06 / 05 / 2024

Sinpaş GYO, 2010'da 4 proje hayata geçirecek

Sinpaş GYO, 2010'da 4 proje hayata geçirecek

Sinpaş CEO'su Ömer Faruk Çelik, 2010 yılında Sinpaş GYO olarak 4 yeni projeyi hayat geçireceklerini belirtti



Sinpaş CEO'su Ömer Faruk Çelik, Bugün'e inşaat sektöründe sağlanan vergi indirimiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. 2009 ilk çeyrekte 110 bin, ikinci çeyrekte 194 bin, üçüncü çeyrekte ise 110 bin ev satıldığını hatırlatan Çelik, “Sektör önce yüzde 79 büyüdü ancak KDV ve tapu harçlarındaki indirimin sona ermesiyle daha sonra yüzde 44 küçüldü” dedi.

ZAMLAR 15 MART'TAN SONRA

150 metrekarenin üzerindeki konutlardaki KDV'yi yüzde 18'den, yüzde 8'e düşüren Maliyenin bunda bir zararı olmadığını söyleyen Çelik, tapu harcında sadece binde 30'dan binde 10'a bir düşüş olduğuna ama sonuçta konut satışlarının 2 kat arttığına dikkat çekti. Çelik, “İlginç olan devletin bu indirimleri kadar bizler fiyatı düşürsek müşteri alıma geçmiyor.

Ama devlet harçta, KDV'de indirim yaptığını söylerse oran ne olursa olsun, müşteri hemen alım kararı veriyor. Yani devletin indirim farkı etkili oluyor” dedi. Sektörün 15 Mart'tan itibaren ivme kazanacağını ve fiyatların yükseleceğini anlatan Çelik “İşçilik maliyetlerini 2 yıldır hiçbir firma artırmadı. Ama bunun da bir sonu var. 2010'da piyasa canlanırsa insanlar kâr etmek isteyecek, malzeme maliyeti artacak, bu da konut satış fiyatına yansıyacak” yorumunu yaptı. “Ana Para Katlama Sanatı” isimli yeni kampanyalarıyla birlikte, sattıkları konutlardan 1 yıl içinde kar etmeyenin ana parasını müşteriye iade ettiklerini belirten Çelik kampanya kapsamında 150 konut satışı yaptıklarını dile getirdi.

EMLAK HER ZAMAN KÂRLI

Çelik, “Tüketici Kanunu'na göre siz konutu teslim edinceye kadar müşteri istediği gün vazgeçebilir. Konutu teslim alın, bir yıl daha bekleyin, beğenmezseniz Tüketici Kanunu'nda tanınan süre bitse bile; gelin iade edin, size ana paranızı verelim“ dedi. Türkiye'de uzun vadede gayrimenkulun her zaman kârlı bir yatırım olduğunu belirten Çelik şöyle devam etti: “Son 5 yılda faiz yüzde 105, euro yüzde 19, dolar yüzde 10' lar seviyesinde arttı, ama bizim en az artan projemiz bile yüzde 134 değerlendi, hatta kiminde bu oran yüzde 750 seviyesinde.”

4 YENİ PROJE GELİYOR

Ömer Faruk Çelik, 2010 yılında Sinpaş GYO olarak 4 yeni projeyi hayat geçireceklerini belirtti. Küçükçekmece'de Saraylar bölgesinde ve Şişli Bomonti'de birer projeleri olduğunu anlatan Çelik, “Bomonti'de tek binada 550 konutluk rezidans yapacağız. Ayrıca uzun süreden sonra Ankara'ya gidiyoruz. Dikmen ve Alacaklı'da projelerimiz var” dedi.

Sinpaş GYO bünyesinde 5 bin 500 konut üreterek yaklaşık yüzde 65'ini sattıklarını belirten Çelik “Bin 700 konutluk Bosphorus City'nin yüzde 80'ini sattık. Lagün ve Aquacity'nin yüzde 70'ini sattık. Bursa Modern'de yüzde 40'ını sattık” diye konuştu.
Selma ŞENOL- BUGÜN


Geri Dön