28 / 04 / 2024

DASK iptal edilebilir mi?

DASK iptal edilebilir mi?

DASK ile olası bir deprem felaketinden sonra, sigorta sahiplerinin hayatlarına kaldığı yerden yeniden güvenle devam edebilmelerini amaçlıyor. Peki senelik olarak düzenlenen DASK iptal edilebilir mi?



DASK iptal edilebilir mi?

Mesken ve işyerlerine yapılabilen DASK poliçesi, meydana gelecek olası bir depremden sonra sağlıklı ve düzenli bir yaşama geçilme sürecinin daha hızlı olmasını amaçlayan zorunlu sigorta olarak ifade ediliyor.


DASK, Zorunlu Deprem Sigortası ile olası bir deprem felaketinden sonra, sigorta sahiplerinin hayatlarına kaldığı yerden yeniden güvenle devam edebilmelerini amaçlar.


“Deprem geçecek, hayat devam edecek…” diyen DASK her yıl inşaat maliyetlerindeki artışa göre belirlediği azami bir tutarda teminat sağlar. DASK tarafından verilen azami teminat tutarı, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren bütün yapı tiplerinde 150 Bin TL’dir.


Azami teminat tutarı tespit edilirken, yıkılan meskenin yeniden inşa edilmesinin maliyeti (arsa değeri hariç) dikkate alınır. Sigortalının teminat tutarı (sigorta bedeli) -azami teminat tutarını geçmemesi koşuluyla- meskenlerinin büyüklüğüne ve yapı tarzına göre belirlenir.


Eğer meskenin değeri DASK tarafından verilen azami teminat tutarını aşıyorsa, sigortalı isteğe bağlı olarak, aşan kısım için sigorta şirketlerinden ek teminat alabilir. Bunun için özel sigorta şirketlerinden konut sigortanızın olması gereklidir. Peki, DASK iptal edilebilir mi?


DASK sigortası iptal edilir mi?

Zorunlu Deprem Sigortası zorunlu bir poliçedir. Sadece Genel Şartlar C2 "Sigorta Ettirenin Beyan Yükümlülüğü Ve İptaller" maddesi gereğince iptal edilebilir:


"Aynı yer için birden fazla Zorunlu Deprem Sigortası yaptırılmış olduğunun ya da A.2 maddesi uyarınca sigorta kapsamı dışında kalan bir yere yanlışlıkla Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi düzenlendiğinin sigorta ettiren tarafından belgelendirilmesi durumunda, Zorunlu Deprem Sigortası sözleşmesi başlangıcından itibaren iptal edilir ve primin tamamı sigorta ettirene iade edilir."


Tazminat tutarının kesinleşmesi ve evrakın tamamlanmasını takiben tazminat ödemeleri en geç 1 ay içerisinde yapılmaktadır.



Hangi binalara DASK yapılmaz?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön