27 / 11 / 2024

Sinan Türkkan: Camiler depreme hazır değil!

Sinan Türkkan: Camiler depreme hazır değil!

Bina güçlendirme uzmanı Artyol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan, Türkiye’de özellikle son 30-40 yılda yapılan camilerin olası bir depreme hiçbir şekilde hazır olmadığını söyledi




Kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verildiği bir dönemde, Ramazan ayına da girilmesi itibariyle bu konunun üzerinde durulması gerektiğini dile getiren Türkkan, “Deprem bölgelerinde en sık rastladığımız durumlardan biri hasar görmüş camiler ve devrilmiş minareler. Bu camiler hızlıca tespit edip incelenmeli ve onarılmalıdır” dedi. 


Bina güçlendirme alanında 25 yıllık tecrübesi bulunan ve bugüne kadar aralarında Topkapı Sarayı, Süleymaniye Camii’nin de olduğu 1000’e yakın yapıyı güçlendiren Artyol Mühendislik, kentsel dönüşümde çok da üzerinde durulmayan bir konuyu gündeme getirdi. 


Ramazan ayı dolayısıyla yoğunluğu artan camilerin, özellikle son 30-40 yılda özensiz inşa edildiğini söyleyen Artyol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan, Türkiye’deki camilerin depreme dayanıklı olmadığını söyledi. Kontrolsüz ve projesiz yapılan camilerin oldukça fazla olduğunu belirten Türkkan, kentsel dönüşümün konuşulduğu, hatta uygulamaya geçildiği bu dönemde camilerin de ele alınıp yenilenebileceğini veya güçlendirilebileceğini ifade etti.

Deprem bölgelerinde hasarlı camilere ve devrilmiş minareler çok sık rastladıklarını dile getiren Türkkan, “Bu da camilerin depreme karşı dayanıklığına pek önem verilmediğini gösterir. Özellikle bu günlerde, yüzlerce kişinin ibadet ettiği bu kutsal mekânların olası bir depremde nasıl bir performans göstereceğini hesap etmek ve yetersizlikleri varsa da acilen giderilmesi gerekir” diye konuştu.   


Hala Mimar Sinan’ın kubbe sistemini kullanıyoruz

Son 30-40 yılda yapılan camilerin genelde dernekler vasıtasıyla yapıldığını söyleyen Sinan Türkkan, “Benim şahit olduğum birkaç camii inşaatı zor şartlarda kıt kanaat imkanlarla yapıldı. Hatta bu camilerin inşaatı 8-10 yıl sürebiliyor. Bu durumda yapılan camilerden pek çoğunun kendi projesi de olmaz. Yakında yapılmış veya tanıdık bir yerden alınan bir cami projesi, kalfa tarafından yapılacak arsaya adapte edilerek uygulanır.

Mimar Sinan zamanında, döşemelerde büyük açıklığı geçebilmek için uygulanan kubbe sistemi, bugün gelenek haline gelmiş ve nerdeyse tüm camilerde vazgeçilmez mimari simge olarak kullanılmıştır. Mühendislik açısından baktığımızda kubbe hesabı hem zor ve karmaşık, hem de çok iyi ustalarla yapılmaya ihtiyaç duymaktadır. Minarelerde de durum çok farklı değildir. Tek başlarına 30-50 metre arasında yükselen ciddi bir kule özelliği taşıyan yapılardır” şeklinde konuştu. 


Son 5 yıldır tarihi camilerde onarım var

Türkiye’de yaklaşık 80 binin üzerinde cami olduğunu belirten Sinan Türkkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aslında olayın ‘Allah Korusun’ demekle geçiştirilemeyecek kadar büyük olduğu aşikârdır. Bu çalışma, ciddi bir plan ve bütçe gerektirir. Son 5 yılda özellikle tarihi camilerde ciddi onarımlar yapıldığını ve pek çoğunun aslına döndürülerek güçlendirildiğini yakından biliyorum. Bir kısmında da görev aldım. “


Artyol Mühendislik hakkında: 

1987 yılında Türkkan Mühendislik Hizmetleri adı altında statik betonarme projeler yaparak başlayan çalışma hayatı,  1992 yılında ART-YOL Mühendislik Mimarlık İnşaat Taahhüt Ltd.Şti. kurulması ile devam etti. 1994 yılında Kartal Maltepe’de 11 katlı dört blokta güçlendirme çalışmasına İTÜ danışmanlığında yaparak başladı. Daha sonra pek çok yanan veya hasar gören binada güçlendirme çalışmaları yapan firma, özellikle 1999 Körfez depremi, Afyon Samandağ depremi, Bingöl depremi Simav ve Van-Erciş depremlerinde ciddi güçlendirme projesi ve uygulamaları gerçekleştirdi. 


Çalışmalarında İTÜ Deprem Laboratuarları ile işbirliği içinde pek çok deney ve tez çalışmalarının içinde yer alan firma, karbon fiber uygulamasını da ülkemizde ilk uygulayan firmalardan biridir. Uzun yıllardır İTÜ ile birlikte çalışmalarını yürüten Artyol Mühendislik, güçlendirme konusunda dünyada uygulanan en son teknoloji ve yapı kimyasallarını yakından takip edip vatandaşımızın hizmetine sunmaktadır.


Yılda ortalama 80 bina onaran Artyol Mühendislik’in bugüne kadar onardığı 1000’in üzerinde bina bulunuyor. 

Tarihi bina güçlendirme konusunda da ciddi tecrübesi olan firma Topkapı Sarayı, Süleymaniye Camii gibi önemli yapıların güçlendirmesinde yer aldı.


Artyol Mühendislik ve çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için www.artyol.com adresini ziyaret edebilirsiniz.


Geri Dön