Sinpaş GYO, 6 yılda 1 milyar 900 milyon TL kâr dağıtacak
Gayrimenkul sektörünün öncü şirketlerinden Sinpaş GYO, 2009 yılı 6 aylık faaliyetlerini değerlendirdi
Krize rağmen başarılı satış grafiği olan Sinpaş GYO, önümüzdeki döneme yönelik hedefleri ve Bosphorus City, Sinpaş Lagün, Bursa Modern ve Sinpaş Aqua City 2010 projeleri hakkında bilgi verdi. Aracı kurum analistleri ve basın mensuplarının katıldığı toplantıya Sinpaş Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik ev sahipliği yaptı.
Açılış konuşmasını Sinpaş Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik yaptı. Konuşmasına faiz hadlerinin düştüğünü belirterek başlayan Çelik, böylelikle konut alınabilirliğinin arttığını belirtti. Sinpaş projelerinin temel bir konsepti olduğunu ve bu konseptin projeleri diğer projelerden ayırdığını söyleyen Çelik sözlerine şöyle devam etti: "2 yıllık dönemde 3 bin 315 konut sattık. Toplam 1 milyar 100 milyon TL ciro yaptık. Önümüzdeki 6 yıl içinde bu ciromuz 5 milyar TL'nin üzerine çıkacak. Sinpaş yeni projeler için daima çalışma içinde. Grup olarak çeşitli iştiraklerimizle güzel işler yapıyoruz. Sinpaş bir marka oldu. Bugüne kadar işçilerimiz yurtdışına gidip emeklerini satıyordu. Şimdi yaptığımız projeler dolayısıyla çevre ülkelerden ilgi görüyoruz. Ülkemizin içindeki farklı şehirlerden de aynı ilgili görüyoruz. Sinpaş Yapı Belarus'un başkentinde ve Gaziantep'te yeni projeler yapacak."
"İnşaat sektöründeki küçülme devam ediyor"
Sinpaş Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik'in yaptığı açılış konuşmasının ardından konuşan Ömer Faruk Çelik, inşaat sektöründe küçülme ve kan kaybının devam ettiğini söyleyerek: "2006 yılından 2009'un ilk çeyreğine kadar 352 bin adet istihdam kaybı yaşandı. Sektör 650 bin konut üretirken 2009'un ilk çeyreğinde verilen yapı ruhsatı 118 bin adete kadar düştü. 2009'da toplam beklentimiz 400 bin civarındadır" diye konuştu.
3-4 ay önce inşaat sektöründen yaklaşık 20 inşaat firması olarak maliye Bakanlığı nezdinde bir talepte bulunduklarını açıklayan Ömer Faruk Çelik konuşmasına şöyle devam etti: "Bizim sektörümüze kısa vadeli değil uzun vadeli çözümler üretelim. 150 metrekarenin altındaki konut satışlarından yüzde 1 KDV tahsil ediyoruz. Üretimde yüzde 18 KDV ödüyoruz. Yüzde 17'yi maliye bize konut tesliminden sonra ödüyor. Arsayı alırken ödenen, üretim dönemi boyunca ödenen KDV'leri yaklaşık 3-4 yıl yükleniyoruz. İnşaat bitip, evler satılıp müşteriye teslim edince 5. yıl geri alıyoruz. 5 yıl boyunca hazineyi finanse ediyoruz ve 1 kuruş faiz almıyoruz. Peki aynı firma bu kadar KDV alacağı varken, sigorta vergisini bir gün geciktirirse ne oluyor. Hemen maliye faiz tahakkuk edip peşine düşüyor."
Sektör olarak bürokratlara, birikmiş ve ileride kendilerine iade edilecek KDV'yi vergi, sigorta ödemelerine mahsup etmeyi önerdiklerini kaydeden Ömer Faruk Çelik, "Bu tarihten sonra ödeyeceğimiz yeni KDV'leri de 3'er ay veya 6'şar ayda bize iade edin. Zaten sektör mali sıkıntıda bari biraz nefes alsınlar. Böylece şantiyeler durmasın, işçiler çalışsın, demir çimento seramik alımı devam etsin sanayi hareketlensin. Size de sürekli yeni KDV gelirleri doğsun dedik. Maalesef anlatamadık. Bugün geldiğimiz nokta sektörde yüzde 18-19 küçülme, istihdamda yüzde 25 küçülme ve kan kaybı hala devam ediyor" dedi.
