01 / 05 / 2024

Silivri mahallelerinin 1/5000 ölçekli imar planı askıya çıkarıldı!

Silivri mahallelerinin 1/5000 ölçekli imar planı askıya çıkarıldı!

Silivri'nin Çeltik, Seymen, Büyükkılıçlı, Büyüksinekli, Fenerköyleri, Küçükkılıçlı, Yolçatı, Çayırdere, Sayarar, Danamandıra, Küçüksinekli, Bekirli, Kurfallı, Akören ve Gazitepe Mahalleleri idari sınırlarını kapsayan alanlara ilişkin imar planı askıda...



Silivri mahallelerinin 1/5000 ölçekli imar planı askıya çıkarıldı!


Silivri İlçesi, Çeltik, Seymen, Büyükkılıçlı, Büyüksinekli, ve Fenerköyleri ile Küçükkılıçlı ve Yolçatı Mahalleleri idari sınırlarını kapsayan alanlara ilişkin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Planlama Müdürlüğü tarafından hazırlanan 1/5000 ölçekli imar planı ilanen askıya çıkarıldı.


Silivri Çayırdere, Sayarar, Danamandıra, Küçüksinekli, Bekirli, Kurfallı, Akören ve Gazitepe Mahalleleri idari sınırlarını kapsayan alanlara ilişkin 1/5000 ölçekli imar planı için tıklayın!


İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 28424 dosya numaralı imar planını 12 Haziran 2014'te onayladı ve 17 Eylül 2014 Çarşamba günü askıya çıkardı. Silivri köy ve mahallelerinin idari sınırlarını kapsayan alanlara ilişkin 1/5000 ölçekli imar planı, 16 Ekim 2014'te askıdan indirilecek. 


Plan notları!


Silivri mahallelerinin 1/5000 ölçekli imar planı askıya çıkarıldı!


Silivri İlçesi, Çeltik, Seymen, Büyükkılıçlı, Büyüksinekli, ve Fenerköyleri ile Küçükkılıçlı ve Yolçatı Mahalleleri idari sınırlarını kapsayan alanlara ilişkin 1/5000 ölçekli nazım imar planı notları şöyle;


Genel Hükümler:


1- Bu nazım plan, plan raporu, plan notları, uygulama hükümleri ve plan paftaları ile bir bütündür.


2- 1/5000 ölçekli nazım imar planının sınırı, plan onama sınırıdır. 


3- Planda çizilen çeşitli arazi kullanım ve yerleşme alanlarına ait sınırlar 1/5000 ölçek hassasiyetinde şematik olarak gösterildiğinden bu plan üzerinden plan ölçeği ile ölçü alınamaz, yer tespiti ve uygulama yapılamaz. Fonsiyonel sınırlar ve detaylar 1/1000 ölçekli uygulama imar planında netleştirilecektir. 


4- 1/1000 ölçekli uygulama imar planı onaylanmadan uygulama yapılamaz. 


5- Kentsel ve sosyal donatı alanları kamu eline geçmeden uygulama yapılamaz.


6- Kamu yararı olması nedeniyle, sosyal donatı ve teknik altyapı alanlarında (Eğitim, sağlık, kültür, dini tesis, resmi tesis (itfaiye, emniyet, telefon santral merkezi vb.)), 1/5000 ölçekli nazım imar planlarından sonra hazırlanacak 1/1000 ölçekli uygulama imar planları yapılıp yürürlüğe girinceye kadar avan projeye göre uygulama yapılabilir. Bu alanlarda çevre yapılanma koşullarını aşmamak, parselasyon planı yapılmış ve tescil edilmiş alanlarda, 1/5000 ölçekli nazım imar planına uygun olacak şekilde hazırlanarak Büyükşehir Belediyesi veya İlçe Belediyesi tarafından onanacak avan projeye göre uygulama yapılabilir. 


7- Kamusal donatı alanları için çevre yapılanma koşullarını geçmemek kaydıyla köy yerleşik alanı içinde Emsal:1.00'ı köy yerleşik alanı dışındaki alanlarda ise Emsal:0.40'ı geçemez. 


8- Plan onama sınırları içinde kalan 2863 sayılı yasa kapsamına giren taşınmaz kültür varlığı niteliği taşıyan parseller, yapılar, varlıklar (tescilli ağaç) ve alanlar korunacak ve bu varlıklara ilişkin her türlü karar, uygulama ve proje şartları ilgili Koruma Bölge Kurulu'nda belirlenecektir. 


