24 / 11 / 2024

Silopi’deki zarar tespit çalışmaları tamamladı!

Silopi’deki zarar tespit çalışmaları tamamladı!

Silopi’de operasyonlar sona erdi. Orda hayat artık normalleşti. Sayın Başbakanımız yarın Allah kısmet ederse Mardin’de eylem planımızın sunumunu yapacak. Biz uzun zamandan beri ilgili bakanlıklar ile birlikte bu konu üzerinde çalışıyoruz.




Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’nın Silopi Zarar Tespit Çalışmalarına İlişkin ve Sur Bölgesine İle İlgili Yaptığı Açıklama

Silopi’de de operasyonların sona ermesi ile birlikte İçişleri Bakanlığımızın ve valiliğimizin talebi üzerine yaklaşık 23 ekipten oluşan ve toplam 72 kişiden oluşan kadromuzu Türkiye genelinde toparlayıp Silopi’ye gönderdik. Burada 10 gün süren çalışma sonucunda zarar ve ziyan tespit çalışması gerçekleştirdiler. Tek tek her bir bölgedeki zarar gören binaları tespit ettiler. İlgili birimler ve özellikle muhtarlarla tutanak tuttular. Bu tutanakların bir nüshasını bakanlığımıza getirdiler. Diğer bir nüshasını ilgili kaymakamlıklarımıza ve valiliklerimize gönderdiler.


27 adet yıkık bina 342 ağır hasarlı bina tespit edildi

 Bu çalışmalar sonucunda genel olarak rakam anlamında verdiğimiz zaman 27 adet yıkık bina, 342 adette ağır hasarlı zarar tespit çalışması sonucunda tespit ettiğimiz bina var. Binaların durumu ile ilgili daha sonraki günlerde hem bakanlığımız çalışmaları ile hem de valiliğimiz çalışmaları ile netleşecek. Biz burada hızlı bir biçimde rezerv alan çalışmaları da gerçekleştirdik. Giden ekiplerimizden Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğümüz hem de Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğümüz bölgede çalışmalarını yaptılar, rezerv alan tespitlerini gerçekleştirdiler.


Hızlı bir biçimde kentsel dönüşüm kapsamına alıp buradaki zarar görmüş binalarımızın yerlerine yeni konutlar inşa edilecek ve vatandaşlarımızın mağduriyetleri en kısa zamanda giderilecek. Tabi ki bunun yanında siz de biliyorsunuz basında sürekli takip ettiğiniz gibi diğer bakanlıklarımız da bölgeye her türlü yardımı yapıyorlar. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız başta olmak üzere. Bu yardımlar hayat normalleşinceye kadar devam edecek. Silopi’de hayat normalleş durumda. Bundan sonraki süreçte en kısa zamanda Cizre ve Sur ’da da hayatın normalleştiği vatandaşlarımızın huzur ve güven dolu bir ortamda hayatlarını geçirdiği bir yaşam kalitesine sahip olacaklar. 


Hayatlarını geçirdiği bir yaşam kalitesine sahip olacaklar. Burada Silopi ve Cizre için gerçekleştirdiğimiz kentsel dönüşüm çalışması ayrı bir kategoridedir. Ama Sur için özellikle siz sordunuz için ve yeri geldiği için söylüyorum.


Suriçi Bölgesine özel bir çalışma yapılacak, kentsel dönüşüm sözkonusu değil

Yaptığımız çalışma tamamen Suriçi Bölgesine özel bir çalışmadır. Burada bir kesinlikle ve kesinlikle bir kentsel dönüşüm söz konusu değildir.


Basında ve bölge halkında yanlış yönlendirilen bu haberleri bu vesileyle de düzeltmek istiyorum. Surda yapacağımız çalışma kentsel sit alanı ilan edilmiş bölgede koruma amaçlı yapılmış imar uygulama planlarının uygulanmasıdır ki bu çalışma 2012 öncesinde de devam etmektedir. 2012’den sonra da devam etmektedir.  2012 tarihini neden veriyorum.  2012 tarihi Büyükşehir Belediyesi ve Sur İlçe Belediyesi’nin koruma imar planını onayladığı tarihtir.