Krize rağmen arsa fiyatları gerilemedi
Sektörde küçülme devam ederken ilginç gelişmelerin olduğuna değinen Ömer Faruk Çelik: "İnşaat maliyetleri enflasyon ve emtia fiyatlarına bağlı olarak yaklaşık yüzde 7-8 gibi düşüşler yaşıyoruz. Maliyetlerimiz biraz daha düştü. İlginçtir arsa ve arazi fiyatlarında pek düşüşler yaşamıyoruz. Kriz öncesi 1000 dolar istenen arsa şimdi 1.250 TL. Yani sadece kur farkları üzerine gelmedi. Kriz öncesi arsa ve arazide daha hızlı alım satım yapılırken şimdi çok azaldı. Bize gelen arsa arazi teklifleri adet olarak yüzde 300 oranında adette arttı. Ancak fiyat düşüşü pek yaşanmadı. Yine 2. el konut fiyatları geriledi ancak, proje halindeki konutların fiyatlarında pek değişim olmadı. Proje halindeki konutlarda da artış olmadı" dedi.
Sinpaş satışlarında hız kesmedi
6 aylık dönemde yaklaşık nette 987 adet daire sattıklarını kaydeden Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, 2009 yılı ilk yarısı itibariyle satışta olan 4 projeleriyle toplamda 3315 adet konut satışına ulaştıklarını bildirdi.Devam eden projelerinde Bosphorus City, Bursa Modern, Lagün, Aqua City 2010 da satışa sunulacak 2069 adet daha evleri olduklarını belirten Ömer Faruk Çelik:`2009'un 2. Satış döneminde Bosphorus Cıty'nin yanında projelendireceğimiz "Saraylar Bölgesi"nin, 2010 yılında Şişli Bomonti projelerimizin, Ankara Çankaya ve İncek projelerimizin satış ve üretim planlamasını yapıyoruz. Rakam verecek olursak, üretimi devam eden 756 bin 131 metrekare inşaat alanımız var. Bunun 453.000 metrekaresi satılmış, 303 bin metrekaresi 2011 yılına kadar satılacak. Alanımız ile üretimi planlanan daha 1.037.000 metrekare inşaat alanımız ile toplamda 1.794.000 m2 lik üretim yapacağız." dedi. Çelik, 2009 yılında 477, 2010'da 1319, 2011'de ise 1379 adet ev teslim edeceklerini belirtti.
6 yılda 1 milyar 900 milyon TL kar dağıtacağız
Ömer Faruk Çelik, bugün itibarı ile ellerindeki projelerden başka hiçbir iş yapmazlarsa önümüzdeki 6 yılda 1 milyar 900 milyon TL. tüm giderler düştükten sonra dağıtılabilir karları olacaklarını bildirdi.2007 de şirketi kurup halka arz ederken hedeflerinin 300-400 milyon ciro 70-80 milyon kar etmek olduğunun altını çizen Ömer Faruk Çelik: ` Son 2 yıldaki çalışmalarımız ve müşterilerimizin teveccühü, ilgisi ve güveni ile performansımızı ve kapasitemizi yüzde 200 büyüterek bugünlere geldik. Özellikle halka arzda bizi takip eden analist arkadaşlar iyi hatırlayacaktır, o gün ne dedikse hepsini fazlasıyla yaptık hiç eksik yapmadık.' diye konuştu.
Ömer Faruk Çelik ayrıca iade edilen konut sayılarını borsaya bildiren tek şirket olduklarının altını çizdi. Çelik açıklamasına şöyle devam etti: "2008'de sattığımız evlerde yüzde 3-4 oranında fesih olacağını öngörmüştük ve öyle de oldu. Bunlar bizim dönemsel olarak öngördüğümüz rakamlar. Rezervasyon iptalleriyle birlikte iade edilen konut oranı yüzde 6-7'yi buluyor. Ancak sözleşme fesihi yüzde 4'ün üzerine çıkmaz"
Sinpaş'ın son iki yılda yüzde 200 büyüdüğünü söyleyen Çelik Seyrantepe ihalesiyle ilgili şunları söyledi: "TOKİ Seyrantepe ihalesi için müteahhit arıyor. Bize ise finansal şirket olarak bakılıyor. TOKİ müteahhit aramaya devam ediyorsa biz ihaleye girmeyiz. Ancak Ali Sami Yen stadını satarlarsa ilgileniriz" diye konuştu.
İlgili haberler
Bosphorus City'de 178 bin 393 TL'ye! Peşinat yok!
Sinpaş Lagün'de 515 konuttan 365'i satıldı!