9- Enerji Nakil Hatları, İsale Hatları vb. Tüm Taşıyıcı ve İletken Hatların belirlenmiş mutlak koruma, kamulaştırma ve salınım alanlarında ve bitişik parsellerdeki uygulamalarda, ilgili kurumları tarafından belirlenmiş olan kriterlere uyulacaktır. Bu parsellerde ilgili kurumlardan görüş alınmadan uygulama yapılamaz. 


10- Planlama alanında, "1. Derece Deprem Bölgesi" parametmerine uyulacaktır.


11- Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün 1/1000 ölçekli uygulama imar planına esas jeolojik ve jeoteknik etüt yapılmasına ilişkin yürürlükteki yönetmelik ve genelge doğrultusunda hazırlanacak olan jeolojik ve jeoteknik etüt raporları ve haritaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Risk Yönetimi ve Jeolojik ve Jeoteknik Etütler Daire Başkanlığı'nda onaylanmadan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı yapılamaz. 


12- Planlama alanının tamamında deprem sonrası kullanımı zorunlu olan tehlikeli madde içeren tesisler ile insanların uzun süreli ve yoğun olarak bulunduğu ve değerli eşyanın saklandığı, her türlü eğitim, kültür, sağlık, dini, askeri, iletişim, ulaşım ve benzeri tesis alanlarında kamuya ait her türlü yapıda parsel ölçeğinde jeolojik ve jeoteknik etüt raporları hazırlanmadan uygulama yapılamaz. 


13- Bölgesel olarak ilgil kurum ve kuruluşlarca yapılacak olan enerji, iletişim, ulaşım ve benzeri altyapılar ile doğalgaz boru hatları ve tesislerinde Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nce onaylanacak yerleşime uygunluk amaçlı jeolojik ve jeoteknik etüt raporlarına uyularak gerekli güvenlik önlemleri alınacaktır. 


14- İmar uygulaması net parsel üzerinden yapılacaktır. 


15- Konut ve ticaret alanlarının zemin altlarında otopark olarak düzenlenecek alanlar, net parsel alanının 1/2'sini geçemez.


16- Planlama alanının tamamında eğimden dolayı açığa çıkan birinci bodrum kat iskan edilebilir. İskan edilen bodrum kat emsale dahil edilecektir. Eğimden dolayı birden fazla bodrum katın açığa çıkması halinde, açığa çıkan bodrum kat, ortak alan (sığınak, kömürlük, tesisat, otopark vb.) olarak kullanılacaktır. 


17- Uygulama aşamasında bu planda açıklanmayan hususlarda Otopark Yönetmeliği, Deprem Yönetmeliği, Sığınak Yönetmeliği, yürürlükteki İmar Yönetmeliği ve ilgili diğer yönetmelik hükümlerine uyulacaktır. 


18- Bu Plan'dan önceki planlara uygun olarak yapılmış mevcut sanayi ve/veya depolama - lojistik tesisleri; uygulama aldıkları plan koşullarını aşmamak üzere kendi parseli dışında tevsii yapılmaması, insan ve çevre sağlığı açısından risk oluşturmaması, ileri teknoloji kullanılması ve ilgili kurumların olumlu görüşlerinin alınması koşulları ile ekonomik ömürlerini tamamlayıncaya kadar mevcudiyetlerini sürdürebilirler. 


1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planlarının Yapımı Aşamasında Uyulacak Hükümler


1- 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarının yapımı aşamasında uygulama planı yapılacak bölgenin özelliğine göre ilgil kamu, kurum ve kuruluşlardan (İSKİ Genel Müd., Gıda Tarımcılık ve Hayvancılık İl Müd. vb.) görüş alınacak ve bu görüşlere uyulacaktır.


2- Halihazır haritalardaki mülkiyet sınırları ile kadastral planlar arasında uyumsuzluk olması halinde imar uygulaması kadastrodan alınacak röperli krokiye göre yapılacaktır. 


3- Plan çizim tekniği itibariyle tüm enerji nakil ve diğer isale hatları plana işlenmemiş olup, bu hatlarla ilgili, mevcut ve program dahilindeki tüm hatlar dikkate alınacak, ilgili kurum görüşü alınarak 1/1000 ölçekli uygulama imar planı aşamasında plana işlenecektir. Planda, enerji nakil ve diğer isale hatlarına ait hat ve koruma kuşağı gösterilmeyen enerji nakil ve isale hatlarının geçtiği parsellerdeki yapılanma şartları ve kısıtlamaları 1/1000 ölçekli uygulama imar planı aşamasında ilgili kurumlardan alınan kurum görüşleri çerçevesinde belirlenecektir. 