Bu koruma imar planı da Sur içindeki bina yüksekliklerine kadar her şey tespit edilmiş ve belirtilmiştir. Ortalama bina yükseklikleri konutlarda zemin artı bir kat, iş yerlerinde zemin artı 2 kat şeklindedir. O yüzden basında yanlış şekilde aktarılan veya vatandaşlarımızın yanlış anladığı toplu konutun Sur içerisinde gerçekleşeceği düşüncesi tamamen yanlıştır.


Toplu Konut Sur’da olmayacak

Şunu açıkça belirtmek isterim ki toplu konutların Sur içerisinde hiçbir şekilde yeri yoktur. Toplu konutlar ve  TOKİ  başkanlığımızın yapacağı konutlar Sur’un ilçe sınırları dışında belli rezerv alanlardaki mahallelerdedir. Surun içinde toplu konut ile ilgili hiçbir yapı yapılmayacaktır. Tam tersi Sur’un içinde bölgenin mimarisine yörenin mimarisine Sur’un mimarisine uygun tescilli binaların benzeri ve yörenin mimarisinin de sonuçlarının da ortaya çıkmış korunması gereken binaların devamı şeklinde bir yapılışıma olacaktır. Bunu da bu vesileyle sizlerin huzurunda tekrar belirtmek isterim. Sur’un içinde toplu konutun yeri yoktur. 


Haber AA'da şu şekilde yer aldı;


Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, "Toplu konutun Suriçi'nde gerçekleşeceği düşüncesi tamamen yanlıştır. Toplu konutların Suriçi'nde hiçbir yeri yoktur. TOKİ'nin yapacağı konutlar, Sur'un ilçe sınırları dışında belli rezerv alanlardaki mahallelerdedir" dedi.


Sarı, Çelik Yapıların Tasarım, Hesap ve Yapım Esasları Yönetmeliği'nin hazırlanmasında katkı sağlayan akademisyen ve sektör temsilcilerini, bakanlık toplantı salonunda kabul etti.


Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan yönetmeliğin, Türkiye'nin 36 yıllık özlemini giderdiğini belirten Sarı, yönetmelikle, çelik yapıların uygulanmasının dünya seviyesine taşınmasının hedeflendiğini söyledi.


Türkiye'nin hedeflerine ulaşmasında inşaat sektörünün önemli yeri bulunduğunu ifade eden Sarı, sektörde de çelik yapıların payının her geçen gün arttığına dikkati çekti.


Sektörün ihtiyaçlarının karşılanmasına dönük planladıkları yönetmeliğin 1 Eylül 2016'dan itibaren yürürlüğe gireceğini bildiren Sarı, şunları kaydetti:


"Yönetmelikte 3 önemli konuyu özellikle kendimize hedef olarak belirledik. Bunlardan ilki kompozit yapı elemanları ve yapı sistemlerinin yeterli güvenlikte tasarlanmasıdır. İkincisi ülkemizdeki mühendislik bilgi birikimi göz ardı edilmeden ortak bir tasarım yaklaşımının kullanılması ve kontrol edilebilir hale gelmesi. Üçüncüsü ise proje ve müşavirlik firmalarımız ile çelik sektörümüzün uluslararası pazarlardaki rekabet gücünün artırılmasıdır. Bundan dolayı yönetmeliğin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim."


"Vatandaşın mağduriyeti en kısa zamanda giderilecek"

Bakan Sarı, Silopi'de operasyonların sona erdiğini ve hayatın normalleştiğini anımsattı.


İçişleri Bakanlığı ve Şırnak Valiliğinin talebiyle bakanlık olarak toplam 72 kişiden oluşan 23 ayrı ekibi Silopi'ye gönderdiklerini anlatan Sarı, uzman ekiplerin 10 gün süren çalışmalar sonucunda zarar tespiti yaptığını belirtti.


