22 / 11 / 2024
fuzul

Sınır Barajları projesi hızla devam ediyor

Sınır Barajları projesi hızla devam ediyor

Kara sınırlarında teröristlerin sızmaları ve kaçakçılık faaliyetlerini önlemek için geliştirilen 'Sınır Barajları' projesi hızla devam ediyor




Şırnak ve Hakkari bölgelerinde inşaatı devam eden toplam 11 barajın bazılarında projeyle fiziki zeminin uyuşmaması, baraj sahasında çok sayıda mağara olması sebebiyle su tutamama gibi sıkıntıların yaşanması baraj inşaatlarını zorlaştırıyor. Devlet Su İşleri (DSİ), bir taraftan yaşanan sorunlara rağmen barajların hedeflenen sürede tamamlamaya çalışırken diğer taraftan barajlardan daha çok fayda sağlamak için proje geliştiriyor. DSİ kaynaklarından alınan bilgilere göre sınır barajlarıyla ilgili elektrik üretimi amaçlı yeni bir konsept geliştiriliyor. Buna göre, barajlar tamamlandıktan sonra elektrik üretimi için yeni projeler uygulamaya konulacak. Barajlar tamamlandıktan sonra elektrik üretim hakkı ihaleyle satılacak. DSİ ayrıca, yeni yapılacak 3 sınır barajında da tamamen elektrik üretimi planlıyor.

Devlet Su İşleri (DSİ), 2008 sonunda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) desteğiyle sınır barajları projesini uygulamaya koydu. Şırnak ve Hakkari'de planlanan 14 barajdan 11'i ihale edilerek inşaat aşamasına geçildi. Projede hedef, komşu ülkelerden Türkiye'ye teröristlerin sızmasını önlemek. Bu amaçla sınır boylarındaki derelerin üzerine irili ufaklı barajlar inşa edilmeye başlandı. İnşaatlar en geç 900 günde (2,5 yıl) tamamlanacak. Barajlar, terörist geçişlerinin yoğun olduğu Irak sınırında yoğunlaştı. Barajların hızla tamamlanması için mali kaynak hemen hazır hale getirildi. Aslında proje kapsamında 33 yeni baraj inşaatı planlandı. Barajların bir bölümü Batı Trakya (Yunanistan-Bulgaristan sınırı, Tunca Barajı vb.) için uygulamaya konulurken, önemli bir bölümü Doğu ve Güneydoğu bölgeleri (Şanlıurfa, Mardin, Van, Şırnak, Hakkari) için planlandı. Proje sayısı DSİ'nin daha önce başladığı veya planladığı barajlardan ayıklandı. Fizibıl olmayanlar listeden çıkarıldı.

Teröristlerin sızmalarına karşın yapılan barajlar, elektrik de üretecek. Bölgede oluşturulacak su havzaları ile terörist geçişlerinin önemli oranda azalacağı tahmin ediliyor. Baraj bölgelerinde yapılan karakolların da caydırıcı etki yapması bekleniyor. Ancak DSİ, bölgedeki terör olaylarının bitmesinin ardından da barajlardan faydalanmak için yeni bir proje geliştiriyor. Buna göre, inşaatları tamamlanan sınır barajlarında elektrik üretimine geçilecek. Üretim, özel sektör eliyle yapılacak. DSİ ayrıca aynı bölgede yapılacak 3 büyük sınır barajını da tamamen elektrik üretimi amaçlı planladı. İnşaatları devam eden bazı barajlarda heyelan ve mağaraların çokluğu, barajlarda su tutma problemi ortaya çıktı. Bazı baraj sahasında ise heyelan riski var. DSİ kaynakları, tüm sıkıntılara rağmen sınır barajlarının mutlaka tamamlanacağını dile getiriyor.


İsmail Altunsoy / Zaman


Geri Dön