04 / 11 / 2024

Silifke, Yeni Nesil Yat İnşaat İhtisas Serbest Bölge'ye talip!

Silifke, Yeni Nesil Yat İnşaat İhtisas Serbest Bölge'ye talip!

Ekonomi Bakanı Zafer çağlayan'ın Mersin'den başlatmayı planladığı 5 yeni nesil serbest bölge projesi içerisinde yer alan Yeni Nesil Yat İnşaat İhtisas Serbest Bölge'ye Silifke talip oldu




Geçtiğimiz yıllarda Taşucu'nda tersane kurulması için yoğun gayret sarf edilmesine karşın sonuç alamamanın üzüntüsünü yaşadıklarını anlatan Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Doğan bu açığı Yat İnşaat İhtisas Serbest Bölgesi'nin ilçelerinde kurulması ile kapatmayı umut ettiklerini söyledi. Silifke'ye yapılacak her türlü yatırımın arkasında olduklarını vurgulayan Doğan, Yat İnşaat İhtisas Serbest Bölgesi için de gerekli altyapıya sahip olduklarını belirtip bu altyapının değerlendirilmesini beklediklerini söyledi.

SEKA Liman sahasının önceki yıllarda tersane yapımı için planlandığını hatırlatan Ali Doğan, 'Biz de Mersin Deniz Ticaret Odası ile özel sektör arasında oluşturulan konsorsiyuma yüzde 1 oranında sembolik bir katkı koymuştuk. Ama olmadı. Gerekli düzenlemelerle önümüzdeki süreçte benzer yatırımlara ev sahipliği yapabiliriz' dedi. Böylesi bir yatırımın Silifke ekonomisini canlandıracağı gibi işsizlik sorununu da çözümleyeceğine işaret eden Doğan, her türlü yatırıma büyük ihtiyaç duyduklarını vurguladı.

Yat inşaat Serbest Bölgesi'nin Silifke ve paralelinde Mersin ekonomisi için büyük önem taşıyacağını vurgulayan Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Genel Sekreteri Korer Özbenli, böylesi bir yatırımın Antalya'da olduğu gibi ardından turizmi de tetikleyeceğini dile getirdi. SEKA arazisinin ve limanındaki bir bölümün tersane yapımı için çok uygun olmasına karşın geçmişte çevresel faktörler gerekçe gösterilerek yatırımın önüne geçildiğini hatırlatan Özbenli, benzer sıkıntıların ortadan kalması halinde planlanan Yat inşaat Serbest Bölgesi yatırımı için en uygun alanın Silifke olduğuna inandığını söyledi. Mersin'de deniz kenarlarının 2. Konutlarla dolu olduğunu, Silifke'den ilerisinin ise turizm alanları olduğunu bildiren Özbenli, bu nedenle en uygun arazinin Silifke'de bulunduğuna inandığını ancak gerekli yasal düzenlemelerin gerçekleşmesi halinde yatırım yapılabileceğine inandığını söyledi.

Antalya'da benzer çalışmaların sürdürüldüğünü ancak 8 -10 bin metrekarelik küçük alanlarda çalışma yapıldığını kaydeden Korer Özbenli, Mersin'de planlanan çalışmaların en az 20 bin metrekarelik alanlarda gerçekleştirilmesi gerektiğine inandıklarını söyledi. İlk etapta daha küçük çaplı bir bölge düşünülmesine karşın zamanla yurtdışından gelecek ortaklık teklifleriyle birlikte yatırımın boyutlarının büyüyeceğine inandığına dikkat çeken Özbenli, 'Yat inşası ve bakım onarımı çok ciddi istihdam sağlayan bir sektör. Yaşanacak gelişmelerle en az 3 bin - 3 bin 500, yan sanayisi ile birlikte 6-7 bin kişiye iş kapısı açılabilir. Böylesi bir gelişim Silifke için çok önemli' diye konuştu.

Bölgede nelerin olması hedefleniyor

- 15 ideal boy, 5 küçük tersane kurulacak,

- Tersanelerin her birinde 45 kişi çalışacak,

- 5 yedek parça fir ¬ması olacak ve her birinde 35 kişi çalışacak,

- Toplamda 1025 kisi istihdam edilecek,

- Yıllık ticaret hacmi 750 milyon dolar olacak,

- Yıllık ortalama 70 lüks yat, yat başına 7,5 milyon dolar ve toplam 525 milyon dolarlık yıllık gelir hasıl olacak,

- Yıllık bakım-onarım geliri 100 milyon dolar, yıllık yedek parça satış geliri de 125 milyon dolar olacak.

Derya Egrican Güleç / DÜNYA


Geri Dön