Ekiplerin, ilgili birimler ve muhtarlarla bölgedeki yapıları tek tek inceleyip tutanak tuttuğunu vurgulayan Sarı, şöyle devam etti:


"Bu tutanakların bir nüshasını bakanlığımıza getirdiler. Diğer bir nüshasını ilgili kaymakamlık ve valiliğe verdiler. Bu zarar tespit çalışması sonucunda 27 yıkık, 342 de ağır hasarlı bina görüldü. Toplam maliyet daha sonraki günlerde netleşecek. Burada hızlı bir biçimde rezerv alan çalışmaları da gerçekleştirdik. Hızlı bir biçimde kentsel dönüşüm kapsamına alıp, burada zarar görmüş binaların yerine yeni konut inşaatları gerçekleştirilecek ve vatandaşlarımızın mağduriyetleri en kısa zamanda giderilecek."


"Tescilli binaların benzeri yapılaşma olacak"

Cizre ve Sur'da da en kısa sürede hayatın normale döneceğini dile getiren Sarı, "Silopi ve Cizre için gerçekleştirdiğimiz kentsel dönüşüm çalışması ayrı bir kategoride. Ama Sur için yaptığımız çalışma tamamen Suriçi bölgesine özgü bir çalışma. Burada kesinlikle ve kesinlikle bir kentsel dönüşüm söz konusu değil" diye konuştu.


Bölge halkını yanlış yönlendiren buna ilişkin haberleri de düzeltmek istediğini ifade eden Sarı, şu bilgileri verdi:


"Sur'da yapacağımız çalışma, kentsel sit alanı ilan edilmiş bölgede koruma amaçlı yapılmış imar planlarının uygulanmasıdır. Bu çalışma 2012 öncesinde de devam etmekteydi. 2012, Büyükşehir Belediyesi ve Sur ilçe belediyesinin koruma imar planını onayladığı tarihtir. Bu koruma imar planında Suriçi'ndeki bina yüksekliklerine kadar her şey tespit edilmiş ve belirtilmiştir. Ortalama bina yükseklikleri konutlarda zemin artı 1 kat, iş yerlerinde zemin artı 2 kat şeklindedir. Toplu konutun Suriçi'nde gerçekleşeceği düşüncesi tamamen yanlıştır. Toplu konutların Suriçi'nde hiçbir yeri yoktur. TOKİ'nin yapacağı konutlar, Sur'un ilçe sınırları dışında belli rezerv alanlardaki mahallelerdedir. Sur'un içinde toplu konutla ilgili hiçbir yapı yapılmayacaktır. Tam tersi Suriçi'nde, yörenin mimarisine uygun tescilli binaların benzerinin devamı şeklinde bir yapılaşma olacaktır."


Bakan Sarı, konuşmaların ardından, yönetmeliğin hazırlanmasına katkı sağlayan akademisyenlere plaket takdim etti.


AA


Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı;


Çevre ve Şehircilik Bakan Fatma Güldemet Sarı, Diyarbakır Sur'un kentsel SİT alanı olduğunu belirterek, "Sur'un içinde toplu konutla ilgili hiçbir yapı olmayacak. Sur'un içinde toplu konutun  yeri yoktur" dedi.


Sarı, Silopi'de hayatın normalleşmeye başladığını belirterek bilançosunu da açıkladı.


Silopi'de yapılan çalışma ile 27 binanın yıkıldığını, 342 binanın da ağır hasarlı olduğunu tespit ettiklerini söyledi.


Sarı, "Bunun maliyeti sonra ortaya çıkacak ama zarar gören konutların yerine yeni konut çalışması yapılacak" diye konuştu. 



Hürriyet 


Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Güneydoğu’da artan terör saldırıları, yatırımları da vurdu. Yatırım teşvik belgeleri yarı yarıya azalırken, son olarak Norveçli Statkraft, Siirt’teki HES projesini rafa kaldırdı, Urfa’da da toplam 15 bin kişiye istihdam sağlayacak projeler durdu.


Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından bugün Mardin’de açıklanacak eylem planının ekonomik ve sosyal boyutunu içeren ‘Terörle Mücadele ve Rehabilitasyon Eylem Planı’ beklenirken, hendek siyaseti bölgede yatırımları bıçak gibi kesti. Diyarbakır, Cizre ve Silopi’de artan terör saldırılarının ardından yerli ve yabancı firmalar yatırım kararlarını ya iptal ediyor ya da rafa kaldırıyor. Son olarak Norveçli Statkraft, Siirt’te bulunan Çetin HES projesinin güvenlik endişeleri nedeniyle askıya alındığını bildirdi. Şanlıurfa’da da 5 bin kişiye istihdam sağlayacak tekstil adasında 10 firma fabrika kurmayı planlarken sadece 1 şirket yatırıma başladı. Yine Urfa’da 10 bin kişiye istihdam sağlayacak ayakkabıcılık üssü de gelişmelerden olumsuz yönde etkilendi. Van ve bölgedeki terör olayları turizmi bitme noktasına getirdi.


TEŞVİK BELGESİ SERT DÜŞTÜ


Ekonomi Bakanlığı verilerine göre Doğu ve Güneydoğu illerinden oluşan 6. Bölgeye yönelik yatırımlarda geçen yıl radikal düşüş yaşandı. 2013 yılında 6.7 milyar liralık yatırım öngören 423 teşvik belgesi alınırken, 2014 yılında Kobani bahanesiyle çıkarılan terör olaylarının ardından 4.2 milyar liralık yatırım öngören 458 teşvik belgesi alındı. Geçen yıl ise 6. Bölgeye yönelik toplamda 2.3 milyar liralık yatırım teşvik belgesi alındı. 2013 yılında 12, 2014 yılında 10 geçen yıl ise sadece 1 yabancı firma Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne yatırım yapmak için teşvik belgesi aldı.


İSTİHDAMA ENGEL


Diyarbakır’ın Sur ilçesi başta olmak üzere bölgede yaşanan son terör olayları devam eden yatırımların da önüne geçti. On binlerce kişilik istihdam da sıkıntıya girdi. Sadece Silvan Barajı’nın tamamlanması halinde 318 bin kişilik yeni istihdam ortaya çıkacak. Şanlıurfa’daki 3. OSB’nin tamamlanmasıyla birlikte 12 bin 500 olan organize sanayideki genç istihdam rakamı da 30 bine yükselmiş olacak.


STATKRAFT YATIRIMI ASKIDA


Norveçli Statkraft da dün Siirt’te bulunan Çetin HES projesinin güvenlik endişeleri nedeniyle askıya alındığını bildirdi. Şirketin konu ile ilgili açıklamasında, bölgedeki gelişmeler nedeniyle projeye ilişkin risklerin arttığı belirtildi. Çetin HES, Botan nehri üzerine inşa edilecek.


VAN’DA TURİZM BİTME NOKTASINA GELDİ


Bölgedeki terör olayları turizmi bitme noktasına getirdi. Bu yılın ilk 6 ayı için hiçbir rezervasyon almadıklarını belirten Van Gölü Havzası Turizm Derneği Başkanı Abdullah Tunçdemir “2014 ve 2015 yılı Van ve bölge turizmi için son derece olumlu geçti. Özelikle iç turizm de Van’ı 2 milyona yakın turist ziyaret etti. Bu yıl bu rakamın yaşanan olaylar nedeniyle çok düşeceğini düşünüyoruz” dedi.


TEKSTİL ADASI’NDA 9 FİRMA BEKLİYOR


Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı E. Sabri Ertekin: “Şanlıurfa’da herhangi bir şekilde güvenlik sorunu yok. Diyarbakır’da yaşanan olaylar yatırımcıları olumsuz yönde etkiliyor. Bizde yatırımlardan vazgeçen olmadı ama beklemeye alan firmalar var. Tekstil adasında 10 firma fabrika yapmayı düşünüyordu. Bunlardan 9 tanesi beklemeye aldı. 10 bin kişilik istihdam sağlayacak ayakkabı sektörüne yönelik yatırımlarda arsa hazır, işin başlamasını bekliyoruz.”


