22 / 12 / 2024

Sinan Vardar: Yabancı turist sayısının yüzde 10 artmasını bekliyoruz!

Sinan Vardar: Yabancı turist sayısının yüzde 10 artmasını bekliyoruz!

Tur operatörü Jollytour'un Onursal Başkanı Sinan Vardar Bu yıl yabancı turist sayısının yüzde 10 düzeyinde artmasını beklediklerini aktardı. Vardar, iç turizmde de önemli bir artış beklediklerini söyledi.




Tur operatörü Jollytour'un Onursal Başkanı Sinan Vardar, kurdaki artışın yabancı turistin Türkiye'ye olan ilgisini artıracağını belirterek, "Döviz kurlarındaki anormal yükseliş, Türk Lirası'nın değer kaybetmesi yabancı turist için çok büyük bir avantaj. Onun için bu sene otellerde doluluk oranları tavana vuracaktır" dedi.


Vardar, hizmet sektörünün gelişimini sürdürdüğünü belirterek, "Turizm büyük bir sektör, yeni destinasyonlar ortaya çıkıyor. Rekabet de çok fazla tabii. Bir de Türkiye'nin nüfusu 74 milyon, bunun yanında iç turizm hareketinde büyük bir hamle var. Aynı zamanda kültür turları ve yeni destinasyonlar da; onun için turizm sektörü iyi gidiyor diyebiliriz" değerlendirmesini yaptı.


Kurdaki artışın Türkiye'nin turizm gelirlerini artıracağını belirten Vardar, Türk Lirası'nda yaşanan değer kaybının turist için ideal bir ortam oluşturduğunu kaydetti.


Türkiye'nin turizm yatırımlarıyla bu fırsatı kazanca dönüştürmesi gerektiğine işaret eden Vardar, "Döviz kurlarındaki anormal yükseliş, Türk Lirası'nın değer kaybetmesi yabancı turist için çok büyük bir avantaj. Onun için bu sene otellerde doluluk oranları tavana vuracaktır" dedi.


Erken rezervasyonla, Türk turistlerin "yabancı müşteri daha ucuza kalıyor" eleştirisinin giderildiğini anlatan  Vardar, "Artık büyük tur operatörleri otellerden yerlerini bir sene evvelden aldığı için yabancılarla aynı fiyata alabiliyor. Bu imkanlar da turizm severlere sunuluyor. Bankalarla yapılan özel anlaşmalarla 12 ay vadeli, 9 ay vadeli  olarak sunuluyor. Onun için bence bu sene turizm altın yılını yaşayacak" yorumunu yaptı.


"Özel sektörün şimdi şimdi hizmet sektörüne yöneldiğini görüyoruz"


Bu yıl yabancı turist sayısının yüzde 10 düzeyinde artmasını ümit beklediklerini aktaran Vardar, iç turizmde de önemli bir artış beklediklerini söyledi. Vardar yerli turiste ilişkin şunları belirtti:


"74 milyonun henüz 4 milyonu seyahat ediyor. Büyük bir potansiyel var. Sektörün önü açık ama iyi bir planlama yapılması lazım. Tabi turizmde hiçbir zaman bir master planı olmadı. Bugüne kadar turizm kendi iç dinamikleriyle büyüdü. Bundan sonra alınacak kararlarla bilhassa tur operatörlerinin desteklenmesi, yeni tur operatörleri ortaya çıkarılması sağlanmalı.


Tur operatörü sayısındaki düşüş tehlikeli. Artık yeni tür operatörleri çıkartmamız lazım aramızdan. Çünkü Türkiye çok güzel bir pazar. Coğrafi konumuyla, tabiatıyla, mutfağıyla ve en büyüğü de insan kaynağıyla… 30 milyar dolar gelir ve 30 milyonun üzerinde turist rakamları var. Ben turizme 40 yıl önce başladım, bu rakamlar bir hayaldi, bu ülke bunu gerçekleştirdi."


ABD Merkez Bankası (Fed) politikalarının da etkisiyle dünya genelinde yaşanan finansal çalkantıların Türkiye turizmine önemli darbe vurduğunu, bu konkonktür yaşanmasaydı turizm gelirlerinin yüzde 30'un üzerinde artacağını anlatan Vardar, "Bir Alman 3 kere seyahat ederken artık bir kere seyahat ediyor. Bize gelen turist sayısında  bilhassa Almanya, İngiltere, Hollanda gibi ülkelerde ciddi şekilde ekonomik sıkıntılarından dolayı Türkiye'ye gelen turist sayısındaki artış yüzde 10 olur yüzde 5 olur, ama bir şekilde artış olur kesinlikle" diye konuştu.



