23 / 12 / 2024

Çevre izin belgesi için gerekli evraklar!

Çevre izin belgesi için gerekli evraklar!

Emisyon, deşarj, gürültü kontrol, derin deniz deşarjı ve tehlikeli madde deşarjı konularından en az birini içeren bir izin belgesi işletmeler tarafından alınması gerekiyor. Peki, çevre izin belgesi için gerekli evraklar neler?



Çevre izin belgesi için gerekli evraklar!

Çevre izni, Çevre Kanunu uyarınca alınması gereken; emisyon, deşarj, gürültü kontrol, derin deniz deşarjı ve tehlikeli madde deşarjı konularından en az birini içeren izin olarak ifade ediliyor. 


Çevre lisansı: Atıkların toplanması, geri kazanılması, geri dönüşümü ve bertaraf edilebilmesine ilişkin teknik yeterlilik olarak tanımlanıyor. 


Çevre izni veya çevre izin ve lisans başvurusu, Ek-1 listesinde yer alan işletmeler için çevre danışmanlık firmaları ya da çevre yönetim birimi tarafından, Ek-2 listesinde yer alan işletmeler için çevre danışmanlık firmaları, çevre yönetim birimi veya tesiste istihdam edilen çevre görevlisi tarafından yapılıyor.


10 Eylül 2014 tarihinde 29115 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Çevre izin ve lisans yönetmeliği kapsamında yer alıyor. İlgili kanun maddeleri aşağıda yer alıyor;

 

Çevre izni veya çevre izin ve lisansına başvuru

MADDE 7 – (1) Çevre izni veya çevre izin ve lisans başvurusu, Ek-1 listesinde yer alan işletmeler için çevre danışmanlık firmaları ya da çevre yönetim birimi tarafından, Ek-2 listesinde yer alan işletmeler için çevre danışmanlık firmaları, çevre yönetim birimi veya tesiste istihdam edilen çevre görevlisi tarafından yapılır.


(2) Bu Yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2 listelerinde yer alan işletmeler için geçici faaliyet belgesi, çevre izni veya çevre izin ve lisansı başvurusu elektronik veya mobil imza ile elektronik ortamda yetkili merciye yapılır.


(3) Bu Yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2’sinde yer alan işletmelerin başvurularında, Ek-3A,              Ek-3B ve Ek-3C’de belirtilen bilgi, belge ve raporların sunulması zorunludur.


(4) Başvurunun yetkili mercilere yapılmasından sonuçlanmasına kadar olan süreç içerisinde sunulan bilgi, belge ve raporların doğruluğu, mevzuata uygunluğu ve doğacak hukuki sonuçlar konusunda işletmeci ve işlemlerin hizmet satın alımı yoluyla gerçekleştirilmesi durumunda yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firması sorumludur.


(5) Yetkili merci tarafından elektronik ortamda yapılan bildirimler işletmeye tebliğ edilmiş kabul edilir.


(6) Aynı adreste bulunan ancak işletmecisi veya tüzel kişiliği farklı olan işletmeler ayrı ayrı çevre izni veya çevre izin ve lisans belgesi almakla yükümlüdürler.



İşletmelere verilen çevre izin veya çevre izin ve lisansı, beş yıl süre ile geçerli kabul ediliyor. İşletmelerin çevre izni belgesi alabilmesi için bazı bilgilerin ve belgerin hazır olaması gerekiyor. Çevre izni başvurusu için gereken belgeler aşağıda yer alıyor;


Çevre izin belgesi için gerekli evraklar!

1-  Emisyon Ölçüm Raporu

2- Akustik Rapor

3-  Atıksu Deşarjı Teknik Bilgiler Listesi

4- Tehlikeli Madde Atıksu Deşarjı Teknik Bilgiler Listesi 

5- Derin Deniz Deşarjı Teknik Bilgiler Listesi

6-  Teknik Uygunluk Raporu

7- Fizibilite Raporu

8-  Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Madeni Yağ Lisansı

9-  Geri kazanılan ürünlerin TSE ürün standartları 

10-  Geri dönüşüm sonunda elde edilen ürünün standardına ve ürünün satışa uygunluğuna 11- Tesise kabul edilen atıkların analizi

12-Tesisin, projesi ve şartnamesine uygun olarak yapıldığını gösterir rapor

13- Biyolojik indikatör analiz raporu

14-  Ambalaj Atıkları Yönetim Planı Uygunluk Yazısı

15-  Teknik donanıma ait proje proforma fatura ve bilgiler

16- Faaliyet Raporu



Çevre izin belgesi iptal edilebilir mi?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 


Geri Dön