SUR’DA 3 BİN ESNAF DÜKKAN AÇAMIYOR


Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar: “Özellikle yatırım olabilmesi için dünyanın her yerinde geçerli olan kural, ‘barış ortamının olması’dır. Yatırımcıların gelecekle ilgili öngörülerini yapmaları gerekiyor. Bölgede, çözüm süreci ile birlikte umutların yükseldiği iş yapmakta moral ve motivasyonların yükseldiği sıçrama yaşanmamış olsa da birçok istatistiklerde az da olsa pozitif yönde artış söz konusuydu. Oluşabilecek kalıcı bir barış ortamıyla bölge gerçek potansiyelini sıçrama yaparak ortaya çıkaracaktı. Diyarbakır’ın bazı bölgelerdeki ilçelerinde aylardır, iki ayı aşan belli aralıklarla sokağa çıkma yasağı var. Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 3 bine yakın esnaf dükkanını açamıyor. 10 bine yakın insan ücretsiz izne ayrıldı. Bölgenin genelinde ticaret hacminde bütün sektörlerde daralma söz konusu. Bu rakamsal olarak önümüzdeki günlerde daha net ortaya çıkacak. Yatırım yapma düşüncesinde olanlar yatırımlarını askıya aldılar.”


SİLOPİ’DE 27 BİNA YIKIK 342’Sİ AĞIR HASARLI


Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Silopi’ye yönelik zarar tespit çalışmaları hakkında bilgi verdi. Silopi’de operasyonların sona erdiğini aktaran Bakan Sarı “Silopi’de de operasyonların sona ermesi ile birlikte İçişleri Bakanlığımızın ve valiliğimizin talebi üzerine yaklaşık 23 ekipten oluşan ve toplam 72 kişiden oluşan kadromuzu Silopi’ye gönderdik. Burada 10 gün süren çalışma sonucunda zarar ve ziyan tespit çalışması gerçekleştirdiler. Tek tek her bir bölgedeki zarar gören binaları tespit ettiler” dedi. Bakan Sarı, zarar tespit çalışması sonucunda  genel olarak 27 adet yıkık bina, 342 adet de ağır hasarlı bina olduğunu kaydetti.


SURİÇİ’NE ÖZEL


Suriçi Bölgesi’ne yönelik özel bir çalışma yapıldığın ifade ederek, burada kentsel dönüşümün olmayacağını söyleyen Sarı “Basında ve bölge halkında yanlış yönlendirilen bu haberleri bu vesileyle de düzeltmek istiyorum. Sur’da yapacağımız çalışma kentsel sit alanı ilan edilmiş bölgede koruma amaçlı yapılmış imar uygulama planlarının uygulanmasıdır ki bu çalışma 2012 öncesinden devam etmektedir” diye konuştu.


Star/ Ercan Baysal


Haber Akşam Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İş dünyasının 'insani eylem planı' dediği; Terörle Mücadele ve Rehabilitasyon Eylem Planı bugün Mardin’de Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanıyor. Pakette kapalı kepenklerden yeni teşviklere, sigorta borçlarından kredilere ve gençlere iş, ailelere aş konularına kadar onlarca başlıkta destekler var.


İş dünyası, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, bugün Mardin'de açıklayacağı Terörle Mücadele ve Rehabilitasyon Eylem Planı’na odaklandı. Yeni eylem planının gerçek anlamda ‘seferberlik’ olduğu belirtilirken, ana başlıkların kentsel dönüşüm, bölgedeki istihdamın artırılmasına yönelik destekler ve aylardır kepenk açamayan bölge esnafına destekleri de içerdiği belirtiliyor.


GÜNEYDOĞU’DA HUZUR VE REFAH SEFERBERLİĞİ 


ÖNEMLİ ADIM DÖNÜŞÜM


Kentsel dönüşüm anlamında tüm görevin TOKİ’ye düştüğüne dikkat çekilirken, İçişleri, Çevre ve Kültür Bakanlıkları, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün de seferberlikte aktif olacağı vurgulanıyor.


HER AİLEDEN GENÇLERE İŞ


Bir diğer kalem olan istihdam konusunda da bütün ekonomi bakanlıklarının görev üstlenmesi. Bu kapsamda özellikle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın ‘Aile Sosyal Destek Programı’yla her aileden gençlere iş imkanı yaratacak sosyal politikaları koordine etmesi hedefleniyor.