Sinpaş Aqua City 2010'un yüzde 86'si satıldı!
Ömer Faruk Çelik: Konut sektöründe teşvik uzatılmalı
Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, bugüne kadar siyasi iradenin otomotiv sektörüne gösterdiği ilgiyi ve teşviki konut sektörüne göstermediğini savundu
Çelik, sektöre ilişkin düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, inşaat sektöründe küçülme ve kan kaybının devam ettiğini belirtti. İnşaat sektöründe 2006 yılından 2009 yılının ilk çeyreğine kadar 352 bin adet istihdam kaybı yaşandığına dikkat çeken Çelik, "2009 yılının ilk çeyreğinde verilen yapı ruhsatı 118 bin adede kadar düştü. 2009 yılının tamamı için beklentimiz 400 bin adet civarında konuttur. Bugüne kadar siyasi irade, otomotiv sektörüne gösterdiği ilgiyi ve teşviki konut sektörüne göstermedi. Otomotiv sektörüne verilen teşvikler uzatıldı ama, konut sektörüne yapılan teşvikler uzatılmadı" dedi.
Yaklaşık 20 inşaat firması olarak 3-4 ay önce Maliye Bakanlığı nezdinde bir talepte bulunduklarını belirten Çelik, şöyle devam etti: "Bizim sektörümüze kısa vadeli teşviklerle değil, uzun vadeli çözümler üretelim.
İnşaat bitip evler satılıp müşteriye teslim edilince 5. yıl geri alıyoruz. 5 yıl boyunca Hazineyi finanse ediyoruz ve 1 kuruş faiz almıyoruz. Peki aynı firma bu kadar KDV alacağı varken, sigorta vergisini bir gün geciktirirse ne oluyor? Hemen Maliye faiz tahakkuk edip peşine düşüyor." İnşaat sektörünün tepkisinin ani olduğunu dile getiren Çelik, ülke ekonomisindeki 1 puanlık iyileşmenin inşaat sektörüne yansımasının 2-3 puan olduğunu söyledi.
Çelik, sektör olarak bürokratlara, birikmiş ve ileride kendilerine iade edilecek KDV'yi vergi ve sigorta ödemelerine mahsup etmeyi önerdiklerini ifade ederek, "Biz, 'bu tarihten sonra ödeyeceğimiz yeni KDV'leri de 3'er ay veya 6'şar ayda bize iade edin. Zaten sektör mali sıkıntıda, bari biraz nefes alsınlar. Böylece şantiyeler durmasın, işçiler çalışsın, demir çelik, seramik alımı devam etsin, sanayi hareketlensin. Size de sürekli KDV geliri doğsun' dedik, maalesef anlatamadık" şeklinde konuştu.
SEKTÖR YÜZDE 18-19 KÜÇÜLDÜ
Bugün gelinen noktada sektörün yüzde 18-19 küçüldüğüne işaret eden Çelik, inşaat sektöründeki istihdamın ise yüzde 25 oranında azaldığı belirtti. Çelik, sektörde küçülme devam ederken ilginç gelişmeler olduğuna değinerek şunları kaydetti: "İnşaat maliyetleri, enflasyon ve emtia fiyatlarına bağlı olarak yaklaşık yüzde 7-8 gibi düşüşler yaşıyoruz. Maliyetlerimiz biraz daha düştü. İlginçtir arsa ve arazi fiyatlarında pek düşüşler yaşamıyoruz. Kriz öncesi arsa ve arazide daha hızlı alım satım yapılırken şimdi çok azaldı. Bize gelen arazi teklifleri adet olarak yüzde 300 oranında arttı. Ancak fiyat düşüşü pek yaşanmadı. Yine ikinci el konut fiyatları geriledi ancak, proje halindeki konut fiyatlarında değişim pek olmadı."
6 aylık dönemde yaklaşık nette 987 adet daire sattıklarını belirten Çelik, 2009 yılı ilk yarısı itibariyle satışta olan 4 projeleriyle toplamda 3 bin 313 adet konut satışına ulaştıklarını bildirdi. Çelik, devam eden projelerinde 2 bin 69 adet daha evleri olduğunu ifade ederek, "2009'un 2. satış döneminde Bosphorus City'nin yanında projelendireceğimiz Saraylar Bölgesinin, 2010 yılında Şişli Bomonti projelerimizin, Ankara'da Çankaya ve İncek projelerimizin satış ve üretim planlamasını yapıyoruz. Rakam verecek olursak, üretimi devam eden 756 bin
1 MİLYAR 900 MİLYON LİRA DAĞITILABİLİR KAR
Ömer Faruk Çelik, bugün itibariyle ellerindeki projelerden başka hiçbir iş yapmasalar bile önümüzdeki 6 yılda 1 milyar 900 milyon lira tüm giderler düştükten sonra dağıtılabilir karları olacağını bildirdi. 2007 yılında şirketlerini kurup halka arz ederken hedeflerinin 300-400 milyon lira ciro, 70-80 milyon lira kar etmek olduğunu ifade eden Çelik, son iki yıldaki çalışmaları, müşterilerinin ilgisi ve güveni ile performanslarını yüzde 200 büyüttüklerini vurguladı.
