sağlanıyor.


Tapu tahsis belgesinin hukuki niteliğini ”bu yerin tapusu devletin seninde üzerinde gecekondun var şimdilik gecekonduyu yıkmıyorum senden işgal parası da almıyorum ileride imar uygulaması yaptığım zaman senin tapu tahsis belgen tapuya dönüşecektir. Bu süre içinde gecekondunu yıkarsan hakkın kaybolur şimdilik orada oturmaya devam et ” anlamına gelen bir belge niteliği taşıyor. 


Tapu tahsis belgesini veren bu kurumların tahsis işlemlerini ilgili tapu müdürlüğüne yazı ile bildiriliyor ve tahsisin yapıldığı tapu kütüğünün "beyanlar" hanesinde gösteriliyor. Tapu tahsis belgesinin süresi ise arsa-arazi üzerinde yetkili kurumların imar uygulaması yapmaya karar vermesi ile son buluyor. İmae uygulaması süresi içerisinde tapu tahsis belgesi sahibi kişi tapu senede sahibi oluyor.


Tapu tahsis belgesinin süresi ile ilgili esaslarda 6306 sayılı yasa önem arz etmektedir. Çünkü bu yasanın geçici maddesi ile Mayıs 2015 sonu itibari ile 775 sayılı Gecekondu Mevzuatına göre başvuruların iki yıl içerisinde tamamlanmış olmasını öngörmüştür. Yani bu tarih Mayıs 2015 sonunu işaret etmektedir. Ancak, 2981 sayılı yasa kapsamında tapu tahsis belgesi olan vatandaşların tapu tahsis belge süreleri 3 yıl süreyle uzatılmıştır.


Tapu tahsis belgesi nereden alınır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön