Silivri; geleceğin ve yatırımın yeni adresi...
Küresel krizin olumsuz etkileri hala devam ediyor..buna rağmen sektörde faaliyet gösteren bazı şirketlerin bu ortamda dahi yatırımlarına ve yeni projelerine devam ediyor olması gerçekten takdire şayandır
İnşaat sektöründe faaliyet gösteren bu şirketler kurumsal yapıları nedeniyle hem likidite hem de kredi sorunu yaşamadığı için cesaretle yeni projeler üretmeye devam edebiliyor..hedef kitle, reklam, satış ve pazarlama organizasyonları ile doğru adımlar atıldığında samimi söylüyorum işleri de rast gidiyor. Sektörde faaliyet gösteren bu duayen ve kurumsal şirketlerin ülkenin yarınlarına olan inancını da göstermesi açısından olumludur. İşte ben bu şirket ve kurumlara istihdam yarattıkları ve yatırım yaptıkları için cesur yürekler diyorum. Böyle zamanlarda cesaretle iş yapan, ülkenin yarınlarına güvenen insanları ve şirketleri takdir etmek hepimizin boynuna borçtur. Tabi ki herkes yandık, bittik, kül olduk diye yazarda bağırırda..önemli olan cesaretle ve yılmadan, yaptığı yatırımın ve projenin arkasında durup yeni iş ve projeler üretmek..istihdamı artırmak ise takdiri esirgememek lazım. Kısacası ticaretin 10 da 9 u cesarettedir sözünü bir kere daha hatırlamakta fayda görüyorum.
Sevgili babamın bir nasihatı var, der ki; İşin artar rızkın artmaz, İşin azalır rızkın artar..sen sadece çalış, bunun takdiri Allah'ındır der. Ticaretin genel prensibi olan teşebbüs et tesadüf olsun kuralı her zaman ve her koşulda geçerli olmalıdır. Çünkü bekleyerek kazananı ben hiç görmedim..ancak bu kural sadece arsa yatırımların da geçerli değildir.
Neden derseniz, açıklayayım.
Bu hafta yayınlanan Para dergisinin son sayısının kapak konusu olarak Silivri bölgesi ele alınmış. Yazılarımı takip edenler bilir, arsa alımı konusunda yatırımcılara defalarca çağrıda bulundum..Silivri bölgesine gelecekte yapılması düşünülen yatırımlarla ilgili önümüzde ki zamanlar da bu bölgede ki arsa ve arazi fiyatlarının ciddi prim yapma ihtimalinden bahsettim. Dergide bu yazılanların teyidi niteliği taşıyan, geleceğe matuf ve asla kaçırılmaması gereken fırsatların olduğu yönünde ülkenin önde gelen kurumlarının yatırımlarından bahsediyor. Aslında bu tür kriz ortamlarında arsa alımı en doğru yatırım olacaktır..ben şahsen arsa satın alımını tavsiye ediyorum. Bu hafta ki Para dergisini de mutlaka alın ve okuyun.
Dergide ki yazıda bölgeye yapılacak olan ve Büyükşehir Belediyesi tarafından çıkarılan yeni 1/100 binlik imar planlarına işlenen havaalanı, liman, üniversite, eğitim, sağlık, teknoloji ve lojistik alanlarının iler ki zamanlarda nüfusu 4 milyon olan yeni bir çekim merkezinden bahsediliyor. Denize 40 km sahili olan bu yeni Silivri; önümüzde ki zamanlarda gelecek olan bu muazzam yatırımlarla alıcılara büyük paralar kazandıracağının işaretlerini veriyor. Aslında İstanbul hem batıya doğru yani Silivri yönünde hem de doğuya doğru Kurtköy yönünde büyümek zorunda olduğunu piyasa aktörleri ve şehir planlamacıları zaman zaman dile getiriyordu. Çünkü şehrin Kuzey bölgesi orman alanları olduğu için büyüme istikameti ve bölgeleri de belli olması nedeniyle icranın başında ki insanların vizyonunu da göstermesi açısından bu yatırımlar gecikmelide olsa doğru karar. Hem şehrin nefes alması hem de büyüme yönünde sağlıklı gelişme göstermesi açısından gerekiyordu. Doğu da Sabiha Gökçen havaalanı, batı da ise yeni havaalanı ve limanla düşünülen ticari konsept bölgeyi ekonomik ve toplumsal yaşam kalitesi olarak uçuracaktır. Şehrin merkezinde kalan ticaret ve sanayi sitelerinin de bu bölgede ki arsa fiyatlarının şehrin merkezine göre çok ucuz olmasından dolayı Silivri bölgesine yavaşta olsa bir geçiş yaşanacağını söyleyebiliriz.
Silivri bölgesi 1970 li yıllarda başlayan yazlık ev ve sitelerle, 1980 lerde
başlayan çiftlik evleri ile zaten hem İstanbul un yazlığı hem de country tarzı
bir yaşam sevenler için gözde bir yerleşim alanı idi. Hele 2004'ten sonra
bölgenin İstanbul büyükşehir belediyesi tarafından tüm altyapısının tamamlanması, İgdaş ve İski gibi kurumlarında bölgeye yatırımlarda bulunması kentleşme yolunda büyük adımlar atıldığının habercisi gibiydi. Bu durum yazlık sitelerin kışlığa dönüşmesine neden oldu. Tabi bölgede Saral İnşaat ve Sinpaş gibi 2 büyük inşaat şirketi ile Kiptaş ve Toki nin proje ve yatırımlarının bulunması..diğer yerli ve yabancı yatırımcılar tarafından arsa ve arazilerin toplanılması..gelecekten bizlere bir fikir verdiğini de söyleyebiliriz. Eğitim ve sağlık konularında çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından yapılması düşünülen yatırımlar ile hızlı tramvay ve metro nun gelecek olması, E-5 ve E-6 yolları üzerinde ki Silivri yi turizm, teknoloji, lojistik ve ticari sektörlerin gözbebeği yapacaktır. Türkiye nin yeni çekim merkezi Silivri olacaktır.
Bölge son 5 yıldır büyük bir transformasyon yaşıyor..bu değişim ise nüfus artışını da beraberinde getiriyor. Artık yeni çekim merkezi olarak Silivri bölgesinin yıldızı parlamaya ve yeni yatırımlarla büyüme yolunda olduğunu..bu süreçten artık geri dönüş olmadığını söyleyebiliriz.
Sonuçta Silivri bölgesi için tam yatırım zamanıdır diyebiliriz.
İyi haftalar.
huseyinkuru@sunflower.com.tr