Çelik, 20 Nisan 2009 tarihli genel kurulda onaylanmasını takiben 2008 yılı için nakit olarak 19,2 milyon lira temettü dağıtıldığını, bundan sonraki yıllarda da düzenli olarak asgari yüzde 20 nakit temettü dağıtmayı planladıklarını ifade etti. Bir gazetecinin Seyrantepe ihalesiyle ilgilenip ilgilenmediklerini sorması üzerine de Çelik, "Seyrantepe ihalesi yanlış çıkmıştı. Seyrantepe ihalesine TOKİ müteahhit arıyor. Bize ise finansal şirket olarak bakılıyor. Bundan sonraki ihalede de TOKİ müteahhit ararsa zor gireriz. Ama Ali Sami Yen stadını satarlarsa ilgileniriz" dedi.
AA
Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler
Sinpaş GYO, 6 yılda 1.9 milyar TL kâr edecek
Sinpaş GYO, İstabul'da Lagün, Boshphorus City, Aqua City 2010 ve Bursa'da Bursa Modern projelerinden bu yılın sonuna kadar 1200 konut daha satarak, 55 milyon TL kar etmeyi hedefliyor.
Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, "Sektörde küçülme ve kan kaybı devam etmesine rağmen bu yılın sonuna kadar hiç satış yapmasak bile 43 milyon TL kar edeceğiz. Elimizdeki bu projelerden başka hiç bir iş yapmazsak da 2015 yılında 1 milyar 900 milyon TL dağıtabilir karımız olacak" dedi. Sinpaş GYO'nun 2009'un ilk çeyreğinde gerçekleştirdiği faaliyetler hakkında bilgi veren Ömer Faruk Çelik şunları söyledi: "2009'un 6 aylık döneminde 987 daire sattık. Satıştaki 4 projemizde toplam 3 bin 315 konut satışına ulaştık. Devam eden projelerimizde satışa sunulacaj 2 bin 69 konut daha bulunuyor. 2009'un ikinci yarısında Bosphorus City'nin yanında projelendireceğimiz Saraylar Bölgesi'nin, 2010'da Şişli Bomonti, Ankara Çankaya ve İncek projelerimizin satış ve üretim planlamasını yapıyoruz. Şu anda üretimi devam eden 756 bin metrekare inşaat alanımız var. Bunun 303 bin metrekaresi 2011 yılına kadar satılacak. Toplamda 1.7 milyon metrekarelik üretim yapacağız. Son 2 yıldaki çalışmalarımız sonucunda performansımızı ve kapsitemizi yüzde 200 büyüttük."
Hürriyet
Çelik: Sinpaş GYO altı yılda 1.9 milyar TL kâr dağıtacak
Sinpaş GYO Başkanı Çelik 2015'e kadar 5 milyar TL ciro elde etmeyi ve 1.9 milyar TL kâr dağıtmayı hedeflediklerini söyledi
Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) 2015 yılına kadar 1 milyar 900 milyon TL kâr dağıtacağını açıkladı. Sinpaş GYO'nun 2009 yılı ilk 6 aylık faaliyetlerinin değerlendirildiği toplantıda konuşan Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, bu gün itibariyle ellerinde projelerden başka hiçbir iş yapmasalar dahi önümüzdeki 6 yılda 1 milyar 900 milyon YTL tüm giderler düştükten sonra dağıtılabilir kârları olacağını söyledi. Çelik, 20 Nisan 2009 tarihli genel kurulda onaylanmasını takiben 2008 yılı için nakit olarak 19.2 milyon lira temettü dağıtıldığını, bundan sonraki yıllarda da düzenli olarak asgari yüzde 20 nakit temettü dağıtmayı planladıklarını ifade etti. Çelik 2007'de halka arz edilirken hedeflerinin 300-400 milyon TL ciro, 70-80 milyon TL kâr elde etmek olduğunu hatırlatarak, kapasite ve performanslarını yüzde 200 büyüttüklerini kaydetti. Çelik 6 yıl içinde cirolarını 5 milyar TL'ye çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.