4- Planda verilen yoğunluklar ve yapılaşma şartları maksimum değerlerdir. 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı yapım aşamasında hazırlanacak jeolojik ve jeoteknik raporlar doğrultusunda gerekiyorsa yoğunluğa bağlı olarak yapılaşma değerleri azaltılacaktır. 


5- Planlama alanında yer alan ve Karayolları Genel Müdürlüğü'nün sorumluluğunda olup yoldan cephe alan parsellerde Karayolları Kenarında Yapılacak ve Açılacak Tesisler Hakkında Yönetmelik'te belirtilen çekme mesafesi şartlarına uyulacaktır. Karayolları Genel Müdürlüğü denetiminde olan yolların kamulaştırma alanı içinde gösterilen yan yollar şematik olup 1/1000 ölçekli plan aşamasında ilgili kurumun olumlu görüşü doğrultusunda kesinleştirilerek uygulama yapılabilir. 


Plan kapsamında ilgili kurum görüşleri doğrultusunda ve şematik olarak gösterilen "Çerkezköy - Subaşı Yolu" projesi ve "Halkalı - Kapıkule Yüksek Standartlı Demiryolu Projesi" güzergahları 1/1000 ölçekli uygulama imar planı aşamasında alınacak ilgil kurum görüşleri doğrultusunda netleştirilerek plana aktarılacak olup bu güzergahlar kapsamında kalan bölümlerde ilgili kurumlardan alınacak görüş doğrultusunda uygulama yapılacaktır. 


6- 1/1000 ölçekli uygulama imar planının yapımı aşamasında planlama alanı içerisinde Koruma Bölge Kurulu kararları ile tespit ve tescil edilmiş bulunan parseller, yapılar ve ağaçlar ile tescilli olmamakla beraber korunması gereken unsurlar tespit edilerek korunacak ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarında gösterilecektir. Bu alanlarda Koruma Bölge Kurulu kararlarına uyulacaktır. 


Koruma Bölge Kurulu Kararı sonucu tescil edilen ve planda ölçek nedeni ile gösterilmemiş parsellerde 1/1000 ölçekli uygulama imar planı aşamasında Koruma Bölge Kurulu Kararı doğrultusunda uygulama yapılacaktır.


7- Anastasius Sur güzergahı boyunca ilgili kurum görüşü doğrultusunda belirlenen koruma alanı içerisinde hiçbir şekilde inşaat yapılamaz. Koruma alanının tarım alanı kapsamında kalan kısımlarında tarımsal faaliyetler, yerleşik alan kapsamında kalan kısımlarında tarımsal faaliyetler, yerleşik alan kapsamında kalan park ve yeşil alan düzenlemesi yapılabilir. Orman alanı kapsamında kalan kısımlarında ise 6831 sayılı kanun hükümlerine uyulacaktır. Koruma alanlarında yapılacak tüm uygulamalarda ilgili Koruma Kurulu'nun uygun görüşünün alınması zorunludur. 


8- Plan bölgesinde bulunan sit alanları, koruma alanları ile birlikte plan onama sınırı dışında bırakılmış olup, bu alanlarda ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda koruma amaçlı planlar hazırlanacaktır. 


9- Planda gösterilen 18. Madde uygulama sınırları şematik olup yoğun yapılaşmanın olduğu eski köy yerleşik merkezini oluşturan alanlarda 18. Madde uygulaması 1/1000 uygulama imar planı aşamasında kesinleştirilecektir.


18. Madde uygulama sınırı, kamu yararı çerçevesinde; planda ayrılmış olan donatı alanlarının her bir parselden eşit şekilde alınması ve uygulamayı kolaylaştırıcı bir araç olması amacıyla işlenmiştir. 1/1000 ölçekli uygulama imar planı aşamasında 3194 Sayılı İmar Kanunu'nun 18. Maddesi ve ilgili yönetmelik doğrultusunda uygulama yapılmadan imar uygulaması yapılamaz. 18. Madde uygulaması etaplar halinde yapılabilir, etaplar halinde yapılması durumunda DOP+KOP oranı farkı yüzde 5'den fazla olamaz. 


10- 1/5000 ölçekli nazım imar planında ölçek nedeni ile gösterilemeyen refüj, yol, yol fazlası ve ada içi yeşil alanlar gibi donatı alanları, yeşil alan, çocuk bahçesi, trafo vb. 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarında gösterilecektir. 1/5000 ölçekte gösterilen donatı alanlarına ilaveten 1/5000 ölçekte plan tadilatı gerektirmeksizin 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarında 2000 metrekareden küçük donatı alanları ayrılabilir. 


