28 / 04 / 2024

Özgür Eğilmez: İstanbul depreme hâlâ hazır değil!

Özgür Eğilmez: İstanbul depreme hâlâ hazır değil!

İstanbul depreme hâlâ hazır değil 17 Ağustos depreminin ardından 15 yıl geçmesine rağmen İstanbul büyük depreme hazır değil. Olası depremde gidilecek alanlar AVM yapılırken, yapı denetimi ise zayıflatıldı.



İstanbul depreme hâlâ hazır değil 17 Ağustos depreminin ardından 15 yıl geçmesine rağmen İstanbul büyük depreme hazır değil. Olası depremde gidilecek alanlar AVM yapılırken, yapı denetimi ise zayıflatıldı.  Türkiye 17 Ağustos depreminin 15. yılına girerken beklenen İstanbul depremi için hâlâ yeterli önlem alınmadı. İstanbul'da gerçekleşecek olası bir deprem sonrasında sahra hastanesi ve sığınılacak bölge olarak kullanılacak kimi alanlar plan tadilatıyla ticaret ve konut lejantı olarak değiştirildi. Öte yandan depremde kullanılacak acil ulaşım yolları da İspark'a otopark olarak kiraya veriliyor. Uzmanlar İstanbul'un deprem sonrası için daha fazla yeşil alana ihtiyacı olduğunu söylüyor. 


DEPREMDE AVM'YE GİDİN 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 1999 depreminden sonra 2001'de İstanbul'un acil eylem planı hazırlamıştı. Depremde halkın toplanacağı çadır alanlarını, itfaiye ve sağlık tesislerini park etme yasağı getirilen yollan gösteren bir plandı. Eylem planı kabul edildiğinde gösterilen boş arazilerin yerinde bugün rezidanslar yükseliyor. Acil Eylem Planı'na göre boş tutulması gereken ancak daha sonra yapılaşmaya açılan alanlardan bazıları şöyle: Ali Sami Yen (Şişli), Anthill (Şişli), Starcity Outlet Center (Bahçelievler), Ağaoğlu MyCity (Bahçelievler), Onaltı Dokuz (Zeytinburnu), Forum İstanbul (Zeytinburnu),


YAPI DENETİMİ ZAYIFLATILDI 

Yaklaşık 18 bin insanın hayatını kaybettiği Marmara depreminin ardından yapı denetimleri hâlâ sağlıklı yapılmıyor. Denetim firmaları, inşaatı yapan firma tarafından belirleniyor. Bunun önüne geçilmesi gerektiğini söyleyen  İzmir  Ekonomi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özgür Eğilmez, "Bu çarpık bir durum, beraberinde birçok kuşkuyu barındırmaktadır" dedi. Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal ise Marmara depreminin ardından mevzuatta değişiklikler yapıldığını belirterek "Yeni mevzuatlar çıkartılırken kamusal denetim iyice zayıflatıldı. Belediyelerin yetkileri de kısıtlanıyor. Hükümetin bakış açısı son derece hatalıdır" dedi. 


Taraf


Geri Dön