26 / 12 / 2024

Sinpaş GYO yatırımcıları SPK'ya başvurdu!

Sinpaş GYO yatırımcıları SPK'ya başvurdu!

2007'de halka açılan ve hayal kırıklığı yaratan Sinpaş GYO, yatırımcıları isyan ettirdi. Hisseleri dibe vuran şirketin bilançosunda usulsüzlük olduğunu iddia eden yatırımcılar SPK'ya başvurdu.



2007'de halka açılan ve hayal kırıklığı yaratan Sinpaş GYO, yatırımcıları isyan ettirdi. Hisseleri dibe vuran şirketin bilançosunda usulsüzlük olduğunu iddia eden yatırımcılar SPK'ya başvurdu.


Haziran 2007'de halka açılan ve gerek şirket gerekse hisse performansı açısından büyük hayal kırıklığı yaratan Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), borsadaki yatırımcılarını isyan noktasına getirdi. Hisse fiyatı 6 yılın en düşük seviyesinde bulunan Sinpaş GYO'da şirketin piyasa değeri, halka açılırken belirlenen değerinin üçte birine geriledi. Yatırımcıların, Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) şikayet dilekçesi ile başvurmasında ise kârlı projelerin halka açık olmayan grup şirketlerine yaptırılması ve en önemlisi gelir tablosunda özellikle yönetim giderlerinin sektör ortalamasının çok üstünde bulunması etkili oldu. Sinpaş GYO'nun borsadaki 11 binin üstündeki yatırımcısını harekete geçtiren en çarpıcı veri gelir tablosundaki pazarlama ile yönetim giderleri oldu. Sinpaş'ın 6 aylık bilançosuna göre cirosu 175 milyon TL, brüt kârı 32.5 milyon TL iken pazarlama giderleri 23.5 milyon TL, yönetim giderleri ise 14.5 milyon TL olarak gerçekleşti. Sinpaş'ta genel yönetim giderlerinin brüt kâra oranı yüzde 45, pazarlama giderlerinin oranı ise yüzde 72 oldu. 


EMLAK'TA ONDA BİRİ KADAR 

Söz konusu oran sektören en büyük oyuncu olan ve aktif büyüklüğü 16.7 milyar TL'ye ulaşan Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nda Sinpaş'ın onda biri oldu. 6 aylık cirosu 444, brüt kârı 253 milyon TL olan Emlak GYO'da pazarlama gideri 17 milyon TL, yönetim gideri ise 49 milyon TL olarak gerçekleşti. Emlak GYO'da pazarlama giderlerinin brüt kâra oranı yüzde 6.7, yönetim giderleri yüzde 19'da kaldı. Sektörün bir diğer büyük oyuncusu Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nda da ciro 215 milyon TL, brüt kâr 141 milyon TL iken, pazarlama giderleri 4.6, yönetim giderleri 13.5 milyon TL'de kaldı. Torunlar GYO'da yönetim giderinin brüt kâra oranı yüzde 9, pazarlama giderlerinin oranı ise yüzde 3.2 gibi düşük bir seviyede kaldı. 


TELEFONU AÇIK MI BIRAKTINIZ? 

Örgütlenmeye de çalışan Sinpaş'ın borsadaki küçük ortaklarını, bilançonun dip notlarında ortaya çıkan bir rakam hem güldürdü hem isyan ettirdi. Sinpaş'ın gelir tablosuna göre şirket bu yılın ilk altı ayında 650 bin lira haberleşme gideri ödemiş. Yatırımcılar, bu duruma ilişkin olarak, 'karşılıklı olarak telefonları açık mı bırakıyorlar' espirisi ile tepkilerini dile getiriyor. Sermaye Piyasası Kurulu'na şikayet dilekçelerini ileten yatırımcılar, hukuksuz uygulamaların tespiti halinde zararlarının tazmin edilmesini talep etti. 


DÜŞÜŞTE ENDEKSİ 4'E KATLADI

Sinpaş GYO'da dikkat çeken bir diğer nokta ise hisse performansı... Şirket Haziran 2007'de 1 milyar 41 milyon TL (yaklaşık 795 milyon dolar) piyasa değeri ile halka açıldı. Bugün gelinen noktada şirketin piyasa değeri 390 milyon TL (133 milyon dolar) seviyesinde bulunuyor. Hisse fiyatı 6 yılın en düşük seviyesine inerken, 19 Ocak 2011'den bu yanaki düşüş yüzde 60'ı geçti. Borsada genel endeksin yüzde 10 yükseldiği aynı dönemde Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Endeksi'ndeki düşüş yüzde 15'te kaldı. Sinpaş'taki düşüş endeksin 4 katına ulaştı.


HİSSELERİ TOPLUYORLAR

Avni Çelik'in kontrolünde olan Sinpaş Grubu,  Ankara  Marina ve Denizli gibi kârlı projelerini halka açık olan Sinpaş GYO üzerinden değil, aile şirketi statüsünde bulunan Sinpaş Yapı'nın çatısı altında gerçekleştiriyor. Bu durumu eleştiren yatırımcılar, Çelik'i, 'çift çantalı patron' olarak değerlendiriyor. Sinpaş GYO hisseleri 6 yılın dibine inerken, grubun bir diğer şirketi Seranit'in borsada hisse taplamaya başlaması da dikkat çekti. Seranit yaptığı alımlarla Sinpaş GYO'da yüzde 1.8 paya ulaştı.


KÖTÜ NİYETLİ AÇIKLAMA

Sinpaş GYO'dan 25 Ağustos'ta yapılan açıklama da tepki çekti. Açıklama, "Şirketimiz Yönetim Kurulu, döviz kurlarındaki hızlı dalgalanma ve Türkiye'nin tekrar seçime giriyor olması sebebi ile, yatırımcılarımızın lehine olarak daha önce en geç 30 Ekim 2015 olarak açıklanan kâr dağıtımının 27 Ağustos 2015 tarihinde yapılmasına karar vermiştir" denildi. Şirketin kâr dağıtım tarihini öne alırken, seçimi ve piyasalardaki dalgalanmayı bahne ederek, yatırımcılarda 'belirsizlik artacak, kur yükselecek' algısı yaratmaya çalıştığı dikkat çekti.



Sabah


Geri Dön