11- Plan onama sınırları içerisinde donatı bulunan mera parsellerinde 1/1000 ölçekli uygulama imar planları aşamasında, 4342 sayılı Mera Kanunu'nun ilgili hükümleri doğrultusunda tahsis değişikliği yapılmadan uygulama yapılamaz. 


12. Özel Koşullu Alanlar


Yerleşime Uygunluk; İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Deprem Risk Yönetim ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı, Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü'nce Haziran 2007 tarihinde hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planlarına esas Yerleşime Uygunluk Değerlendirme haritası ve zemin etüd raporuna göre:


Yerleşime Uygun Alanlar (UA): İnceleme alanında sert kaya birimlerinin yüzeylenmiş olduğu, eğimin yüzde 30'un altındaki yerleşim açısından önemli bir sorunun beklenmediği alanları temsil eder. 


Önlem Alınmadan Yapılaşmaya İzin Verilmeyecek Alanlar (ÖA): Haritalarda önlemli alanlar olarak belirtilen alanlar; aşırı kırıklı, yer yer küçük duyarsızlıklar gösteren ve yüzde 30'dan daha büyük eğimli kaya ortamları, yumuşak kaya ve zemin ortamları ile hafredilebilir yapay dolgu alanlarını göstermektedir.


Önlemli Alanlar - 1 (ÖA1): Zemin ortamlarını, mam, kil, silt, kum katmanları temsil etmektedir. Zemin ortamlarda yüzde 10 eğimden az, yumuşak kaya ortamlarda yüzde 20'den az olan alanlar ÖA1 şeklinde ifade edilmiştir. Bu alanlarda, konsolidasyon oturmaları ve zeminin plastik davranışlarından kaynaklanan sorunlara da rastlanabilir. Yukarıda belirtilen riskler uygulama imar planına esas jeolojik-jeoteknik etüd raporlarında detaylı olarak irdelenmelidir. 


Önlemli Alanlar - 2 (ÖA2): Yumuşak kaya ortamlarda yüzde 20'den fazla olan alanlar ise ÖA2 şeklinde ifade edilmiştir. Düz alanlarda gözlenen sorunların yanı sıra bazı yamaçlarda yeraltı suyunun ve eğimin etkisiyle sığ dönel kayma türü kütle hareketleri oluşabilir. Yukarıda belirtilen riskler uygulama imar planına esas jeolojik-jeoteknik etüd raporlarında detaylı olarak irdelenmelidir.


Ayrıntılı Jeoteknik Etüd Gerektiren Alanlar (AJE): Çok kalın yapay dolgu ve çöp döküm alanları, yamaş molozları, seki birikintileri, alüvyon alanları, bazı heyelan alanları kapsamaktadır. AJE ile gösterilen alanlar çok kalın yapay dolgu ve çöp döküm alanları, yamaç molozları, seki birikintileri, alüvyon alanları, bazı heyelan alanları kapsamaktadır. Bu alanlar uygulama imar planına esas jeolojik - jeoteknik etüd raporlarında detaylı olarak irdelenmelidir.


Yerleşime Uygun Olmayan Alanlar (UOA): Bu alanlar yapılaşmaya müsait olmayan alanlar; büyük taş ocakları, bataklık, gölet, çeltik işletme alanları, kıyı dolgu alanları, plaj birikintileri ve büyük heyelanlı alanları kapsamaktadır. Bu alanlarda sellenme, sıvılaşma, kabul edilen limitleri aşacak toplam oturmalar ve önemli stabilite sorunları gözlenmektedir. Bu kesimlerde herhangi bir şekilde yapılaşma yapılamaz. 


13. Yapı Yasağı ya da Sınırlama Getirilen Alanlar


13.1. Dere Yapı Yaklaşma Sınırı ve Alanları


13.1.1. Planda dere yapı yaklaşma mesafesinde kalan şematik olarak gösterilmiştir. 1/1000 ölçekli uygulama imar planı aşamasında İSKİ görüşü alınarak; dere yapı yaklaşma mesafesi kesinleştirilecek ve plana işlenecektir. Bu planda dere yapı yaklaşma mesafesi alanı içinde gösterildiği halde 1/1000 ölçekli planların yapımı aşamasında İSKİ görüşü ile dere yapı yaklaşma mesafesi alanı dışında kalan imara konu edilecek parseller olursa bu parsellerde içinde bulunduğu yapı adasının şartları geçerli olacak şekilde planlama yapılacaktır.


Silivri Çeltik, Seymen, Büyükkılıçlı, Büyüksinekli, ve Fenerköyleri ile Küçükkılıçlı ve Yolçatı Mahalleleri idari sınırlarını kapsayan alanlara ilişkin 1/5000 ölçekli imar planını indirmek için tıklayın!


Geri Dön