Kış turizminde suni  kar yatırımları artacak"


"Bacasız sanayi"nin Türkiye'nin cari açık sorununa çözüm üretebileceğine işaret eden Vardar, "Bu ülkede petrol yok, doğalgazı satın alıyoruz ama tabiatımızı satmak çok kolay. Ama  bunun için hiçbir zaman bir master plan yapılmadı bu ülkede.


Burada bir sıkıntı var. Yetkili olsam Türk tur operatörlerinin batışını veya yabancılara satışını mutlaka engellemeye çalışırdım. Bizim devlet bankaları tarafından satınmalınması lazımdı. Özel sektörün şimdi şimdi hizmet sektörüne yöneldiğini görüyoruz. Yani sanki bu ülkede sermaye yeni yeni hizmet sektörüne uyanmış gibi ama ben bundan sonra büyük yatırımlar olacağını ümit ediyorum. Turizme, hizmet sektörüne, dolayısıyla turist getirmeye, turist götürmeye bunlara ciddi yatırımlar olacağını düşünüyorum."


Küresel ısınmanın etkisiyle kış turizminin de sekteye uğradığına dikkati çeken Vardar, "Bilhassa Uludağ'da, Kartalkaya'da bu sene kayak için yeterli kar yok. Artık otelcilerde suni karla ilgili ciddi yatırım yapmaya karar verdiler. Özel sektör çok dinamik" değerlendirmesinde bulundu.


"Günübirlik kiralama 3 milyar dolar büyüklüğe ulaştı"


Alternatif Konaklama Derneği Başkanı ve hemenkiralık.com Kurucu üyesi Mehmet Ülkü ise seyahat kanallarındaki gelişmelerin, otellerin yanı sıra günübirlik kiralık konakların da önünü açtığını söyledi.


Günlük konaklamaya ilişkin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerini aktaran Ülkü, "Geçen yılın kesin rakamları henüz yayınlanmadı. Ama 2012'de Türkiye'de yapılan toplam 373 milyon gecelemenin 14,5 milyon gecelemesi bu tarz günübirlik kiralık alanlarda gerçekleştirildi. Bu da önemli bir orandır ve bu işin büyüdüğünün göstergesidir. Burada 3 milyar dolar gibi bir ekonomiden bahsediyoruz" ifadelerini kullandı.


Günübirlik kiralık konutlarda büyümenin her yıl arttığını, özellikle İstanbul'da başarılı bir grafiğin yakalandığını anlatan Ülkü, "İstanbul'daki turist sayısı 10 milyon 550 bin gibi bir rakam olarak açıklandı. Bu turist sayısındaki artışın bizim işimizde, günübirlik kiralamada daha fazla olduğunu görüyoruz. Turist sayısındaki artış yaklaşık yüzde 8 oranındaydı, bizim işimizdeki büyüme oranı yüzde 17'lere kadar ulaştı" bilgisini verdi.




"Günübirlik konaklama Türkiye'de her sene yüzde 25 oranında katlanarak büyüyor"


Günübirlik kiralamada yaşanan kayıt dışılığın önüne geçmek amacıyla Alternatif Konaklama Derneği'ni kurduklarını aktaran Ülkü, "Şu an alternatif konaklama imkanlarıyla ilgili derneğimizle Türkiye'de bu işi yapanların bu işi legal zeminde yapması için kuruldu. Bu anlamda günübirlik konaklama Türkiye'de her sene yüzde 25 oranında katlanarak büyüyor.


Arz ve taleple beraber karşılıklı bir denge halinde büyüme devam ediyor. Burada 3 milyar dolarlık bir kayıt dışı ekonomi oluştu. Bunun kayıt altına alınması için gerekli yasa koyucularla düzenlemeler yapabilmek için çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu.


Günlük ev kiralamayla ilgili yasal düzenleme için çalışmalar yapıldığını hatırlatan Ülkü, İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı genelgeyle kimlik bildirimlerinin düzenlendiğini aktardı. Ülkü, Maliye Bakanlığı'nın da konuya ilişkin gerekli mali mevzuatı oluşturmaya çalıştığını anlattı.




Dünya




Geri Dön