6 AYDA 987 DAİRE SATTIK
2009'un ilk 6 ayında nette 987 adet daire sattıkları bilgisini veren Çelik, "2009 ilk yarısı itibariyle satıştaki 4 projemizde toplam 3 bin 315 adet konut satışına ulaştık" dedi. Çelik, devam eden projelerinde 2 bin 69 adet daha evleri olduğunu ifade etti.
Sabah
KDV teşviki istedik ama derdimizi anlatamadık
Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, bugüne kadar siyasi iradenin otomotiv sektörüne gösterdiği ilgiyi ve teşviki konut sektörüne göstermediğini savundu
Dün düzenlediği basın toplantısında sektörün durumunu ve Sinpaş'ın faaliyetlerini değerlendiren Çelik şunları söyledi:
"İnşaat sektöründe 2006'dan 2009'un ilk çeyreğine kadar 352 bin adet istihdam kaybı yaşandı. 2009'un ilk çeyreğinde verilen yapı ruhsatı 118 bin adede kadar düştü. Bu yılın tamamı için beklentimiz 400 bin adet civarında konuttur. Bugüne kadar siyasi irade, otomotiv sektörüne gösterdiği ilgiyi ve teşviki konut sektörüne göstermedi. Otomotiv sektörüne verilen teşvikler uzatıldı ama konut sektörüne yapılan teşvikler uzatılmadı."
Yaklaşık 20 inşaat firması olarak 3-4 ay önce Maliye Bakanlığı bürokratlarıyla görüştüklerini anlatan Çelik, 150 metrekarenin üzerindeki konutlardaki KDV indiriminin devamını ve 150 metrekarenin altındaki konutlarda da KDV'nin indirilmesini talep ettiklerini bildirdi.
Çelik, sektör olarak bürokratlara, birikmiş ve ileride kendilerine iade edilecek KDV'yi vergi ve sigorta ödemelerine mahsup etmeyi önerdiklerini ifade ederek, "Biz, `Bu tarihten sonra ödeyeceğimiz yeni KDV'leri de 3'er ay veya 6'şar ayda bize iade edin. Zaten sektör mali sıkıntıda, bari biraz nefes alsınlar. Böylece şantiyeler durmasın, işçiler çalışsın, demir çelik, seramik alımı devam etsin, sanayi hareketlensin. Size de sürekli KDV geliri doğsun' dedik, maalesef anlatamadık" şeklinde konuştu.
6 yıllık temettü hazır
Ömer Faruk Çelik, Sinpaş'ın yılın ilk yarısında satışta olan dört projeyle toplam 3 bin 313 adet konut satışına ulaştığını, devam eden projelerde 2 bin 69 adet konut daha bulunduğunu söyledi. Çelik, bugün itibariyle ellerindeki projelerden başka hiçbir iş yapmasalar bile gelecek 6 yılda tüm giderleri düştükten sonra 1 milyar 900 milyon lira dağıtılabilir kârları olacağını bildirdi.
Çelik, 2008 için nakit olarak 19.2 milyon lira temettü dağıtıldığını, bundan sonraki yıllarda da düzenli olarak asgari yüzde 20 nakit temettü dağıtmayı planladıklarını ifade etti.
Milliyet
Otomotiv sektörüne gösterilen ilgi, konuttan esirgeniyor
Küresel krizin etkisini azaltmak için otomotiv, beyaz eşya ve mobilya ile birlikte konut sektöründe de vergi indirimi yapıldı. Ancak otomotive verilen teşvikler uzatılırken konut sektöründeki teşvik uzatılmadı.