'KEPENKLERE' DESTEK


Terör mağduru bölgelerde en büyük sıkıntıyı ise bölge ekonomisinin bel kemiği olan küçük esnaf çekiyor. Aylardır açılamayan kepenkler ve durmuş vaziyetteki ticaretin önünü açmak için gerekli tedbirler de planlanmış durumda. Bu noktada; Başbakan Davutoğlu’nun bölge esnafına yönelik geniş bir destek paketi açıklaması da bekleniyor. Pakette borç affından prim ve teşvik desteklerine ve yeni kredi imkanlarına kadar geniş yelpazede bir yardım adımı da yer alıyor. Bölgedeki işadamlarını rahatlatacak bir diğer adım da Organize Sanayi Bölgeleri’ye (OSB) alakalı olacak. Bu noktada Gaziantep’ten yola çıkılarak, ‘Gaziantep Modeli’nin diğer şehirlere de yayılması için girişimler hızlandırılacak. OSB’lere yönelik vergi, kredi ve prim teşvikleri genişletilerek çeşitlendirilecek. Öte yandan mağdur esnafa yönelik sigorta borçlarında da kolaylıklar sağlanacak.


İŞ VE AŞ İMKANI ARTACAK


Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de bölgesel ekonomik kalkınma için Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda teşvikleri görüşen bölgenin topyekun ayağa kalkışı için ne gerekiyorsa yapacaklarını söylemiş ve eklemişti: "Bölgeye yönelik pozitif ayrımcılık her zaman olacak. İhtiyaç duyulan yatırımları yapacağız. İş ve aş imkanlarının artması için makro anlamda ne gerekiyorsa yapacağız.”


Bir diğer başlık lojistik olacak


Terörün ekonomi üzerindeki etkilerinden biri de lojistikle ilgili. Lojistiğin bölge ticareti için hayati önemde olduğuna dikkat çeken iş dünyası uzun süredir “terör nedeniyle, petroldeki düşüşün getirdiği avantajı kullanamıyoruz. Mal taşıma ve pazara sunulması konusunda adımlar bekliyoruz” diyordu.


Norveçliler yatırımı askıya aldı


Terör örgütünün hain saldırıları bölgede yatırımı bulunan yabancıları da etkiliyor. Norveçli Statkraft, Siirt'te bulunan Çetin HES projesinin güvenlik endişeleri nedeniyle askıya alındığını bildirdi. Şirket'in konuyla ilgili açıklamasında, bölgedeki gelişmeler nedeniyle projeye ilişkin risklerin arttığı belirtildi. HES inşaatında yaklaşık 1.500 kişi çalışıyor.


Kapasite kullanımı % 30’a indi


TERÖRDEN mağdur olan illerin ekonomilerinde ciddi kayıplar yaşandı. Terör örgütü en çok bölgede yaşayan vatandaşları vurdu. Bu şehirlerde kapasite kullanımı yüzde 30’lara kadar düştü. Yüzlerce firma faaliyetlerini durdurma yoluna gitti. Pek çok firmanın çek ve kredi ödemelerinde ciddi sıkıntılar çektiği belirtilirken, bugün açıklanacak eylem planında bu noktalara da ciddi bir neşter vurulacağı belirtiliyor.


Sur’da toplu konut yok mimariyi koruyacağız


Bölgeye yönelik kentsel dönüşüm tartışmaları sürerken, dün Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’dan çok önemli bir açıklama geldi. Bakan Sarı, Diyarbakır’daki Suriçi Bölgesi'ne özel bir çalışma yapılacak, kesinlikle kentsel dönüşüm söz konusu değil” dedi. Sur’a yönelik 2012’de onaylanan koruma amaçlı imar uygulama planının uygulanacağını söyleyen Bakan Sarı, “Bu planı 2012 tarihinde Büyükşehir Belediyesi ve Sur İlçe Belediyesi onayladı. Toplu konutların Sur içerisinde hiçbir şekilde yeri yoktur. Toplu konutlar ve TOKİ başkanlığımızın yapacağı konutlar Sur’un ilçe sınırları dışında belli rezerv alanlardaki mahallelerdedir” diye konuştu.


Akşam


Geri Dön