Bu duruma tepki gösteren Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, bugüne kadar siyasi iradenin otomotiv sektörüne gösterdiği ilgiyi ve teşviki konut sektörüne göstermediğini savundu. İnşaat sektöründe küçülme ve kan kaybının devam ettiğini belirten Çelik'in verdiği bilgiye göre, sektörde 2006 yılından bu yılın ilk çeyreğine kadar 352 bin kişi işini kaybetti. 2009'un ilk çeyreğinde verilen yapı ruhsatı 118 bine kadar düştü. Bu yılın tamamı için beklenti 400 bin adet. Yaklaşık 20 inşaat firması olarak 3-4 ay önce Maliye Bakanlığı nezdinde bir talepte bulunduklarını aktaran Çelik, yaşadıkları mağduriyeti şöyle izah etti:
"Bizim sektörümüze kısa vadeli teşviklerle değil, uzun vadeli çözümler üretelim. 150 metrekarenin altındaki konut satışlarından yüzde 1 KDV tahsil ediyoruz. Üretimde yüzde 18 KDV ödüyoruz. Yüzde 17'yi Maliye bize konut tesliminden sonra ödüyor. Arsayı alırken ödenen, üretim dönemi boyunca ödenen KDV'leri yaklaşık 3-4 yıl yükleniyoruz. İnşaat bitip evler satılıp müşteriye teslim edilince 5. yıl geri alıyoruz. 5 yıl boyunca Hazine'yi finanse ediyoruz ve 1 kuruş faiz almıyoruz. Peki aynı firma bu kadar KDV alacağı varken, sigorta vergisini bir gün geciktirirse ne oluyor? Hemen Maliye faiz tahakkuk edip peşine düşüyor." Bürokratlara, birikmiş ve ileride kendilerine iade edilecek KDV'yi vergi ve sigorta ödemelerine mahsup etmeyi önerdiklerini aktaran Çelik, şunları kaydetti: "Biz, 'bu tarihten sonra ödeyeceğimiz yeni KDV'leri de 3'er ay veya 6'şar ayda bize iade edin. Zaten sektör mali sıkıntıda, bari biraz nefes alsınlar. Böylece şantiyeler durmasın, işçiler çalışsın, demir çelik, seramik alımı devam etsin, sanayi hareketlensin. Size de sürekli KDV geliri doğsun' dedik, maalesef anlatamadık." Sektörün yüzde 18-19 küçüldüğüne işaret eden Çelik, istihdamın ise yüzde 25 azaldığı belirtti.
ÖNCE ALİ SAMİ YEN SATILSIN, SONRA SEYRANTEPE YAPILSIN
Sektörde küçülme devam ederken ilginç gelişmeler olduğuna değinen Çelik, inşaat maliyetleri, enflasyon ve emtia fiyatlarına bağlı olarak yaklaşık yüzde 7-8 gibi düşüşler yaşandığını dile getirdi. Maliyetlerin biraz daha düşmesine karşın arsa ve arazi fiyatlarında pek düşüşler yaşanmadığına dikkat çeken Sinpaş CEO'su, "Kriz öncesi arsa ve arazide daha hızlı alım satım yapılırken şimdi çok azaldı. Bize gelen arazi teklifleri adet olarak yüzde 300 arttı. Ancak fiyat düşüşü pek yaşanmadı. Yine ikinci el konut fiyatları geriledi ancak, proje halindeki konut fiyatlarında değişim pek olmadı." dedi. İstanbul'da Lagün, Bosphorus City, Aqua City 2010 ve Bursa'da Bursa Modern projeleriyle lüks daireler inşa edip satan Sinpaş, 6 aylık dönemde yaklaşık nette 987 daire sattı. 2009 yılı ilk yarısı itibarıyla satışta olan 4 projeyle toplamda 3 bin 313 adet konut satışına ulaşıldı. Devam eden projelerinde 2 bin 69 adet daha evleri olduğunu bildiren Sinpaş Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik "Sözleşmesi feshedilen konut sayısı iptallerin yüzde 3 ilâ 4'ünü oluşturuyor. Çoğunu ise kaparo yatırdığı halde rezervasyon iptali yoluna gidenler meydana getiriyor." dedi. 2009 hedeflerinin 2 bin konut satmak olduğunu belirten Çelik, önümüzdeki 4 ayda bin 200 konut daha satmayı planladıklarını söyledi. Seyrantepe ihalesiyle ilgilenip ilgilenmediklerinin sorulması üzerine de Çelik, şunları söyledi: "TOKİ Seyrantepe stadı ihalesiyle aslında Ali Sami Yen Stadı'nın arsasını satıyor. Ali Sami Yen'in arsasını ihale edecek ve satacak. Ama diyor ki önce Seyrantape Stadı'nı yap sonra bana 200 küsur milyon lira bir para öde. Ondan sonra da Ali Sami Yen Stadı'nı sana vereyim diyor. Bu bana yanlış geliyor." Çelik'in teklifi ise TOKİ'nin Ali Sami Yen'in arsasını doğrudan ihaleye çıkarıp satması ve buradan gelecek parayla da bir müteahhide Seyrantepe Stadı'nı yaptırması.
İbrahim Balta/Zaman